Ενοχλήσεις στο στομάχι; Μήπως φταίει η λάθος αποθήκευση των τροφίμων;

apothikeusi-trofimon
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΜΑΙΟΥ 2017

Όταν ένα φαγητό δεν αποθηκεύεται σωστά, έχει μεγάλες πιθανότητες να μας ενοχλήσει στο στομάχι κι εμείς να μην ξέρουμε τι συνέβη.

Πολλές φορές το φαγητό που περίσσεψε δεν φυλάσσεται σωστά, με αποτέλεσμα να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας όταν το καταναλώνουμε. Το ρύζι, για παράδειγμα, αν δεν καταναλωθεί στις επόμενες 4 ώρες από τη στιγμή που θα το μαγειρέψετε, τότε θα πρέπει να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Ο λόγος είναι ότι το ρύζι μπορεί να περιέχει το βακτήριο Βάκιλλος κηρώδης (Bacillus cereus), που συναντάται συχνά στο έδαφος και άρα είναι πιθανό να βρεθεί σε τροφές που αναπτύσσονται κοντά σε αυτό.

Όταν το βακτήριο βρίσκεται σε ξηρές συνθήκες, όπως στο πακέτο του ρυζιού, μπορεί να παραμένει ανενεργό. Με το νερό και την υγρασία, όμως, αρχίζει να αναπτύσσεται. Για να μην καταλήξετε με τροφική δηλητηρίαση από αυτό ή από άλλα βακτήρια, φροντίστε να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν ετοιμάσετε το φαγητό, αλλά και όταν το μαζεύετε, να έχετε σε ξεχωριστές θέσεις τις ωμές και τις μαγειρεμένες τροφές στο ψυγείο, να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα εργαλεία ανάλογα με την τροφή και να μαγειρεύετε όλα τα κρέατα προσεκτικά μέχρι να καθαρίσει το ζουμί τους.