Το καλό λίπος καίει το λίπος

gunaika-diaita-magio-mesi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΜΑΙΟΥ 2017

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ιωάννα Ευαγγέλου εξηγεί πώς το λίπος μπορεί να μας βοηθήσει να… μειώσουμε το λίπος από το σώμα μας.

Πολλοί άνθρωποι σπεύδουν να μειώσουν τα λιπαρά από τη διατροφή τους, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, όμως η ανατροπή είναι εδώ: θα πρέπει να φάτε καλά λιπαρά για να χάσετε και διατηρήσετε την υγεία σας!
 
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα καλά και κακά λίπη;

Κακά λίπη: κορεσμένα λίπη και τρανς λιπαρά
Τα κορεσμένα λίπη προέρχονται από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα προκαλέσουν παραγωγή χοληστερόλης και μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλή χοληστερόλη και καρδιακές παθήσεις.
Τα τρανς λιπαρά προέρχονται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ανθυγιεινά σνακ, που επίσης αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, αλλά λέγεται ότι είναι ακόμα χειρότερα από τα κορεσμένα λίπη.

Καλά λίπη: πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά
Προέρχονται από τα ψάρια, σπόρους, έλαια  και ξηρούς καρπούς και δεν αυξάνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Αντίθετα, ανεβάζουν τα καλά επίπεδα χοληστερόλης!

Πηγές καλών λιπαρών

Πώς θα με βοηθήσουν τα καλά λίπη;

Λίπος ελέγχει την πείνα
Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο όταν έχετε φάει ένα αβοκάντο από όταν έχετε φάει ένα μήλο. Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζεται το σώμα σας περισσότερο χρόνο για να αφομοιώσει το λίπος, αλλά και επειδή τα καλά λίπη βοηθούν στην σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το λίπος καίει το λίπος
Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό ακούγεται τρελό, αλλά το λίπος παρέχει στο σώμα σας την απαραίτητη ενέργεια για να κάψετε θερμίδες. Μια μελέτη, το 2009 στο British Journal of Nutrition διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες ακόρεστων λιπαρών οξέων (τα καλά λιπαρά) είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ και λιγότερο κοιλιακό λίπος από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα.

Τα καλά λιπαρά βοηθούν και στην απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών

Λίπος διατηρεί το σώμα σας υγιές
Τα καλά λιπαρά βοηθούν στη μεταφορά βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, D, E, και Κ που είναι λιποδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να τις απορροφήσει χωρίς την παρουσία λίπος!

Έτσι, το σώμα σας χρειάζεται λίπος για να επωφεληθεί από αυτές τις θρεπτικές ουσίες, αλλιώς θα μπορούσαμε να μιλάμε για ανεπάρκεια βιταμινών.

Σταματήστε λοιπόν να τρέχετε μακριά, όταν βλέπετε τη λέξη λίπος, στις διατροφικές ετικέτες! Τα τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, ελιές, ελαιόλαδο, αμύγδαλα, κάσιους και τα αβοκάντο είναι ιδανικά για να προωθήσετε την υγιεινή απώλεια βάρους.

Ιωάννα Ευαγγέλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
http://www.ioannaevaggelou.gr