Λαμπερά μαλλιά με 10 καθημερινές τροφές

lampera-mallia-me-10-kathimerines-trofes

ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Η περιποίηση των μαλλιών σας σίγουρα παίζει ρόλο στην ποιότητά τους, το ίδιο, όμως, και η διατροφή σας, η οποία όταν είναι ισορροπημένη, σας εξασφαλίζει πλούσια και λαμπερή… κόμη.

Σταματήστε να δίνετε όλη σας την προσοχή στα σαμπουάν και τα μαλακτικά μαλλιών, να ξοδεύετε ένα σωρό χρήματα για προϊόντα περιποίησης και να μένετε με την εντύπωση ότι παρέχετε την τέλεια περιποίηση στα μαλλιά σας. Όπως εξηγούν και οι ειδικοί, αυτό που χρειάζεται πρώτα απ’ όλα για τους περίπου 150 χιλιάδες θύλακες είναι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, με έξτρα έμφαση στην πρωτεΐνη και το σίδηρο που τονώνουν τα μαλλιά.

Η πρωτεΐνη, για παράδειγμα, αποτελεί δομικό στοιχείο της τρίχας κι αν υπάρχει έλλειψη αυτής στον οργανισμό μας, τα μαλλιά μακραίνουν με πιο αργούς ρυθμούς και οι τρίχες γίνονται πιο αδύναμες και λεπτές. Γι’ αυτό καλό είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, να προσθέτετε μικρές δόσεις της σε κάθε γεύμα, έτσι ώστε κάθε φορά που τρώτε, να ενδυναμώνετε τους θύλακες της τρίχας.

Ξεκινήστε, λοιπόν, τη νέα, βελτιωμένη και ισορροπημένη διατροφή σας με έμφαση στις παρακάτω τροφές και δείτε αποτελέσματα μέσα σε 6 μήνες με ένα χρόνο, ανάλογα με το πόσο γρήγορα μακραίνουν τα μαλλιά σας.

Αβγά: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β που προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών και προπάντων συμβάλλει στην υγεία του δέρματος του κρανίου. Έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ευαίσθητα μαλλιά, που φθείρονται εύκολα και φαίνονται άρρωστα και αποδυναμωμένα. Άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη είναι τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, ο σολομός, το τυρί με χαμηλά λιπαρά, τα αβοκάντο και τα σιτηρά.

Άπαχο κόκκινο κρέας: Η έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει στην απευκταία για τους περισσότερους καράφλα, σύμφωνα με έρευνα της Cleveland Clinic και κατ’ επέκταση η θεραπεία για την έλλειψη σιδήρου μπορεί να βοηθήσει και στην ανάπτυξη νέων τριχών. Οι περισσότεροι δερματολόγοι, άλλωστε, αναφέρουν ότι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε τριχόπτωσης, είτε βραδείας ανάπτυξης των μαλλιών, συνήθως παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου – ειδικά οι γυναίκες. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο στο πολύτιμο αυτό μέταλλο, απλώς προτιμήστε το άπαχο, έτσι ώστε να περιορίσετε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών του. Καλές επιλογές αποτελούν επίσης η γαλοπούλα, ο κρόκος του αβγού, η ολική άλεση, τα αποξηραμένα φρούτα και τα φασόλια.

Μπανάνες, μπίρα, βρώμη, σταφίδες: Αυτές οι διαφορετικές μεταξύ τους τροφές έχουν ένα σημαντικό κοινό: το οξείδιο του πυριτίου, το οποίο φαίνεται να βελτιώνει το πάχος της τρίχας, έτσι ώστε αυτή να μην είναι πολύ λεπτή και αδύναμη. Έτσι, καταναλώνοντάς τες δίνετε περισσότερες πιθανότητες στα μαλλιά σας να γίνουν πιο γερά και με όμορφη όψη. Χρειάζεται, όμως, προσοχή: παρ’ όλο που η μπίρα περιέχει καλές δόσεις οξειδίου του πυριτίου, μην το θεωρήσετε σαν δικαιολογία για να την καταναλώνετε χωρίς μέτρο. Παραμείνετε στη μία την ημέρα οι γυναίκες και στις δύο οι άντρες.

Σκούρα, πράσινα λαχανικά: Σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι… Τα λαχανικά αυτά –κι άλλα πολλά- είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, που βοηθούν στην παραγωγή σμήγματος, το οποίο εκκρίνεται και δρα σαν φυσικό μαλακτικό για τα μαλλιά.

Στρείδια: Εκτός από νόστιμα, καλοκαιρινά και αφροδισιακά, αποτελούν μια καλή επιλογή για την πρόσληψη ψευδάργυρου, ενός μετάλλου που βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής ανδρογόνων (ορμόνες που σε χαμηλά επίπεδα συνδέονται με απώλεια μαλλιών). Όσοι παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα ανδρογόνων, εκτός από απώλεια μαλλιών ενδέχεται να αντιμετωπίζουν επίσης βραδεία ανάπτυξη τριχών και πιτυρίδα, γι’ αυτό αν παρατηρείτε κάτι από τα παραπάνω, καλό είναι να προσαρμόσετε τη διατροφή σας, έτσι ώστε να διορθώσετε το πρόβλημα. Προσθέστε στο διατροφικό σας πρόγραμμα στρείδια, καβούρια, μύδια, συκώτι, μοσχάρι και φύτρο σταριού και τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Γλυκοπατάτες: Στην ελληνική κουζίνα ίσως να μην είναι τόσο διαδεδομένες, παρ’ όλ’ αυτά δεν είναι δύσκολο να τις βρείτε, συν του ότι από σήμερα έχετε ένα λόγο παραπάνω. Ο λόγος είναι ότι είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει στη συνέχεια σε βιταμίνη Α, που είναι πολύ θρεπτική τόσο για τα μαλλιά, όσο και για την επιδερμίδα. Η βιταμίνη Α προστατεύει από τα θαμπά μαλλιά και την ξηροδερμία, όπως και από τη δημιουργία πιτυρίδας και για να την αυξήσετε στη διατροφή σας, καταναλώστε -εκτός από γλυκοπατάτες- περισσότερα καρότα, σγουρό λάχανο, σπαράγγια, κολοκύθα κ.ά.

Φρούτα και λαχανικά: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία εκτός του να τονώνει το ανοσοποιητικό μας, βοηθάει τον οργανισμό να απορροφά το σίδηρο που καταναλώνουμε και όταν δεν τη λαμβάνουμε σε επάρκεια, τα μαλλιά μας αρχίζουν να γίνονται ξηρά και αδύναμα. Δείξτε ιδιαίτερη προτίμηση στο μπρόκολο, τα φυλλώδη λαχανικά, τις πράσινες πιπεριές, τις φράουλες και τα εσπεριδοειδή.

Φασόλια: Όσπρια όπως τα κόκκινα φασόλια και οι φακές είναι πλούσιες πηγές σιδήρου και πρωτεΐνης, ενώ ιδιαιτέρως οι φακές παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη και διατήρηση των υγιών μαλλιών. Βάλτε τα στο πρόγραμμα 2 φορές την εβδομάδα και αν δεν σας αρέσουν στην κλασσική μορφή σούπας, προσθέστε τα, αφού τα βράσετε, στη σαλάτα λαχανικών σας.

Φυτικά έλαια: Κανείς δεν επιθυμεί να έχει ξηρά και θαμπά μαλλιά, αλλά αν η διατροφή σας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε (καλά) λιπαρά, είναι πολύ πιθανό τα μαλλιά σας να αποκτήσουν αυτή τη μορφή. Υγιεινά έλαια, όμως, με πρώτο και καλύτερο το ελαιόλαδο, μπορούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση, ενώ το ελαιόλαδο μπορεί επίσης να θρέψει τα μαλλιά όταν έρθει και σε άμεση επαφή με αυτά.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα καλά αυτά λιπαρά που βρίσκουμε κυρίως στα ψάρια (σολομός, σαρδέλες, ρέγκα, κολιός κ.ά), το λιναρόσπορο και τα καρύδια, ευεργετούν την υγεία της επιδερμίδας και κατ’ επέκταση του δέρματος του κρανίου, ενώ έλλειψη αυτών μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία και θαμπά μαλλιά.