Καίμε θερμίδες χωρίς να κάνουμε τίποτα

mpanio-mpaniera
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Ακούγεται απίθανο, αλλά με ένα μπάνιο μπορούμε πραγματικά να κάψουμε τόσες θερμίδες όσες καίμε και όταν κάνουμε 30 λεπτά περπάτημα.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ζεστό μπάνιο μετά από μια μακρά, δύσκολη ημέρα γεμάτη άγχος. Ένα ζεστό μπάνιο ανακουφίζει από την ένταση και χαλαρώνει τους μύες και το μυαλό μας. Αλλά υπάρχει μια ακόμη θετική επίδραση που μπορεί να κρύβει μια απολαυστική βουτιά στην μπανιέρα: Ακούγεται απίθανο, αλλά με ένα μπάνιο μπορούμε πραγματικά να κάψουμε τόσες θερμίδες όσες καίμε και όταν κάνουμε 30 λεπτά περπάτημα.

Ο Δρ Steve Faulkner από το Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο διενήργησε μια μελέτη στην οποία συνέκρινε τις επιδράσεις που είχε η παραμονή μιας ώρας στην μπανιέρα και μιας ώρας ποδηλασίας. Ο ερευνητής εστίασε στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα (μέτρηση μεταβολικής φυσικής κατάστασης) και στην κατανάλωση ενέργειας (τις θερμίδες που καίγονται). Δύο ομάδες ανδρών συμμετείχαν για να συγκρίνουν και να αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία από την ποδηλασία και το ζεστό μπάνιο.

Η ποδηλασία για μια ώρα είχε ως αποτέλεσμα το κάψιμο περισσότερων θερμίδων από το μπάνιο. Ωστόσο, μια ώρα μουλιάσματος στην μπανιέρα εξακολουθεί να καίει την ίδια ποσότητα θερμίδων όπως και 30 λεπτά περπάτημα, κάτι που ο Faulkner είπε ότι είναι περίπου 140 θερμίδες.

Η απόκριση του σακχάρου στο αίμα ήταν παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις. Αλλά το σάκχαρο στο αίμα μετά το φαγητό ήταν περίπου 10% χαμηλότερο στους άνδρες που έκαναν μπάνιο σε σύγκριση με αυτούς που ασκήθηκαν.

Το φαινόμενο της καύσης θερμίδων με ένα ζεστό μπάνιο αναφέρεται ως «παθητική θέρμανση» και ο Faulkner εξηγεί ότι πρόκειται για ένα αρκετά νέο πεδίο έρευνας. Αντί να κάνουμε το σώμα ζεστό και ιδρωμένο από τη σωματική άσκηση, η παθητική θέρμανση συντελείται όταν ένα ζεστό και υγρό κλίμα κάνει τον οργανισμό να απελευθερώσει ιδρώτα, χωρίς να χρειάζεται να ασκήσει ενέργεια. Δεν υπάρχουν ακόμη πολλές έρευνες για την παθητική θέρμανση, αλλά μέχρι τώρα φαίνεται ότι έχει αρκετά πειστικά οφέλη για την υγεία.

Φυσικά, κανείς δεν συνιστά να αντικαταστήσετε την άσκηση -ακόμη και την ήπια- με μαραθώνια παραμονή στην μπανιέρα: Όμως, την ώρα που απολαμβάνετε το μπάνιο σας, είναι ωραίο να σκέφτεστε ότι παράλληλα χάνετε και μερικές θερμίδες.

Πηγή: iatrikanewshttp://www.iatrikanews.gr