Κάνουμε τη διατροφή μας οικολογική με έξυπνους και απλούς τρόπους

psonia-laxanika-oikologika
ΤΡΙΤΗ, 30 ΜΑΙΟΥ 2017

Αν είχατε ξεκινήσει να χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες στην ηλικία των 25, θα μπορούσατε να σώσετε τον πλανήτη από 21 χιλιάδες πλαστικές σακούλες σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Αντιστοίχως, το να κάνουμε τη διατροφή μας πιο οικολογική και βιώσιμη, δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο, ούτε πολύ περιοριστικό. Μια μόνο διαφορά μπορεί να κάνει την αλλαγή. Ιδού μερικές ιδέες για να τα καταφέρετε.

Στα ψώνια
Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Παγκοσμίως, μόλις το 1% της πλαστικής σακούλας ανακυκλώνεται, που σημαίνει ότι οι υπόλοιπες καταλήγουν σε θάλασσες, στη φύση και οπουδήποτε στο περιβάλλον, αφού δεν βιοδιασπώνται. Περίπου 1 εκατομμύριο πουλιά και 100 χιλιάδες χελώνες και άλλα ζώα της θάλασσας πεθαίνουν από την πείνα αφού τις καταναλώσουν μαζί με άλλα πλαστικά, καθώς μπλοκάρουν το πεπτικό τους, ενώ κάθε χρόνο 14 εκατομμύρια δέντρα κόβονται για να φτιαχτούν χάρτινες σακούλες.

Προτιμήστε μη συσκευασμένα προϊόντα. Αφενός θα είναι πιο φυσικά, αφετέρου δεν περιλαμβάνουν υλικά που καταλήγουν στα σκουπίδια και συνήθως είναι φτιαγμένα από μη βιώσιμα υλικά.

Ψωνίστε από καταστήματα που σέβονται το περιβάλλον. Τέτοιου τύπου ίσως είναι αυτά με ντόπια παραγωγή, βιολογικά προϊόντα, που εφαρμόζουν πρακτικές ελαχιστοποίησης απορριμμάτων.

Μην αγοράζετε το μπουκάλι. Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια ή θερμός για το νερό σας και αποφύγετε το εμφιαλωμένο νερό και τα πλαστικά μπουκάλια.

Στα είδη μαναβικής
Προτιμήστε εγχώρια προϊόντα
. Έτσι θα μειώσετε το ενεργειακό σας αποτύπωμα, καθώς δεν θα επιλέγετε τροφές που έχουν μεταφερθεί από την άλλη άκρη του κόσμου, ενώ τα προϊόντα σας θα είναι πιο φρέσκα και πιο θρεπτικά.

Αυξήστε την κατανάλωσή τους. Καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, κάνετε ήδη διαφορά στον πλανήτη –και στο σώμα σας!

Επιλέξτε βιολογικά. Τα βιολογικά προϊόντα παράγονται χωρίς χημικά και συνθετικά παρασιτοκτόνα, με μεθόδους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Επειδή είναι πιο ακριβά, δείτε ποιες τροφές μπορείτε να επιλέγετε συμβατικές και ποιες είναι καλύτερα να είναι βιολογικές.

Φάτε τα ωμά. Όταν τα καταναλώνετε ωμά, γλιτώνετε ενέργεια από το μαγείρεμά τους και τη χρήση ρεύματος.

Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά εποχής. Έτσι οι επιλογές σας θα είναι περισσότερο εγχώριες, μειώνοντας το ενεργειακό σας αποτύπωμα. Αν έχετε τη δυνατότητα, φυτέψτε και τα δικά σας στις γλάστρες και στον κήπο σας.

Κρέας
Φάτε λιγότερο.
Το βιομηχανοποιημένο κρέας έχει τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο περιβάλλον, από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.

Προτιμήστε το εγχώριο κρέας. Όπως και με τις άλλες περιπτώσεις, μειώνει το ενεργειακό σας αποτύπωμα.

Αγοράστε βιολογικό. Αυτό σημαίνει ότι είναι ελευθέρας βοσκής και όχι φορτωμένο με αντιβιοτικά και ορμόνες.

Γαλακτοκομικά
Επιλέξτε χωρίς ορμόνες. Στα ζώα που προορίζονται για κατανάλωση, συχνά χορηγούνται αντιβιοτικά και ορμόνες, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος. Εκτός από τα ίδια τα ζώα, αυτό έχει αντίκτυπο και στα προϊόντα τους και στο περιβάλλον, ενώ η βιομηχανική παραγωγή γαλακτοκομικών συνδέεται με τεράστιες εκπομπές αερίων.

Προτιμήστε βιολογικά και εγχώρια. Όπως πάντα, όσο περισσότερο μειώνεται η απόσταση, τόσο καλύτερο για το περιβάλλον, ενώ τα βιολογικά είναι καλύτερα και για το περιβάλλον και για την υγεία σας.

Μειώστε τα. Η παραγωγή 1,5 κιλού τυρί μπορεί να παράγει πάνω από 5 κιλά διοξείδιο του άνθρακα. Όπως με το γάλα, μπορείτε να μειώσετε τις εκπομπές, καταναλώνοντας λιγότερο.

Στο εστιατόριο
Προτιμήστε νερό από τη βρύση
. Μπορείτε επίσης να προτιμήσετε βαρελίσια μπίρα αντί για εμφιαλωμένη.

Επιλέξτε ντόπια προϊόντα. Κοιτάξτε καλά το μενού και φροντίστε να επιλέξετε πιάτα με ντόπια προϊόντα, λαχανικά εποχής κ.ο.κ.

Ενημερωθείτε. Δεν είναι κακό να ρωτήσετε για το πώς καλλιεργήθηκε ή επεξεργάστηκε κάτι από τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Στο σπίτι
Μειώστε τα απορρίμματα. Χρησιμοποιήστε υφασμάτινες πετσέτες αντί για χαρτοπετσέτες και αποφύγετε τα πλαστικά πιατάκια και ποτηράκια.

Γνωρίστε την κομποστοποίηση. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης, ενώ έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Δώστε ζωή στα αποφάγια. Αντί να πετάτε το φαγητό που περίσσεψε στα σκουπίδια, δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε, έτσι ώστε να γλιτώσετε και χρήματα και κόπο και ενέργεια.

Μαγειρέψτε ένα... ντόπιο γεύμα κάθε εβδομάδα (ή πιο συχνά). Γι’ αυτό το γεύμα επιλέξτε μόνο ντόπια υλικά και καλέστε τους φίλους σας να το απολαύσετε!