Κοσμήματα με ιστορία στο Μουσείο Μπενάκη

kosmima-mouseio-mpenaki
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Έχετε προσέξει πως τα ωραιότερα κοσμήματα κρύβονται συνήθως στα πωλητήρια των Μουσείων; Προσωπικά οι ωραιότερες μου ανακαλύψεις ήταν πάντα από ταξίδια και επισκέψεις σε μουσεία-μύθους. Τι μπορούμε να ανακαλύψουμε άραγε στο Μουσείο Μπενάκη;της Σάντυς Τσαντάκη

Xειροποίητα κοσμήματα, ασημένια, χρυσά, με αναπάντεχα υλικά, από εμπνευσμένους σχεδιαστές, νέους, ανερχόμενους, καταξιωμένους. Και οι τιμές; Aπό σούπερ οικονομικά μέχρι λιγότερο προσιτά, τα κοσμήματα στο Μουσείο Μπενάκη αφηγούνται ιστορίες. Σύγχρονες αλλά και πιο παλιές. 

Βλέπω προσεκτικά τις φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του Μουσείου και φαντάζομαι να τα φοράω. Ένα βραχιόλι από χρωματιστά νήματα με την υπογραφή της Άννας Θεοχαράκη, εμπνευσμένο από τις παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές.

Κάθε κόσμημα, και ένα στόρι. Η Έλενα Βότση, γνωστή για τις υπερμεγέθεις δημιουργίες της, εμπνέεται από τα Γαρύφαλλα και τα Ρυθμικά Αντικείμενα (1935) του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και σχεδιάζει σκουλαρίκια. Και δαχτυλίδια.

Αν δεν σου αρέσει να φοράς απλά αντικείμενα, σκουλαρίκια ή κολιέ, τότε τα κοσμήματα μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την προσωπικότητα σου. Ένα βραχιόλι-μαύρος κύκνος (Ευανθία Ταβλά), περιδέραιο Plastic is fantastic (Χριστίνα Δάρρα), έργα τέχνης φορεμένα στο λαιμό, στον καρπό, στα αυτιά. 

Τι άλλο θα βρούμε εκτός από πλαστικές χάντρες, για εμάς ή για δώρα; Γεωμετρικούς αμφορείς. Σε κρεμαστά. Αφηρημένες συνθέσεις, χρυσά σκουλαρίκια εμπνευσμένα από τον 2ο αιώνα, κοσμήματα από τις προθήκες του μουσείου που θέλουν να ζήσουν εκτός, αναζητώντας νέες περιπέτειες. 

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com

www.thesandytimes.gr

www.sandytimes.gr