Και όμως η Καραϊβική έχει και...πόλεις!

kai-omos-i-karaibiki-exei-kaipoleis-karaibiki-exei-kaipoleis

ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Η ζωή δεν είναι μόνο παραλία (λέμε τώρα…). Η Καραϊβική μπορεί να καίει καρδιές με τις μαγευτικές παραλίες λευκής άμμου, τους τυρκουάζ όρμους με τις βίλες και τα γιοτ, ωστόσο υπάρχει και μια άλλη πλευρά της: οι πόλεις της!

Roseau, Dominica

Το πιο ιδιαίτερο νησί της Καραϊβικής –το τελευταίο που αποικίστηκε, καθώς και το πλέον ορεινό στη δομή του από τα ανατολικά νησιά-η Dominica, κάποιες φορές θεωρείται αντι-καραϊβική, λόγω της έλλειψης αμμουδερών παραλιών και φανταχτερών θερέτρων.

Οι επισκέπτες πάλι θεωρούν την τοποθεσία την πλέον φιλική. Και λόγω του μικρού μεγέθους, μπορείτε να καταλύσετε στην 1500 κατοίκων πόλη με τα πετρόκτιστα και ξύλινα σπίτια, το Roseau (ROSE-oh) και να κάνετε ημερήσιες εκδρομές στους καταρράκτες και στις λίμνες μέσα στο τροπικό δάσος ή στις παραλίες όπου το νερό αφρίζει σαν σαμπάνια λόγω της υπόγειας ηφαιστειακής δραστηριότητας (η οποία δεν είναι καθόλου επικίνδυνη).

Το καλύτερο ημερήσιο ταξιδάκι είναι μια 6ωρη πεζοπορία προς την Βράζουσα Λίμνη. Είναι καλό βέβαια να μην την κάνετε μόνος σας αλλά με ξεναγό. Δεν υπάρχουν απ’ ευθείας πτήσεις για το νησί–πρέπει να πάτε μέσω Antigua, Saint Maarten ή Barbados.

Havana, Κούβα

Το να τριγυρνάς μέσα στο μεγαλείο της Παλιάς Αβάνας ('Habana Vieja') είναι κάπως σαν να εισέρχεσαι στον κόσμο μιας ταινίας των 50s. Παλιά, κλασικά αμερικανικά και σοβιετικά αυτοκίνητα γυρνούν ανάμεσα σε παλιά καταλύματα της αποικιακής εποχής, ενώ ο κόσμος παίζει baseball στο δρόμο με αυτοσχέδια ραβδιά…

Η Casa de la Musica ανεβάζει τη θερμοκρασία στα ύψη με το ταμπεραμέντο των Κουβανών, οι ντόπιοι πίνουν καφέ σε μικρές κούπες στο Café de las Infusiones.

Η ιδιαιτερότητα του οικονομικού μοντέλου του νησιού δε σημαίνει ότι λείπει η πολυτέλεια για όποιον την αναζητήσει. Τα αναπαλαιωμένα ξενοδοχεία της αποικιακής εποχής όπως το Hostal Condes έχουν δωμάτια με παράθυρα – υαλογραφήματα που βλέπουν σε ιδιωτική αυλή.

Willemstad, Curaçao

Φωτό: Wikipedia

Ένα ιδιαίτερα ζωντανό ολλανδοκαραϊβικό υβρίδιο, η μικρή πρωτεύουσα του Curaçao είναι φημισμένη για τον ιστορικό της «πυρήνα», το κέντρο της – δυο γειτονιές που χωρίζονται από ένα κανάλι και αποτελούν μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ξενοδοχεία πολυτελείας που στεγάζονται σε ανακαινισμένα κτίρια του 19ου αιώνα (το καλύτερο είναι το Hotel Kura Hulanda) κάνουν το Willemstad μια καλή βάση για εξερεύνηση: μεταξύ άλλων, των γεμάτων αγορών, των ατμοσφαιρικών κρεμαστών γεφυρών με ονόματα βασιλισσών της Ολλανδίας, ένα εξαιρετικό μουσείο με θέμα το δουλεμπόριο, καθώς και πανέμορφα καφέ που μοιάζουν λες και το έχουν σκάσει από το Άμστερνταμ.

Και οι παραλίες είναι στα ατού. Νοικιάστε αυτοκίνητο και βρείτε κρυμμένες παραλίες – ορμίσκους εντελώς απομονωμένους, στα βόρεια, ενώ δεν πρέπει να αμελήσετε και μια περιήγηση στις ομορφιές του Εθνικού Πάρκου Christoffel.

Jacmel, Αϊτή

Φωτο: Wikipedia

Η Αϊτή δεν είναι για όλους, αλλά καθώς ακόμα η χώρα και ο λαός προσπαθούν να συνέλθουν από το χτύπημα του σεισμού του 2010, ο τουρισμός αρχίζει και παίρνει τα «πάνω» του, βοηθώντας στην οικονομική επανεκκίνηση. Ογδόντα μίλια νότια του λιμανιού Port-au-Prince, το Jacmel είναι μια γοητευτική πόλη που δεν υπέστη τόσο σοβαρές ζημιές όσο η πρωτεύουσα.

Με πολλά κτίρια βικτωριανής εποχής, πανέμορφες χειροτεχνίες σε κουτάκια ζωγραφισμένα στο χέρι και παιδικά παιχνίδια – ζώα, όμορφες παραλίες και τη δυνατότητα για ένα μικρό αυθημερόν ταξίδι σε ένα περιβάλλον με καταρράκτες και φυσικές λίμνες προσβάσιμα με… άλογο, που κοστίζει όχι περισσότερο από 15 - 20 ευρώ.

Καταλύστε σε βικτωριανό αρχοντικό, συγκεκριμένα στο κατεστραμμένο αλλά ανακαινισμένο Hôtel Florita που έχει και ένα vibe 19ου αιώνα. Από το Port-au-Prince, η απόσταση με λεωφορείο για το Jacmel αγγίζει τις τρεις ώρες.

Πόλη του Cockburn, Grand Turk, Turks & Caicos

Πρωτεύουσα ενός πολυνησιωτικού έθνους, το μικροσκοπικό Cockburn είναι κοιτίδα μόλις 5500 ανθρώπων σε ένα νησί που το μήκος του δεν ξεπερνά τα 9 χιλιόμετρα. Τα κρουαζιερόπλοια κάνουν εδώ μικρές στάσεις, αλλά ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να το χορτάσετε.

Μες στην πόλη, θα συναντήσετε πολλά και πολύχρωμα κτίρια της αποικιακής εποχής σε στενούς δρόμους, γαϊδουροκάλαθα, καθώς και το μέρος όπου, σύμφωνα με τους ντόπιους, ο Χριστόφορος Κολόμβος έκανε το πρώτο του βήμα στο Νέο Κόσμο το 1492.

Οι προς βορρά παραλίες, σαν το Pillory και το Corktree, είναι συχνά άδειες ενώ το καλύτερο μέρος για ψαροντούφεκο και βουτιές βρίσκεται στα νότια (το Oasis Divers μπορεί να σας προσφέρει και τα δύο). Το καλύτερο μέρος για να καταλύσετε είναι το «μεσογειακής» αισθητικής Island House, που επιπλέον σας δίνει τη δυνατότητα δωρεάν χρήσης αυτοκινήτου. Αλλά στο Grand Turk, ένα ποδήλατο είναι το μόνο που χρειάζεσαι.

Santo Domingo, Δομινικανή Δημοκρατία

Η μεγαλύτερη πόλη της Καραϊβικής, το Santo Domingo είναι το καμάρι του Νέου Κόσμου. Το πρώτο νοσοκομείο και το πρώτο μοναστήρι ολόκληρου του ημισφαιρίου δημιουργήθηκαν εδώ, ενώ εδώ επιβιώνουν και το παλιότερο φρούριο και ο παλιότερος καθεδρικός ναός (χτισμένα από το γιο του Κολόμβου!).

Το ιστορικό του κέντρο αξίζει ένα ενδελεχές sightseeing πριν κατευθυνθείτε στις πασίγνωστες και φημισμένες παραλίες. Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε ένα πλούσιο γεύμα στα ανοιχτά εστιατόρια που έχουν την έδρα τους σε κτίρια του 16ου αιώνα της Plaza España, ή πιείτε ένα ποτό στον πλακόστρωτο δρόμο που φιλοξενεί το El Conde's bar/café.

Το χειμώνα, το Καρναβάλι του Φλεβάρη είναι μοναδικό, το ίδιο μοναδικό όμως είναι και το να παρακολουθήσετε ένα παιχνίδι baseball, το ένα από τα 48 της σαιζόν που ξεκινά το Νοέμβρη και τελειώνει το Φλεβάρη…

San Juan, Πουέρτο Ρίκο

Γνωρίζατε ότι το San Juan ήταν σχεδόν 100 ετών όταν το αγγλικό Mayflower έφτασε στις αμερικανικές ακτές το 1620; Προσβάσιμο με συχνές, συνήθως φθηνές, απ’ ευθείας πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ιστορική πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο είναι μια πόλη που δικαιολογεί μονάχα για τον εαυτό της μέχρι και μία εβδομάδα διακοπών.

Τα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης του San Juan είναι γεμάτα με καφέ,εστιατόρια, ξενοδοχεία, καθώς και δύο παλιά φρούρια. Οι περισσότεροι επισκέπτονται το χτισμένο σε 6 επίπεδα El Morro του 16ου αιώνα, αλλά μην υποτιμήσετε καθόλου το Fuerte San Cristobal, που παρέχει δωρεάν «σκοτεινές» ξεναγήσεις στο εσωτερικό του τα σαββατοκύριακα.

Το San Juan φιλοξενεί επίσης εξαιρετικά έργα τέχνης, δωρεάν μαθήματα salsa, φίνο φαγητό στο «ανερχόμενο» SoFo στην Fortaleza St., και υπέροχες παραλίες κάτω από τα τείχη της πόλης. Για ένα διάλειμμα από τους ρυθμούς της πόλης, μια ημερήσια επίσκεψη για πεζοπορία στο τροπικό δάσος του κοντινού El Yunque θα ήταν ό,τι πρέπει.

Oranjestad, Sint Eustatius

Φωτο: Wikipedia

Μικροσκοπικό, εκτός ραντάρ και μάλλον ασυνήθιστο, το νησάκι του Αγίου Ευστάθιου, με πληθυσμό 3.400 κατοίκων, αποτελεί την πατρίδα για Γάλλους, Ολλανδούς και Βρετανούς της Καραϊβικής. Το 1776, ήταν η πρώτη ξένη κρατική δύναμη που αναγνώρισε τις ΗΠΑ.

Η μόνη πόλη του νησιού είναι το Oranjestad, κι αυτό είναι γνωστό περισσότερο για πράγματα που έχουν πια χαθεί. Τα ερείπια είναι παντού. Μπορείτε να χαζέψετε ό,τι έχει απομείνει από μια συναγωγή του 18ου αιώνα ή μια κατεστραμμένη πια ολλανδική εκκλησία, πάρτε ένα αναπνευστήρα και ανακαλύψτε ένα κομμάτι της πόλης που βρίσκεται πια κάτω από το νερό. Στη συνέχεια, επιλέξτε μια πεζοπορία προς το Quill, το κάποτε ενεργό ηφαίστειο με την τρομερή θέα στον κρατήρα του...