Ελλάδα ή Κροατία; Ιδού η απορία

ellada-kroatia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΜΑΙΟΥ 2018

Η βρετανική Telegraph θέτει το δίλημμα κι εμείς σας μεταφέρουμε τις απόψεις των ειδικών σχετικά με το πού υπερτερεί η κάθε χώρα, σε μια μάχη μεταξύ δύο αντιπάλων που μπορούν να καυχιούνται για τα νησιά, το υπέροχο κλίμα τους και την αξιοσημείωτη αύξηση του τουρισμού μέσα στα χρόνια.

Υπέρ των ελληνικών νησιών
Με την πλευρά της Ελλάδας τάσσεται η συντάκτρια της Telegraph, Linda Cookson, η οποία αναφέρει ότι τα ελληνικά νησιά μοιάζουν αρκετά με αυτά της Κροατίας, γι’ αυτό άλλωστε και τα γυρίσματα του σίκουελ της ταινίας Mama Mia! γυρίστηκαν στο νησί Vis των Δαλματικών Ακτών, το οποίο, όμως, παριστάνει ένα φανταστικό ελληνικό νησί. Είναι, λοιπόν, η Κροατία η νέα Ελλάδα; Η ειδικός δεν είναι και τόσο σίγουρη, παρ’ όλο που έχει επισκεφτεί αρκετά κροατικά νησιά μέσα στα χρόνια, τονίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά είναι αυτά που της έχουν κλέψει την καρδιά.

Η διάσημη Παλιοκαστρίτσα της Κέρκυρας, απ' όπου ξεκίνησε η αγάπη της Cookson για την Ελλάδα

Η πρώτη επαφή έγινε τη δεκαετία του ’70 στην Κέρκυρα με το τιρκουάζ της θάλασσα, το άρωμα του άγριου θυμαριού, το ναό του Αγίου Αρσενίου και πλήθος ακόμα εμπειριών να την κερδίζουν. Η Ικαρία ήρθε αργότερα και της έδωσε την αίσθηση ότι μεταφέρθηκε 3 χιλιάδες χρόνια πίσω στο χρόνο, ενώ ακολούθησε η Κνωσός της Κρήτης, η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, ο Μύρτος της Κεφαλονιάς, το Ναυάγιο της Ζακύνθου, η Ιθάκη του Οδυσσέα, αλλά και νησιά όπως η Σύμη, η Χάλκη και το Καστελόριζο στα Δωδεκάνησα, τα οποία συνέθεσαν ένα όμορφο κολλάζ εμπειριών στα ελληνικά νησιά για την Cookson.

Όπως η ίδια αναφέρει, βέβαια, οι Έλληνες έχουν με το μέρος τους τους αριθμούς, αφού η Ελλάδα έχει 6 χιλιάδες νησιά, με τα 225 από αυτά να είναι κατοικημένα, σε αντίθεση με την Κροατία, η οποία μετρά 1000 νησιά, με λιγότερα από 50 κατοικημένα. Η πρόσβαση είναι πιο εύκολη στα ελληνικά νησιά (περισσότερα από μια ντουζίνα ελληνικών νησιών έχουν αεροδρόμια) και το κλίμα είναι καλύτερο. Βάλτε στη συνταγή και την περίφημη φιλοξενία των Ελλήνων και καταλαβαίνετε γιατί μπορεί κάποιος να ερωτευτεί τη χώρα μας και τα νησιά της.

Τουρισμός Ελλάδας μέσα στα χρόνια
1990: 2,6 εκ. τουρίστες
1995: 4,1 εκ. τουρίστες
1998: 6,2 εκ. τουρίστες
2005: 14,8 εκ. τουρίστες
2010: 15 εκ. τουρίστες
2014: 22 εκ. τουρίστες
2017: 27,4 εκ. τουρίστες

Το πολύχρωμο Lošinj της Κροατίας

Υπέρ των κροατικών νησιών
Η ταξιδιωτική συντάκτρια, Jane Foster, αναγνωρίζει ότι τα νησιά των δύο χωρών έχουν πολλά κοινά, όπως το μεσογειακό κλίμα, την απεραντοσύνη της θάλασσας, τις βυζαντινές, ρωμαϊκές, ενετικές και οθωμανικές επιρροές τους κ.ά., αλλά στην παρούσα φάση, έχουν και κάποια στοιχεία που τα διαχωρίζουν. Ένα από αυτά είναι η οργάνωση, η οποία στα νησιά της Κροατίας είναι πιο εμφανής, γι’ αυτό και άλλωστε το Vis κέρδισε το συμβόλαιο για το Mamma Mia!. Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα επαναπαύτηκε για αιώνες στη συνταγή «θάλασσα, άμμος και λιακάδα», ενώ η Κροατία έπρεπε να επινοήσει εναλλακτικές για τους επισκέπτες της, όπως δραστηριότητες σε προσεγμένες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν από ιστιοπλοΐα, μέχρι ποδηλατικά ταξίδια για γευσιγνωσία λαδιού και κρασιού, καγιάκ θάλασσας και πολλά άλλα.

Τα νησιά της Κροατίας, επίσης, είναι πιο κοντά το ένα στο άλλο και πιο κοντά στο ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας, που σημαίνει ότι είναι ιδανικά για ιστιοπλοΐα, αφού σε 2 περίπου ώρες φτάνεις στο επόμενο λιμάνι, χωρίς… μελτέμια.

Παρατήρηση δελφινιών στο Lošinj, ελεύθερη κατάδυση στο Krk, παραδοσιακές ταβέρνες με αυθεντικό, ντόπιο φαγητό σε όλα τα νησιά, πιο ελαφρύ από το ελληνικό, με περισσότερο ψάρι και φρέσκια σαλάτα και λιγότερο κρέας με πατάτες τηγανητές, όλα αποτελούν πλεονεκτήματα των κροατικών νησιών σύμφωνα με την Foster. Συν τοις άλλοις, θεωρεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υπερ-εμπορευματοποιηθεί, με αποτέλεσμα την ακρίβεια. Σε αντίθεση με την Κροατία, όπου ο δήμαρχος του Hvar παρενέβη πέρσι όταν συνειδητοποίησε ότι κατέφταναν με σκάφη νέοι, με σκοπό να δημιουργήσουν αναστάτωση και επέβαλε πρόστιμα σε γυμνιστές.

Η έλλειψη των αμμουδιών στην Κροατία έχει κατά κάποιο τρόπο «σώσει» τα νησιά από την υπερ-ανάπτυξη κι έτσι εκεί τα ξενοδοχεία είναι πιο ποιοτικά, ενώ δεν την προτιμούν και οι νεαροί τουρίστες που θέλουν να πάνε διακοπές να ξεδώσουν, που σημαίνει ηρεμία για όλους τους υπόλοιπους. Παρ’ όλο που οι ελληνικές παραλίες είναι υπέροχες, ο «δαίμονας» των διακοπών δυστυχώς καθιστά την Ελλάδα όχι και τον πιο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν τη χαλάρωση.

Τουρισμός Κροατίας μέσα στα χρόνια
1995: 1,3 εκ. τουρίστες
1998: 4,1 εκ. τουρίστες
2005: 7,7 εκ. τουρίστες
2010: 9,1 εκ. τουρίστες
2014: 11,6 εκ. τουρίστες
2016: 13,8 εκ. τουρίστες
2017: 15,7 εκ. τουρίστες

Hvar, το πιο τρέντι νησί της Κροατίας

Τα καλύτερα νησιά για… γκλάμουρ
Ελλάδα: Σαντορίνη

Είναι φωτογενής, με τα κοκκινόμαυρα τείχη της βραχώδους καλντέρας, τα σκαρφαλωμένα χωριά, τις μπλε-άσπρες εκκλησίες, τα ηλιοβασιλέματα… Στα εδάφη της έρχονται όσοι θέλουν να ζήσουν αξέχαστο ταξίδι του μέλιτος και φυσικά celebrities πρώτης κατηγορίας, με την Jennifer Lawrence, τη Shakira και την Katy Perry να είναι ανάμεσά τους.

Κροατία: Hvar
Το αγαπούν η Beyonce και ο Jay-Z, όπως επίσης και ο Sean Connery, o Roger Moore, o Daniel Craig λόγω της αριστοκρατικής ενετικής αισθητικής των κτιρίων, του μπαρόκ καθεδρικού, του φρουρίου πάνω στο λόφο κ.ο.κ. Είναι επίσης ένα από τα πιο τρέντι και ακριβά νησιά της χώρας.

Ο Άγιος Παύλος της Ρόδου

Τα καλύτερα νησιά για… δραστηριότητες
Ελλάδα: Ρόδος

Το Πρασονήσι της Ρόδου φημίζεται ως προορισμός σερφ, ενώ το ορεινό τμήμα του νησιού είναι ιδανικό για πεζοπορία και ποδηλασία. Στην παραλία του Αγίου Παύλου μπορείτε να κάνετε scuba-diving σε τιρκουάζ νερά, στην όμορφη Καλλιθέα να δοκιμάσετε snorkeling και στο Κιοτάρι να κάνετε ιππασία.

Κροατία: Brač
Ιδανικός προορισμός σερφ στην Κροατία είναι το Bol στο νησί Brač, ενώ στη βόρεια ακτή του νησιού, στο Sutivan, μπορείτε να κάνετε καγιάκ θάλασσας ή SUP. Όσοι αγαπούν το τένις, στο Bol θα βρουν ονειρεμένο γήπεδο για τους αγώνες τους.

Kornati και ιστιοπλοΐα πάνε μαζί

Τα καλύτερα νησιά για… ιστιοπλοΐα
Ελλάδα: Παξοί

Με όμορφες, απομονωμένες παραλίες, οι Παξοί ενδείκνυνται για ιστιοπλοΐα, ενώ και τα 3 λιμάνια του μικρού αυτού νησιού (Γάιος, Λάκκα και Λογγός) είναι άκρως γοητευτικά.

Κροατία: Kornati
Η χώρα έχει πιο καλά εξοπλισμένες μαρίνες από την Ελλάδα και το αρχιπέλαγος Kornati με τα 89 νησιά και υφάλους, το Εθνικό του Πάρκο και τα υπέροχα νερά είναι ό,τι πρέπει για ιστιοπλοΐα.

Από αγροτουρισμό μέχρι περιπέτεια, η Κρήτη τα έχει όλα

Τα καλύτερα νησιά για… αγροτουρισμό
Ελλάδα: Κρήτη

Η γενέτειρα του Δία είναι ευλογημένη με πλούσιο έδαφος και την πιο μακρά περίοδο ηλιοφάνειας, που μεταφράζεται σε 1,5 εκατομμύριο ελιές, λόφους με δεντρολίβανο και ρίγανη και έχει πολλά να δώσει σε όποιον ενδιαφέρεται για ένα τέτοιο είδος διακοπών. Στον Ζαρό, στη σκιά του μυθικού Ψηλορείτη, θα βρείτε τους παραδοσιακούς ξενώνες Ελαιώνας, για να ζήσετε την εμπειρία στο έπακρο.

Κροατία: Korčula
Στα χωριά της Korčula θα βρει κάποιος ρουστίκ εστιατόρια με παραδοσιακό φαγητό, που φτιάχνεται με ντόπια υλικά, με τα σπιτικά ζυμαρικά (Žrnovski makaruni) και τον ζωμό μοσχαριού σε ντομάτα, κρασί και δαμάσκηνα (pašticada) να είναι πιάτα που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος. Εκεί παράγεται, επίσης, εξαιρετικό λευκό κρασί, με τα παλιότερα αμπέλια να έχουν φυτευτεί από Έλληνες στην Lumbarda.

Ύδρα, μια ανάσα από την Αθήνα

Τα καλύτερα νησιά για… απόδραση από την πόλη
Ελλάδα: Αθήνα/Ύδρα

Σε λιγότερο από 2 ώρες από την Αθήνα, μπορεί να βρεθεί κάποιος στην απαλλαγμένη από καυσαέριο και αυτοκίνητα Ύδρα, την οποία αγάπησε τόσο ο Leonard Cohen. Για μπάνιο μπορείτε να πάτε με θαλάσσιο ταξί στην παραλία Μπίστι κι έπειτα να περιδιαβείτε στα στενά όπου ο Ωνάσης ζούσε τη ρομαντσάδα του με την Μαρία Κάλλας και την Τζάκι Κένεντι.

Κροατία: Ντουμπρόβνικ/Šipan
Περάστε 2 μέρες στο Ντουμπρόβνικ με τα μεσαιωνικά τείχη και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα Game of Thrones κι έπειτα πάρτε το πλοίο για το Šipan, ένα επίσης μικρό νησί χωρίς αυτοκίνητα, με πληθυσμό 436 κατοίκους, περίπου 1,5 ώρα μακριά. Έχει μόλις 2 χωριά που ενώνονται με ένα δρόμο, τον οποίο αν δισχίσετε θα βρεθείτε ανάμεσα σε ελαιώνες και δεντρόκηπους. Οι όμορφες παραλίες, με τα καθαρά κρυστάλλινα νερά, δεν λείπουν.