Εγκαινιάστηκε το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

konstantinoupoli-aerodromio
ΤΡΙΤΗ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Το νέο, γιγάντιο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι πλέον γεγονός, εξυπηρετώντας 25 εκατομμύρια επιβάτες περισσότερους.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ataturk πρόκειται να αντικατασταθεί από το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο εγκαινίασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυριζόμενος ότι θα γίνει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου.

Το νέο αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί 90 εκατομμύρια επιβάτες, από 65 που εξυπηρετούσε το προηγούμενο, ενώ θα βρεθεί σε πλήρη λειτουργία στις 29 Δεκεμβρίου, με τις πτήσεις του να παραμένουν στις πέντε ημερησίως μέχρι τότε και τις υπόλοιπες να εκτελούνται στο Ατατούρκ. Στο διάστημα αυτό πρόκειται να εντοπισθούν τα σημεία που επιδέχονται βελτιώσεις, ώστε να λειτουργήσει σωστά και με απόλυτη ασφάλεια.

Το κόστος του έφτασε τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τον πύργο ελέγχου του να τραβά τα βλέμματα με το σχήμα τουλίπας, που κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Αρχιτεκτονικής δύο χρόνια πριν. Χαρακτηριστικά στοιχεία του είναι οι καμπύλες και τα ισλαμικά μοτίβα, ενώ στο μέλλον και κατά την ολοκλήρωσή του το 2028, θα μπορεί να εξυπηρετεί περίπου 200 εκατομμύρια επιβάτες σε έξι αεροδιαδρόμους, ξεπερνώντας κατά πολύ το αεροδρόμιο της Ατλάντα των ΗΠΑ που είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο του κόσμου. Προς το παρόν χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για τους επιβάτες, έχει ενεργειακή επάρκεια και σύστημα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας. Στόχος είναι να αποτελέσει το πιο κομβικό σημείο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Στην αντίπερα όχθη, δυστυχώς, συναντάμε τη μάχη που έδωσαν οι εργάτες για να κατορθώσουν να παραδώσουν το αεροδρόμιο στην προθεσμία της 29ης Οκτωβρίου που έθεσε ο Ερντογάν, τις ανησυχίες για καταπάτηση δικαιωμάτων τους, τις φτωχές εργασιακές συνθήκες και τους θανάτους εργατών που προέκυψαν κατά την κατασκευή του, ενώ ανησυχίες εγείρονται και περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και για την αδύναμη οικονομία της Τουρκίας.