Κεφαλονιά: To κόσμημα των Επτανήσων

kefalonia
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Είναι ένας αληθινός παράδεισος για τους φυσιολάτρεις, αφού εδώ θα δείτε από κοντά τις θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα, δελφίνια και φώκιες Μονάχους-Μονάχους. Θα βουτήξετε σε νερά που θα σας παγώσουν τη μνήμη, χαράσσοντας τις μνήμες από τις διακοπές σας για μια αωνιότητα, στη καρδιά σας.

Είναι το μεγαλύτερο απ’ τα Ιόνια νησιά, βρίσκεται ανάμεσα στην Λευκάδα και τη Ζάκυνθο κι απέχει μόλις 35 χλμ. απ’ τη Στερεά Ελλάδα και 30 χλμ. απ’ τις ακτές της Πελοποννήσου. Η πολιτισμική φυσιογνωμία της έχει επηρεαστεί έντονα απ’ τη γειτονική Ιταλία. O Λόρδος Βύρων είχε πει για την Κεφαλονιά πως είναι ένα νησί της ποικιλίας. Κι είχε απόλυτο δίκιο, γιατί στην Κεφαλονιά μπορεί κανείς να επιστρέφει ξανά και ξανά χωρίς ποτέ να πλήττει και πάντα ν’ ανακαλύπτει κάτι καινούργιο. Τι αξίζει να δείτε από κοντά; Το clickatlife.gr σας προτείνει τα πιο σημαντικά αξιοθέατα.

Ένα χωριό για πρίγκιπες

Μust είναι το μικρό χωριό του Άσσου το κάστρο του 15ου αιώνα  και απολαύσετε ένα ωραίο γεύμα στο μικρό λιμάνι αλλά κι ένα θαυμάσιο ηλιοβασίλεμα. Στον Άσσο είχαν σταματήσει ο Κάρολος κι η Νταϊανα όταν έκαναν το γαμήλιο ταξίδι τους!

Αργοστόλι

Προστατευμένη μέσα σ’ ένα φυσικό λιμάνι, βρίσκεται η πρωτεύουσα του νησιού. Μην παραλείψετε να δείτε από κοντά τη λιμνοθάλασσα του Κούταβου, με την έντονη βλάστηση και το μαγευτικό δάσος από πανύψηλους ευκάλυπτους. Η πόλη του Αργοστολίου έχει ξενοδοχεία, εστιατόρια, και ό,τι άλλο μπορεί να θέλει ο επισκέπτης.

Το αντίπαλο δέος

Ακούει στ’ όνομα Ληξούρι. Η πόλη είναι σύγχρονη καθώς χτίστηκε ξανά απ’ την αρχή μετά τους σεισμούς του 1953 και δεν έχει τίποτε να ζηλέψει απ’ το Αργοστόλι. Έχει πολύ καλές τουριστικές υποδομές και στη γύρω περιοχή υπάρχουν μερικές απ’ τις ωραιότερες παραλίες της Κεφαλονιάς.

Στη Σάμη αδελφές μου, στη Σάμη

Εδώ είναι το βασικό λιμάνι της Κεφαλονιάς. Θα εντυπωσιαστείτε από τη πυκνή βλάστηση, τα αρχαιολογικά ευρήματα  και σπήλαια που προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικής ομορφιάς γεωλογικά φαινόμενα.

Μαγικό Φισκάρδο

Είναι ένα στολίδι, με το γραφικό του λιμανάκι, τα παραδοσιακά σπίτια. Πρόκειται για έναν κοσμοπολίτικο τουριστικό προορισμό και στη μαρίνα του  αράζουν πολλά κότερα από όλο τον κόσμο. Το κουκλίστικο Φισκάρδο είχε την τύχη να μην ισοπεδωθεί όπως η υπόλοιπη Κεφαλονιά στους σεισμούς του 1953. Διαθέτει παλιά διατηρητέα αρχοντικά που συντηρούν ανέπαφη την μοναδική αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού. Από το Φισκάρδο έχετε θέα στην Ιθάκη...

Λευκή άμμος, παραδεισένιες διακοπές

Η παραλία του Μύρτου με τη λευκή άμμο και τα σμαραγδένια νερά είναι ξακουστή σε όλο τον κόσμο για τη μοναδική ομορφιά της. Η παραλία Ξι με την κόκκινη άμμο είναι πολύ πρωτότυπη και διαφορετική. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε τις παραλίες Μακρύ Γιαλό, Πετανοί, Αγ. Θεόδωρο, Έμπλυση, Παλεοσταφίδα, Αντίσαμο, Σκάλα, Μηνιά, Σπαρτιά, Άβυθο, Αγ.Θωμά, Λουρδά κι Αγ. Κυριακή. Αν νοικιάσετε σκάφος, οι επιλογές στις απομονωμένες παραλίες και σε απρόσιτα για πολλούς σημεία για κολύμπι είναι αμέτρητες.

Για να ευφρανθεί ο ουρανίσκος σας

Αν είστε λάτρεις της καλής κουζίνας, πετύχατε διάνα! Δοκιμάστε τις τοπικές νοστιμιές και μην πείτε «όχι» στη κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα, το κοκκινιστό κουνέλι που το σερβίρουν με σάλτσα από μαυροδάφνη. Η Κεφαλονιά φημίζεται για τις πίτες της: δοκιμάστε αγγιναρόπιτα,  μπακαλιαρόπιτα και οπωσδήποτε αλιάδα (η γνωστή μας σκορδαλιά η οποία φτιάχνεται όμως μόνο με πατάτα). Από γλυκά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε  αμυγδαλόπιτα, κομφέτο (κυδωνόπαστο), και μπαρμουλέ (καραμελωμένα αμύγδαλα με μέλι).

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]