7 πράγματα να δείτε και να κάνετε στην Μπριζ

mpriz-kanalia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Δεν αποτελεί πρωτεύουσα χώρας, παρ’ όλ’ αυτά το όνομά της ακούγεται πολύ, συνδέεται με παραμυθένια, μεσαιωνικά τοπία κι όσοι την έχουν ακουστά, το έχουν βάλει στόχο κάποια στιγμή να την επισκεφτούν.

Η πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη στην Ευρώπη, η Μπριζ, έχει σπάνια ομορφιά και είναι ακριβώς όπως θα φανταζόσασταν μια μεσαιωνική πόλη κι ακόμη πιο ονειρεμένη: λιθόστρωτα δρομάκια, πανέμορφα κανάλια, πέτρινα γεφυράκια, γραφικά σπίτια, αλλά και όμορφα εστιατόρια, μαγαζιά και τουριστικά αξιοθέατα -κι όλα σαν να βγαίνουν από μια ζωγραφιά ή ένα καρτ ποστάλ, φουλ επεξεργασμένο στο photoshop. Δείτε τι δεν πρέπει να χάσετε στην ξεχωριστή αυτή πόλη του Βελγίου, η οποία είναι και βολικά μικρή, τόσο ώστε σε περιόδους αιχμής οι επισκέπτες της να ξεπερνούν τους… κατοίκους του ιστορικού της κέντρου.

Περιηγηθείτε στα κανάλια της
Ακούγεται τουριστικό και… βενετσιάνικο, αλλά δεν πρέπει να το χάσετε. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τη γνωρίσετε από το να πλέετε κατά μήκος των υδάτινων δρόμων της, γι’ αυτό μην το πολυσκεφτείτε. Επιλέξτε ένα από τα 5 σημεία επιβίβασης της πόλης, όπου πραγματοποιούνται συνεχή δρομολόγια από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και σας συστήνουν από πρώτο χέρι την αρχαία αρχιτεκτονική της πόλης.

Γευτείτε τις σοκολάτες της
Το Βέλγιο είναι αδιαμφισβήτητα το σπίτι της γκουρμέ σοκολάτας και η Μπριζ είναι το καλύτερο μέρος για να τη γευτείτε και να την αγοράσετε. Μια βόλτα στο Chocolate Line θα σας πείσει, όπου θα βρείτε την πραγματική σοκολάτα, από τα χέρια του Dominique Persoone και της ομάδας του, σε συνδυασμούς που δεν βάζει εύκολα ο νους. Και για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, μια επιλογή είναι σοκολάτα με καραμέλα και μπαλσάμικο με μήλο, ενώ μια άλλη είναι η πραλίνα αμυγδάλου με τραγανό μπέικον και κινόα. Πιστεύουμε ότι αρκούν.

Δείτε τις πλατείες της
Η Μπριζ έχει 2 κεντρικές πλατείες, με την αγορά Markt να είναι η μεσαιωνική καρδιά της πόλης, ανάμεσα σε όμορφα κτίρια με κλιμακωτές στέγες. Θα τη δείτε καλύτερα από ψηλά, ανεβαίνοντας 366 σκαλιά, όπου θα συναντήσετε και το Belfort, ένα πανύψηλο καμπαναριό με πανοραμική θέα και 47 καμπάνες που χτυπούν από τον 18ο αιώνα. Από ψηλά μπορείτε να δείτε και τη μικρότερη Burg, η οποία αποτελεί το διοικητικό τετράγωνο της πόλης. Θα σας συνιστούσαμε, όμως, να επισκεφτείτε από κοντά το υπέροχο δημαρχείο γοτθικού τύπου, το οποίο έχει είσοδο €4.

Δειπνήστε όπως ποτέ άλλοτε και απολαύστε μπίρα
Οι λάτρεις του φαγητού θα βρουν τον παράδεισό τους –όχι ότι δεν θα τον βρουν και οι υπόλοιποι- αφού η Μπριζ διαθέτει 16 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin, από το καθιερωμένο De Karmeliet με το ιδιαίτερο μενού του, μέχρι το Zeno που δίνει την αίσθηση ότι γευματίζετε σε ένα πολύ ατμοσφαιρικό και στυλάτο σπίτι. Κι όσον αφορά τη μπίρα, στην πόλη υπάρχει άφθονη. Επισκεφτείτε το πολύ «ζεστό» cafe ‘t Brugs Beertje και σηκώστε ένα ποτήρι 500 ετών στο Café Vlissinghe, δοκιμάζοντας την τοπική μπίρα ή, ακόμα καλύτερα, επισκεφτείτε το ζυθοποιείο που την παράγει.

Βρείτε την… ησυχία σας στο Beguinage
Θέλετε να αποφύγετε λίγο τον κόσμο και το κέντρο; Κατευθυνθείτε προς το Beguinage, ένα απομονωμένο συγκρότημα που αποτελούσε κάποτε το σπίτι των Beguines (ευσεβείς γυναίκες που ζούσαν σε μικρές ομάδες και αδελφότητες αφιερώνοντας τη ζωή τους στο Θεό, χωρίς να λαμβάνουν τους θρησκευτικούς όρκους). Σήμερα, το συγκρότημα φιλοξενεί τις Βενεδικτίνες μοναχές και φυσικά επισκέπτες που θέλουν να πάρουν μια ανάσα από τις ορδές τουριστών.

Νιώστε την τέχνη της
Η ατμόσφαιρα και η αρχιτεκτονική αυτής της πόλης δεν θα μπορούσε παρά να εμπνεύσει πλήθος καλλιτεχνών, αποτελώντας μια από τις ιδιαίτερες πατρίδες της σύγχρονης τέχνης που ολοένα και ανθίζει. Επισκεφτείτε το Koen Broes για μια πιο γραφιστική οπτική, πριν επισκεφτείτε το κλασικό Groeningemuseum, με βέλγικους και φλαμανδικούς πίνακες των τελευταίων 6 αιώνων.

Φωτογραφηθείτε στη λίμνη του Minnewater
Ειδικά αν ταξιδέψετε στη Μπριζ με το έτερο ήμισυ, μια επίσκεψη στη λίμνη του Minnewater, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο ρομαντικά σημεία της πόλης, επιβάλλεται. Βρίσκεται στην άκρη της πόλης και το θέαμα είναι τόσο χρωματιστό και βγαλμένο σαν από παραμύθι, που θα σας πάρει μερικά λεπτά για να το πιστέψετε. Τα πολύχρωμα δέντρα κρέμονται πάνω από τη λίμνη, πάπιες και κύκνοι «βολτάρουν», οι γέφυρες είναι σκεπασμένες με φύλλα και τα μονοπάτια άκρως γραφικά κι έτοιμα να σας πάνε μια ξεχωριστή βόλτα.