Μαγιόρκα: ανακαλύπτουμε το μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων και ονειρευόμαστε πάλι διακοπές

palma-nte-magiorka-paralia

Παραλία της Πάλμα ντε Μαγιόρκα

ΤΡΙΤΗ, 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Το καλοκαίρι τελειώνει, οι διακοπές έχουν ήδη παρέλθει για τους περισσότερους, ο νους, όμως, δεν σταματά να τρέχει σε νησιά εντός και εκτός Ελλάδας. Τι λέτε, πάμε μια βόλτα μέχρι τη Μαγιόρκα;

Η Μαγιόρκα είναι το μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων, μιας αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας, και αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό της Μεσογείου. Μπορεί τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό στο άκουσμά της να είναι οι παραλίες και τα θέρετρα, η αλήθεια είναι, όμως, ότι υπάρχουν πολλά να δει κάποιος στο όμορφο αυτό νησί και πολλοί τρόποι να απολαύσει την ακτογραμμή του και το εσωτερικό του. Ειδικά το φθινόπωρο και το χειμώνα που τα τουριστικά πλήθη είναι μειωμένα και οι θερμοκρασίες πιο κατάλληλες για διάφορες δραστηριότητες, η Μαγιόργκα είναι ιδανική προς εξερεύνηση.

Στο δρόμο για τη Sa Calobra στην οροσειρά Serra de Tramuntana

Τι να δείτε και να κάνετε

  • Στη Μαγιόρκα, μπορείτε να περάσετε μια εβδομάδα εξερευνώντας την οροσειρά Serra de Tramuntana, με το ποδήλατο ή κάνοντας πεζοπορία. Η οροσειρά αυτή κατεβαίνει δυτικά του νησιού κι αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, προς αναγνώριση των ασυνήθιστων τακτικών που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της γεωργίας στις απότομες πλαγιές του.
  • Μια βόλτα στην παλιά πόλη της Πάλμα θα σας συστήσει σε ένα πολύ ιδιαίτερο και γραφικό περιβάλλον, με πλήθος από στενά δρομάκια, ενδιαφέροντα κτίρια, γκαλερί, μουσεία κ.ο.κ. Εκεί θα συναντήσετε, επίσης, το Δημαρχείο, τη Μονή του Καθεδρικού Ναού και τα Αραβικά Λουτρά, στον ήσυχο δρόμο Calle Serra.
  • Το Κάστρο Μπελβέρ πρέπει να μπει οπωσδήποτε στη λίστα με τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε. Πρόκειται για ένα απολύτως κυκλικό, γοτθικό κάστρο, με κυκλικούς πύργους, το οποίο στο παρελθόν έχει λειτουργήσει ως φυλακή και σήμερα φιλοξενεί το το Μουσείο Ιστορίας της πόλης της Μαγιόρκα.
  • Τα νερά της Sa Calobra

    Μπάνιο στην 6 χιλιομέτρων παραλία, Playa de Palma, που είναι και η πιο διάσημη του νησιού, αλλά και εξόρμησεις σε άλλες παραλίες, όπως η Porto Petro, Porto Cristo, η Sa Calobra με το ξεχωριστό φυσικό τοπίο κ.ά. Στο Porto Cristo, στην ανατολική πλευρά του νησιού, μπορείτε να επισκεφτείτε και τις Σπηλιές του Δράκου, με μια από τις μεγαλύτερες υπόγειες λίμνες του κόσμου.
  • Στην επίσκεψή σας στο νησί, μπορείτε να περάσετε και από τα οινοποιεία που βρίσκονται στο κέντρο του, όπου οι τοπικές παραδόσεις παραμένουν πιο ζωντανές από ποτέ.
  • Αν επισκεφτείτε τη Μαγιόρκα χειμώνα, τέλη Ιανουαρίου και κατά τον Φεβρουάριο, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις αμυγδαλιές της –περίπου 4 εκατομμύρια σε πλήθος- στις κοιλάδες. Αυτή η εποχή είναι low season και θα καταφέρετε να βρείτε φθηνές πτήσεις και δωμάτια, με τις θερμοκρασίες να μην είναι ακόμη ζεστές, αλλά κατάλληλες για εξερευνήσεις στη φύση

Τα τραπεζάκια έξω κοστίζουν λίγο παραπάνω σε κάποια εστιατόρια

Πού να φάτε
Στη Μαγιόρκα, οι σεφ ξαναζωντανεύουν παραδοσιακές συνταγές και τις προσαρμόζουν ώστε να ταιριάζουν στα σύγχρονα δεδομένα. Υπάρχουν 7 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin στο νησί, με πιάτα που δεν θα βρείτε αλλού, όπως το Zaranda, το Bou, το Es Fum, το Jardin και άλλα, αλλά αν θέλετε να φάτε πιο οικονομικά, προτιμήστε να συνδυάσετε ποτό με tapas στο bar, αντί να κάτσετε σε τραπέζι. Να θυμάστε, ακόμη, ότι τα τραπέζια έξω είναι πιο ακριβά από τα υπόλοιπα σε ορισμένα εστιατόρια.

Πού να μείνετε
Για οικονομική διαμονή γύρω στα 40 ευρώ, μπορείτε να προτιμήσετε τα hostel, όπως το Urban Hostel Palma και το Hostel Fleming. Στο Portocolom στα νοτιοανατολικά του νησιού θα βρείτε διαμερίσματα με 50 ευρώ τη βραδιά στο Marivent Apartamentos, ενώ στη Santa Ponsa στα νοτιοδυτικά, σας περιμένει το Sun Beach Adults Only, με δική του πισίνα και δωμάτια από 80 ευρώ τη βραδιά.