Μεταβολισμός: 50 ιδέες για να ξυπνήσεις το θηρίο μέσα σου

pharmalista
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Μια λίστα με 50 ιδέες για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου!

Εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, η δημοσιογράφος υγείας και health blogger του PharmalistaΦίλια Μητρομάρα, έχει γράψει εκατοντάδες άρθρα για τον μεταβολισμό. Συγκέντρωσε, λοιπόν, όλες τις ιδέες, 50 για την ακρίβεια, σε μια λίστα και μας τις παρουσιάζει για να ξυπνήσουμε το… θηρίο μέσα μας: τον μεταβολισμό!

1 Φάε, μην κόβεις θερμίδες. Ο μεταβολισμός σου θα πιάσει πάτο.

2 Πιες πράσινο τσάι. Οι έρευνες λένε ότι τον μπουστάρει.

3 Μην τρέχεις απλά στον διαδρόμο. Καλύτερα κάνε μία ΗΙΙΤ προπόνηση, όπου HIIT σημαίνει 20λεπτο πρόγραμμα διαλειμματικής άσκησης. Μιλάμε για ΤΟ λιποδιαλυτικό.

4 Χρησιμοποίησε ελαιόλαδο, ελληνικό και παρθένο. Το σώμα μας χρειάζεται υγιεινό λίπος για να χάσει βάρος. Μάλιστα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα, μια ορμόνη που σχετίζεται με τον κορεσμό. Επιπλέον, το ελαιόλαδο περιέχει και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που τα χρειάζεται το σώμα μας για καλή υγεία και καλό δέρμα.

5 Κάνε βάρη, δυο φορές την εβδομάδα. Για να διατηρήσεις τη μυική μάζα δυνατή. Καλή μυική μάζα = ενεργός μεταβολισμός.

6 Φάε ένα αυγό το πρωί. Περιέχει πρωτεΐνη που ξυπνά τον μεταβολισμό σου.

7 Μη φοβάσαι να φας υδατάνθρακες το βράδυ. Το «τρώω υδατάθρακες για ενέργεια το πρωί, δεν τρώω το βράδυ επειδή αποθηκεύονται ως λίπος», έχει καταρριφθεί.

8 Πιες γάλα. Μελέτες που έγιναν στο The Nutrition Institute του Πανεπιστημίου του Tennessee δείχνουν ότι η κατανάλωση ασβεστίου μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να μεταβολίσει το λίπος πιο αποτελεσματικά.

9 Γενικά φάε πρωτεΐνη. Το πόση πρωτεΐνη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ηλικία, φύλο, δραστηριότητα κ.λπ. Επίσης το είδος, μπορεί να είναι ζωική ή φυτική.

10 Επίλεγε προϊόντα ολικής. Διατηρείς ενεργό τον μεταβολισμό σου επειδή το σώμα σου για να τα διασπάσει καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

11 Κάτσε ορθοστασία. Αν κάθεσαι πολλές ώρες σε γραφείο πρόσθεσε λίγη ορθοστασία. Όσο πιο όρθιος, όσο πιο eye contact τόσο το καλύτερο για τον μεταβολισμό σου και τις σχέσεις σου.

12 Φάε σκόρδο. Οκ μυρίζει. Αλλά δεν ενισχύει μόνον το ανοσοποιητικό σου υποστηρίζει και το μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων των λιπιδίων.

13 Άσε κάτω τα αναψυκτικά διαίτης. Τα τεχνητά γλυκαντικά βλάπτουν τη μεταβολική αντίδραση του οργανισμού και αυξάνουν και την όρεξη.

14 Δυο κομματάκια μαύρης σοκολάτας αρκούν. Τα φλαβονοειδή που περιέχει συμβάλλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Σοκολατάκι υγείας κανείς;

15 Πιες τσάι matcha. Μην κάνεις τον Κινέζο. Είναι καταπράσινο και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σου.

16 Βάλε στο πρόγραμμα φακές. Θα σε βοηθήσουν. (και όχι μόνον σούπα).

17 Στάσου μύγδαλα. Βάλ’τα κι αυτά στο σακουλάκι. Σε κρατούν χορτάτο και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό.

18 Φάε ολόκληρο το φρούτο, όχι σε χυμό. Ο λόγος εξηγείται στο νο 10.

19 Και ο σολομός κάνει καλό. Όχι ο καπνιστός όμως. Οκ, σε έχουν πρήξει στο ότι περιέχει ωμέγα 3 λιπαρά, αλλά ξέρεις ότι αυτά βοηθούν στην απώλεια βάρους ενώ σου χαρίζουν και ωραίο δέρμα;

20 Ένα μήλο την ημέρα… μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου, μιας πάθησης που σχετίζεται με το κοιλιακό λίπος, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη.

21 Τρώγε πρωινό. Και μεσημεριανό. Και βραδινό. Μην ξεχνάς τα γεύματά σου. Χειρότερο το κάνεις.

22 Άσε κάτω τη μαργαρίτα/το κρασί/τις μπύρες. Μέτρο στο αλκοόλ.

23 Γιαούρτι. Πρόβειο, με ζωντανές καλλιέργειες. Αυτά έχουν προβιοτικά που βοηθούν το έντερο να αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά και ενισχύουν τον μεταβολισμό.

24 Φάε στρείδια, μύδια. Κοίτα να δεις τώρα, εάν έχεις έναν υποτονικό θυρεοειδή χρειάζεσαι ψευδάργυρο, τον έχουν αυτά τα θαλασσινά. Και τι κάνει η κακή λειτουργεία του θυρεοειδή; Ναι σωστά μάντεψες, επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου.

25 Κοιμήσου. Και ο μεταβολισμός σου δουλεύει.

26 Αβοκάντο. Δεν περίμενα να στο πω αυτό, αλλά αφού είναι ένα φυσικό βούτυρο οι έρευνες το προτείνουν κατά κόρον, διότι περιέχει καλά λιπαρά (μονοακόρεστα) που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό σου.

27 Μην αφήνεις το τυρί απέξω. Ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνη σε ένα κομμάτι τυριού διατηρεί τη μυική μάζα η οποία διατηρεί τον μεταβολισμό ενεργό. Δοκίμασε το κατίκι Δομοκού. Έχει και λίγα λιπαρά.

28 Φασολάδα τρομερή. Φυτική πρωτείνη + φυτικές ίνες = ενεργός μεταβολισμός. Απλά μαθηματικά.

29 Μπρόκολο. Ναι. Αυτό. Έχει βιταμίνη C και ασβέστιο τα οποία συνεργάζονται για να ενισχύσουν τον μεταβολισμό σου.

30 Μείωσε τον θερμοστάτη. Ενεργοποιείται το καφέ λίπος και καις με λιγότερο κόπο.

31 Καυτερά. Πήγαινε για ινδικό. Φάε τυροκαυτερή. Βάλε κόκκινη πιπερίτσα στη σάλτσα σου και μόλις ενεργοποίησες τον μεταβολισμό σου.

32 Νερό. Το αδυνάτισμα έχει αυτό το μυστικό όπλο. Πίνοντας νερό αυξάνεις τον ρυθμό καύσης θερμίδων.

33 Άμα θες να ξέρεις και ο καφές βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Coffeelovers χαρείτε!

34 Καυτερή μουστάρδα. Κίτρινη, καίει στο στόμα, δίνει γεύση, ενισχύει τον μεταβολισμό. Ποιος να το πίστευε! Η καψαϊκίνη και οι ισοθειοκυανικές αλλυλικές θειούχες ενώσεις, φυτοχημικές ουσίες δηλαδή, παίρνουν τα εύσημα στην καύση θερμίδων.

35 Βρες τον σίδηρο. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό. Εμπλουτισμένα δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά θα τον αναζωογονήσουν.

36 Βάλε ξύδι. Ενεργοποιεί τα γονίδια που απελευθερώνουν πρωτείνες που συμβάλλουν στη διάσπαση των λιπών.

37 Ρίξε goji berries στο τσάι σου. Θα ενισχύσει την καύση.

38 Μείωσε το άγχος. Οτιδήποτε σου προκαλεί στρες αυξάνει την κορτιζόλη. Και αυτό δημιουργεί ένα ντόμινο διεργασιών που καταλήγει σε χαμηλό μεταβολισμό. Βγες βόλτα, κάνε γιόγκα, μίλα σε φίλους, κάνε ψυχοθεραπεία. Ό,τι σε ευχαριστεί.

39 Κοιμήσου για 20 λεπτά το μεσημέρι. Δεν μπορείς; Κόψε 70 θερμίδες από τη διατροφή σου.

40 Πάρε βιταμίνη D. Διατηρεί τον μυικό ιστό άρα βοηθά στο μεταβολισμό,.

41 Πιες νερό. Τώρα. Πιες νερό το πρωί όταν ξυπνάς. Πιες δυο ποτήρια νερό πριν το γεύμα. Ενυδατώνεις το σώμα σου, ενεργοποιείς τον μεταβολισμό σου.

42 Τσιγάρο/αλκοόλ/ναρκωτικά. Κόψε κάτι. Κάνουν άνω κάτω τις ορμόνες σου και επιβραδύνουν τον ξέρεις ποιον.

43 Κινήσου. Ανέβα τις σκάλες, περπάτα μέχρι το διπλανό γραφείο, κάτσε στο ένα πόδι…

44 Κλείνε το κινητό μετά το βραδινό φαγητό. Αυτό το μπλε φως του κινητού σου επηρεάζει και τον μεταβολισμό σου.

45 Κανέλα. Ρίξε παντού. Δίνει ένα ουπς στον μεταβολισμό σου.

46 Μπανάνα κανείς; Εκτός από κάλιο έχει και ανθεκτικό άμυλο (όσο πιο άγουρη τόσο πιο ανθεκτικό), ένας υδατάνθρακας που ενισχύει τον μεταβολισμό.

47 Και ο τόνος βοηθά. Και η βρόμη επίσης. (Το βρόμη το γράφω με ο και όχι με ω γιατί έτσι είναι το σωστό, να κάνω link σε μπαμπινιώτη να πειστείς;)

48 Ζάχαρη. Ποια ζάχαρη; Τα γλυκά μειώνουν τον μεταβολισμό σου έως και 15%.

49 Παίξε με το fidget spinner. Ακόμη και η κίνηση αυτή ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, δεν κάνω πλάκα!

50 Γέλα! Δεν είναι αστείο: το αυθεντικό γέλιο μπορεί να προκαλέσει αύξηση κατά 10-20% στη βασική κατανάλωση ενέργειας και του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity.