Όλη μέρα στον ήλιο; Κανένα πρόβλημα!

thalassa-spor-paralia-kalokairi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος περιποίησης και αναγέννησης του δέρματος μετά την ηλιοθεραπεία, σύμφωνα με την επιστήμη.

«Η ανησυχία πολλών γυναικών να εκτεθούν στις ακτίνες του καλοκαιρινού ήλιου, τις έχει κάνει να φοβούνται ακόμη και τη...σκιά τους. Και σε μεγάλο ποσοστό τις δικαιολογώ. Το μελάνωμα και η πρόωρη γήρανση είναι κάτι που κανείς άνθρωπος στον κόσμο δεν επιθυμεί να βιώσει», λέει η Melanie Palm, δερματολόγος, συγγραφέας και ιδρύτρια της δερματολογικής κλινικής Art Of Skin στο San Diego της Καλιφόρνια. «Αλλά η ολοκληρωτική αποφυγή του δεν είναι ευεργετική για την υγεία και την ομορφιά σας», συμπληρώνει. «Η ηλιοθεραπεία για τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά την ημέρα χωρίς αντηλιακό, βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D, που μόνο οι ακτίνες του ήλιου προάγουν και, που η έλλειψη της οποίας  μπορεί έχει οδηγήσει σε κατάθλιψη, οστεοπόρωση, αυτοάνοσα νοσήματα κλπ.».

 Η Dr. Francesca Fusco, δερματολόγος και διευθύντρια της κλινικής Wexler Dermatology στη Νέα Υόρκη, προσθέτει: «Ακόμη και λίγη περισσότερη ώρα κάτω από τον ήλιο, κυρίως κατά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες -και πάντα με προστασία από υψηλό δείκτη SPF- είναι μια ευεργετική καλοκαιρινή απόλαυση, αφού εξομαλύνονται προβλήματα ήπιας ακμής, σμήγματος ή ψωρίασης και επαναφέρει την παραγωγή σμήγματος σε φυσιολογικά επίπεδα».

Ωστόσο, ο ήλιος είναι ήλιος. Και οι βλάβες που προκαλεί -ιδίως όταν δεν είστε κατάλληλα προστατευμένη- είναι σαφώς περισσότερες από τα οφέλη. «Γι’ αυτό, η συστηματική, καθημερινή φροντίδα του δέρματός σου μετά τον ήλιο, βοηθά με δυο τρόπους: απ’ τη μια θεραπεύει δερματικές βλάβες όπως τα εγκαύματα, η ξηρότητα και το ξεφλούδισμα, ενώ απ’ την άλλη, ενισχύει τα κύτταρα να αφομοιώσουν τα ευεργετικά οφέλη του ζωοδότη ήλιου. Συν ότι σου χαρίζει μια αίσθηση απόλυτης υγείας και ευεξίας πολλαπλασιάζοντας την ομορφιά της επιδερμίδας σου», λέει η Fusco.

Τα μυστικά για μια τέλεια κούρα after-sun, δια στόματος ειδικών

«Όσο πιο πολύ “μαυρίζετε” τόσο μεγαλύτερη η αφυδάτωση που έχει υποστεί το δέρμα σας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που χάνετε», λέει η ειδικός στην αντιγήρανση του δέρματος Dominique Caron, ιδρύτρια της σειράς προϊόντων Apoterra Skincare και εξηγεί: «Οι ελεύθερες ρίζες συνεχίζουν να κάνουν ζημιές ώρες μετά την έκθεση του δέρματος στον ήλιο, οπότε ο συνδυασμός αφυδάτωσης και ελευθέρων ριζών επιταχύνουν τη διαδικασία πρόωρης γήρανσης. Να, ένας πολύ σοβαρός λόγος για να επιμείνετε σε μια ρουτίνα αποθεραπείας μετά το ηλιοβασίλεμα. 

Ο καθηγητής δερματολογίας Anthony Rossi, υπεύθυνος του ερευνητικού τμήματος καρκίνου του δέρματος στο νοσοκομείο Memorial Sloan Kettering Westchester της Νέας Υόρκης, λέει: «Το πιο δημοφιλές συστατικό ενυδάτωσης, αντιγήρανσης και αποκατάστασης του δέρματος μετά την ηλιοθεραπεία είναι η αλόη βέρα. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Investigative Dermatology, αποκαλύπτει ότι η χρήση μιας πλούσιας κρέμας με υψηλή σύσταση σε αλόη βέρα μειώνει άμεσα φλεγμονές και εγκαύματα, ενώ δρώντας σε κυτταρικό επίπεδο βοηθά στην καλύτερη αφομοίωση της βιταμίνης D».

 Για επιπλέον επουλωτικά, κατευναστικά και αναζωογονητικά αποτελέσματα στην κουρασμένη από τον ήλιο επιδερμίδα, η διάσημη ομοιοπαθητικός δερματολόγος Dr. Michele Green, συστήνει ένα συνδυασμό βιταμίνης C, χαμομηλιού και πράσινου τσαγιού -σε μορφήαιθέριων ελαίων ή serum. «Αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη λύση για να δροσίσετε, να ενυδατώσετε και να καταπραΰνετε το φλογισμένο δέρμα σας», τονίζει.

«Γενικά μιλώντας, η απολέπιση κάνει δουλειά: καθαρίζει τα νεκρά κύτταρα, απελευθερώνει τους πόρους, ενεργοποιεί την μικροκυκλοφορία και διευκολύνει την δράση των ενυδατικών συστατικών που απλώνεις στο ηλιοκαμένο δέρμα. Όμως, το καλοκαίρι, ο κανόνας είναι να αποφεύγετε κάθε είδους “σκληρής” απολέπισης», λέει ο Dr. Alan Dattner, ένας από τους γκουρού της ολιστικής δερματολογίας και εξηγεί: «Φόρμουλες που περιέχουν ρετινοϊκό οξύ (παράγωγο της βιταμίνης Α), οξέα φρούτων (AHA), βενζοϊκό υπεροξείδιο ή σαλικυλικό οξύ θα στεγνώσουν ακόμη περισσότερο το αφυδατωμένο δέρμα. Αντίθετα, μια σύνθεση after-sun με φόρμουλες από εκχυλίσματα βοτάνων που δροσίζουν και καταπραΰνουν τους ερεθισμούς, ενώ παράλληλα διευκολύνουν την ανάπλαση των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες από την  ηλιοθεραπεία, θεωρείται ιδανική».  

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ