Γνωρίζετε που «κρύβεται» το αλάτι;

gnorizete-pou-krubetai-to-alati

ΤΡΙΤΗ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

H υπερκατανάλωση αλατιού, μια καθημερινή συνήθεια, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστροφική για την ανθρώπινη υγεία. Μάθετε που "κρύβεται" το αλάτι.

Διαβάσατε πρόσφατα, πως η υπερβολική κατανάλωση αλατιού βλάπτει. Και έτσι, είπατε να το περιορίσετε, προκειμένου να κάνετε κάτι καλό για την υγεία σας. Και αντί για τα αλατισμένα τσιπς είπατε να φάτε κάτι πιο… υγιεινό, όπως λίγο ψωμάκι. Μήπως όμως, κάνετε λάθος;

Η αρχή έγινε στη Βρετανία. Έρευνα που πραγματοποίησε η υπηρεσία Food Standards Agency, αποκάλυψε, πως το 77% των Βρετανών καταναλωτών, δεν γνωρίζουν, ότι το ψωμί και τα κορν φλέικς, διαθέτουν πολύ περισσότερο αλάτι από τα αλμυρά τσιπς ή τους ξηρούς καρπούς!

Γιατί βλάπτει η υπερκατανάλωση αλατιού;

Η πραγματικά αποκαλυπτική αυτή έρευνα, έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα ιδιαίτερα σοβαρό διατροφικό πρόβλημα, που χαρακτηρίζει τις αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Ο λόγος για την υπερκατανάλωση αλατιού, μια καθημερινή συνήθεια, που όμως μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστροφική για την ανθρώπινη υγεία.

Το αλάτι, μπορεί να νοστιμίζει το φαγητό και να βοηθά... τη μπουκιά να πηγαίνει κάτω πιο εύκολα, όμως αποτελεί έναν από τους κυριότερους εχθρούς της διατροφής μας, καθώς η υπερκατανάλωσή του, μπορεί να μας οδηγήσει στο νοσοκομείο...

Αν λοιπόν δεν καθόμαστε στο τραπέζι χωρίς να «χιονίσουμε» το πιάτο μας με αλάτι, τότε θα πρέπει να γνωρίζουμε, πως οι κίνδυνοι για την υγεία μας καραδοκούν. Το αλάτι συμβάλλει ιδιαίτερα στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ εξαιτίας της υπερκατανάλωσής του, έχουν σημειωθεί πολλά εγκεφαλικά, αρκετά των οποίων είναι θανατηφόρα.

Έχει επίσης την τάση να κατακρατά τα υγρά του οργανισμού, με αποτέλεσμα, οι λειτουργίες μας να μην δουλεύουν «ρολόι». Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως η υπερκατανάλωση αλατιού, ενδεχομένως διπλασιάζει τις πιθανότητες θανάτου σε κάποιον, που προσθέτει αλάτι σε κάθε μπουκιά από κάποιον άλλον, που προτιμά τις λιγότερο αλμυρές γεύσεις...

Και ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντάς μας τις βλαβερές συνέπειες του αλατιού, η έρευνα του Food Standards Αgency, ήρθε να ανατρέψει όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Ο λόγος φυσικά, για τις εμφανώς «αλμυρές» τροφές, που μέχρι σήμερα συχνά καταναλώναμε, όπως π.χ. τα πατατάκια και οι ξηροί καρποί και που αποφασίσαμε να «κόψουμε μαχαίρι» προκειμένου να βγάλουμε το αλάτι από τη ζωή μας.

Όταν μιλούν οι αριθμοί...

Όμως, η αποκαλυπτική έρευνα, που μίλησε για την ύπαρξη μεγαλύτερης ποσότητας αλατιού στο ψωμί και στα δημητριακά από ότι στα πατατάκια και στους ξηρούς καρπούς ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα, καθώς αποκαλύφθηκε, πως το 77% των Βρετανών ερωτηθέντων δεν γνώριζε, πως το αλάτι «κρύβεται» αλλού.

Η υπερκατανάλωση αλατιού ξεκινά από νωρίς το πρωί για τον οργανισμό μας. Έτσι, μαζί με τα δημητριακά που καταναλώνουμε στο πρωϊνό, λαμβάνουμε και το 35% της απαιτούμενης ποσότητας αλατιού, που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Και αν τα δημητριακά, δεν είναι τα αγαπημένα μας, τότε σειρά έχει το ψωμί ή οι φρυγανιές, όπου μαζί με το βούτυρο, αποτελούν τη συνηθέστερη μορφή πρωϊνού για τους περισσότερους από εμάς, αλλά και μια πλούσια πηγή… αλατιού για τον οργανισμό μας.

Στην… αλμυρή λίστα, σειρά έχει το κρέας, ενώ ακολουθεί το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. βούτυρο, τυρί, γιαούρτι κ.α.) Στην έρευνα της Food Standards Αgency, μόλις το 13% των ερωτηθέντων τοποθέτησε το ψωμί στον κατάλογο των προϊόντων με πολύ αλάτι και το 12% τα δημητριακά.

Η αλόγιστη κατανάλωση αλατιού ευθύνεται, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, για έναν μεγάλο αριθμό θανάτων, που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Βρετανία. Υπολογίζεται, πως κατά μέσο όρο, οι Βρετανοί καταναλώνουν 8,6 γραμμάρια αλατιού ημερησίως-ποσότητα ελαφρά μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν-καθώς φαίνεται, πως απέδωσαν οι εκστρατείες υγείας, που διοργανώθηκαν στο παρελθόν από την FSA, εκστρατείες, που όπως εκτιμάται, συντέλεσαν στην αποφυγή 6.000 πρόωρων θανάτων!

Οι επιστήμονες δηλώνουν, πως δεν θα προτρέψουν τον κόσμο να σταματήσει να καταναλώνει ψωμί ή κορν φλέικς προκειμένου να μειώσουν τις ποσότητες του αλατιού που προσλαμβάνουν ωφελώντας την υγεία τους, όμως προτείνουν στους καταναλωτές να αρχίσουν να διαβάζουν τις ετικέτες των προϊόντων, ώστε να προτιμούν τα προϊόντα εκείνα με την χαμηλότερη περιεκτικότητα αλατιού.