Τροφές που μας βοηθάνε να φτιάξουμε κοιλιακούς

koilia
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Η κοιλιά-σανίδα χρειάζεται υγιεινή διατροφή, σωστή επιλογή τροφών, μέτρο και φυσικά άσκηση. Αν εφαρμόσετε τα παραπάνω και προσθέσετε στη διατροφή σας τις παρακάτω τροφές, τότε το κουμπί του παντελονιού σας, όχι μόνο δεν θα ξαναπεταχτεί ποτέ, αλλά θα κλείνει και άνετα.

Όπως θα διαπιστώσατε φέτος το καλοκαίρι, δεν αρκεί η υγιεινή διατροφή μερικές βδομάδες πριν τις διακοπές για να σας χαρίσει όμορφη κοιλιά «πλάκα». Χρειάζεται εντατική προσπάθεια όλη τη χρονιά, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής και άσκησης, η οποία θα κάνει σιγά-σιγά την κοιλιά σας να «μαζεύεται» και να σχηματίζεται. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν και με το παραπάνω οι τροφές που θα διαβάσετε στη συνέχεια, γι’ αυτό συμπληρώστε τες στη λίστα με τα επόμενα ψώνια σας και ξεκινήστε σήμερα κιόλας!

Αμύγδαλα
Γεμάτα πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, αλλά και αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, τα αμύγδαλα αποτελούν επίσης καλή πηγή μαγνησίου, ενός μετάλλου που χρειάζεται ο οργανισμός για να παράγει ενέργεια, να χτίζει και να διατηρεί το μυϊκό ιστό και να ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Όταν το σάκχαρο είναι σε σταθερά επίπεδα, αποφεύγουμε τις λιγούρες που οδηγούν σε υπερκατανάλωση τροφών, σε γλυκά και σε αύξηση βάρους. Εκτός αυτού, όμως, τα αμύγδαλα φαίνεται πως βοηθούν στο μπλοκάρισμα θερμίδων, αφού σύμφωνα με έρευνες, η σύνθεση του κέλυφους μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της απορρόφησης του λίπους τους. Καταναλώνετε περίπου 23 αμύγδαλα την ημέρα, με 160 θερμίδες.

Αβγά
Μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης, τα αβγά θεωρούνται πολύ σημαντικά από τους διαιτολόγους λόγω της ισορροπίας των αμινοξέων τους (τα οποία χρησιμοποιούνται από το σώμα για να «κατασκευάσουν» τα πάντα, από μυϊκό ιστό μέχρι χημικά εγκεφάλου). Σύμφωνα με τους ερευνητές του Βιοϊατρικού Ερευνητικού Κέντρου Pennington, μάλιστα, όσοι καταναλώνουν αβγά στο πρωινό, αισθάνονται λιγότερη πείνα στη διάρκεια της ημέρας κι έτσι μένουν μακριά από κουλουράκια, γλυκά και τσιμπολογήματα που οδηγούν στη… διόγκωση της κοιλιάς. Καταναλώνετε 1 αβγό την ημέρα, εκτός αν έχετε πρόβλημα υψηλής χοληστερίνης, όπου θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Σόγια
Τα φασόλια σόγιας αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και πρωτεΐνης και μπορούν να καταναλωθούν σκέτα, σε σούπες ή ως τόφου. Η υγρή σόγια, μάλιστα, μπορεί να λειτουργήσει και σαν υποκατάστατο γεύματος, ενώ μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Nutrition έδειξε ότι οι υπέρβαροι που κατανάλωναν γεύμα με βάση το γάλα σόγιας, έχασαν περισσότερο βάρος από αυτούς που ακολουθούσαν διατροφή με βάση το αγελαδινό γάλα. Καταναλώνετε 25 γραμμάρια πρωτεΐνη σόγιας καθημερινά. Μισό φλιτζάνι ενταμάμε αποδίδει 130 θερμίδες και 11 γραμμάρια πρωτεΐνης, 110 γραμμάρια τόφου αποδίδουν 94 θερμίδες και 10 γραμμάρια πρωτεΐνης. 

Σούπες λαχανικών
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν σούπες με βάση ζωμό λαχανικών δύο φορές την ημέρα, σημείωναν περισσότερη επιτυχία στην απώλεια βάρους από τους υπόλοιπους που προτιμούσαν άλλα σνακ με τις ίδιες θερμίδες. Ταυτόχρονα, όσοι προτιμούσαν τη σούπα διατηρούσαν κατά μέσο όρο απώλεια βάρους 8 κιλών μετά από 1 χρόνο και μέσα σε όλα είναι και ένας πολύ απλός τρόπος για να καταναλώνετε τα λαχανικά που πρέπει καθημερινά. Καταναλώνετε τουλάχιστον 1 κούπα σούπας λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και θερμίδες, καθημερινά.

Σολομός
Τα θαλασσινά και ειδικά τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί κ.λπ. αποτελούν, ως γνωστόν, εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία προωθούν την καύση του λίπους, κάνοντας το μεταβολισμό πιο επαρκή. Και για του λόγου το αληθές, μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία έδειξε ότι οι υπέρβαροι που έτρωγαν ψάρι καθημερινά, βελτίωναν την ανταπόκριση γλυκόζης-ινσουλίνης, κάτι που σημαίνει ότι επιβράδυναν την πέψη και εμπόδιζαν την εμφάνιση πείνας και λιγούρας. Ακόμη, τα θαλασσινά είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης φιλικής προς τους κοιλιακούς σας. Καταναλώνετε 2 μερίδες των 110 γραμμαρίων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα ή πασπαλίστε λιναρόσπορο στο φαγητό, τη σαλάτα, το γιαούρτι, τα δημητριακά σας.

Κινόα
Η κινόα ανήκει στα αρχαία σιτηρά, περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο δημητριακό (11 γραμμάρια) και 5 γραμμάρια φυτικών ινών σε μισό φλιτζάνι, συμβάλλοντας στη βελτίωση της κοιλιάς. Μαγειρέψτε τη και βάλτε τη στη διατροφή σας σε δοσολογία παρόμοια με αυτή του ρυζιού (για κάθε φλιτζάνι κινόα χρησιμοποιήστε 2 φλιτζάνια νερό). Φροντίστε μόνο να την ξεπλένετε και να την στραγγίζετε καλά πριν το μαγείρεμα, γιατί αλλιώς θα έχει έντονα πικρή γεύση. Καταναλώνετε τουλάχιστον μισό φλιτζάνι καθημερινά.