Ποιο είδος τσαγιού σας ταιριάζει;

prasino-tsai
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Τα πιο διαδεδομένα είδη τσαγιού είναι το τσάι βοτάνων, το πράσινο, το μαύρο, το λευκό και το τσάι oolong. Τα διαφορετικά είδη τσαγιού προέρχονται από τα φύλλα του φυτού camellia sinensis, και το χρώμα αλλά και οι ιδιότητες τους προκύπτουν από τον διαφορετικό τρόπο οξείδωσης στην οποία υποβάλλονται τα φύλλα. Κάθε είδος, έχει τις δικές του μοναδικές ιδιότητες, και επίσης στο εμπόριο θα βρείτε αρκετές υποκατηγορίες από τα συγκεκριμένα είδη.

Το πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι προκύπτει από ελαφριά επεξεργασία των φύλλων και διαθέτει σχετικά μικρό ποσοστό καφεΐνης. Έχουν γίνει πολλές έρευνες για αυτό, όπου φαίνεται ότι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά σχετίζεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με έλεγχο βάρους, προστασία από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, καταπολέμηση της κούρασης και του πονοκεφάλου, προστασία έναντι της φθοράς των εγκεφαλικών κυττάρων.

Το μαύρο τσάι
Το μαύρο τσάι προκύπτει από την πλήρη οξείδωση των φύλλων κατά την επεξεργασία και αυτό το κάνει να έχει την χαρακτηριστική έντονη γεύση και την υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Πρόκειται για το δημοφιλέστερο και πιο διαδεδομένο είδος τσαγιού στον κόσμο. Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού σχετίζεται με θετικές επιδράσεις έναντι στον καρκίνο, τη χοληστερίνη, την αρθρίτιδα και την παχυσαρκία.

Λευκό τσάι
Το λευκό τσάι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο από τα υπόλοιπα είδη τσαγιού και για αυτό έχει πιο ήπια γεύση σε σχέση με τα υπόλοιπα. Έχει υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών και δρα ισχυρά κατά των ελεύθερων ριζών συμβάλλοντας στη υγεία του δέρματος και την αντιγήρανση. Το λευκό τσάι έχει επίσης αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τσάι oolong
To oolong είναι το πιο παραδοσιακό κινέζικο τσάι. Η επεξεργασία του είναι κάτι ανάμεσα στους χρόνους του μαύρου και του πράσινου τσαγιού. Διαθέτει λιγότερη καφεΐνη από το μαύρο τσάι και περισσότερη από το πράσινο. Το συγκεκριμένο τσάι ενισχύει το ανοσοποιητικό ενώ βοηθά στην απώλεια βάρους (περισσότερο από το πράσινο)

ΠΡΟΣΟΧΗ!

-Κάθε είδος τσαγιού και κάθε ποικιλία έχει τη δική του ιδανική θερμοκρασία νερού για την παρασκευή του. Επομένως αναζητήστε οδηγίες στην συσκευασία του.

-Οι ποικιλίες από τα super market (σκόνη) είναι χαμηλότερες ποιοτικά σε σχέση με τα φύλλα τσαγιού.

-Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση τσαγιού θεωρείται ευεργετική για τον οργανισμό ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες. Εάν όμως πάσχετε από κάποιο πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
http://www.diaitologoszografou.gr