Η Nova συμμετέχει στο ερευνητικό έργο 5G-SOLUTIONS της Ευρωπαϊκής Ένωσης

nova
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Αναπτύσσοντας τεχνογνωσία στην τεχνολογία 5G, η Nova διαμορφώνει μελλοντικές τεχνολογικές λύσεις, εμπορικές εφαρμογές και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Η Nova ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο ερευνητικό πρόγραμμα 5G Solutions της ΕΕ με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας που προσφέρεται μέσω δικτύων 5G. Η Nova συμμετέχει ενεργά σε ερευνητικά έργα σχετικά με τις δραστηριότητές της, σε συνεργασία με Ινστιτούτα και καινοτόμες εταιρείες, με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της, εμπλουτίζοντας τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες της, αλλά και  ενισχύοντας παράλληλα την τεχνολογική ανάπτυξη της Ελλάδας. Αναπτύσσοντας τεχνογνωσία στην τεχνολογία 5G, η Nova διαμορφώνει μελλοντικές τεχνολογικές λύσεις, εμπορικές εφαρμογές και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Το έργο 5G-SOLUTIONS χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του HORIZON 2020, με στόχο τη δοκιμή και τεκμηρίωση των αυξημένων δυνατοτήτων του δικτύου 5G (όπως υψηλότερες ταχύτητες που επιτρέπουν την προβολή Ultra-High Definition περιεχομένου, υπηρεσίες εγγυημένης ποιότητας, αυξημένης χωρητικότητας δικτύου, virtualization και ευελιξία σε καθετοποιημένους τομείς της οικονομίας , όπως Εργοστάσια του Μέλλοντος, Έξυπνη Ενέργεια, Έξυπνες Πόλεις, Έξυπνα Λιμάνια, Επικοινωνία και Ψυχαγωγία).

Το έργο υλοποιείται από 26 εταίρους: τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών (TELECOM ITALIA, TELENOR και NOVA), τις βιομηχανίες (PROCTER & GAMBLE, ENEL, IBM, Glambia, IREN, YARA), παρόχους τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και λύσεων (ERICSSON, NOKIA, LIVE U και INTRACOM TELECOM),  τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ARES2T, APP-ART, CYBERETHICSLAB, EBOS TECHNOLOGIES, INLECOM, IRIS, NUROGAMES, ORBIS) και ερευνητικούς οργανισμούς (CTTC, ONTNU, NTNU, Πανεπιστήμιο Πατρών, και το ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ WATERFORD).

Στο πλαίσιο του έργου 5G-SOLUTIONS, η Nova πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμές 5G σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και την εταιρεία LIVE U. Οι δοκιμές απέδειξαν την αναβαθμισμένη ποιότητα των υπηρεσιών πολυμέσων μέσω δικτύων 5G.

Ο κ. Ιωάννης Μαρκόπουλος, επικεφαλής του τμήματος καινοτομίας της Nova, δήλωσε: «Η Nova έχει μακρά ιστορία καινοτομίας μέσω της συστηματικής συμμετοχής της τόσο σε ελληνικά, όσο και σε ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Ανάμεσα στους σημαντικούς τομείς ενδιαφέροντος στους οποίους επενδύει η Nova συγκαταλέγονται η υλοποίηση καινοτόμων πλατφορμών για τη δημιουργία και τη διανομή περιεχομένου, τα περιβάλλοντα ανταλλαγής μεγάλων δεδομένων τα οποία είναι συμβατά προς το GAIA-X, και η δημιουργία καινοτόμων επιχειρησιακών υπηρεσιών 5G. Η τεχνογνωσία που αποκτάται και οι λύσεις που υλοποιούνται μέσω των έργων αυτών συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία νέων υπηρεσιών, καθιστώντας την εταιρεία καινοτόμα στην Ελληνική αγορά».

Σχετικά με τη Nova

H Nova παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών pay-TV, broadband internet, σταθερής τηλεφωνίας και ενέργειας σε περίπου 1,4 εκατ. οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις. Η τηλεοπτική πλατφόρμα της Nova περιλαμβάνει το καλύτερο τοπικό και διεθνές περιεχόμενο αθλητισμού, ταινιών, σειρών, παιδικών εκπομπών, ειδήσεων και ντοκιμαντέρ σε περισσότερα από 250 κανάλια. H Nova, με μακρά πορεία στο σκέλος της καινοτομίας, είναι η εταιρεία που πρώτη έφερε το internet και την συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα περίπου 1.000 άτομα και διαχειρίζεται ένα δίκτυο από σχεδόν 100 καταστήματα. Από το 2021 η Nova είναι μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με την υποστήριξη της United Group, η Nova υλοποιεί ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού το οποίο έχει στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της προκειμένου να διεκδικήσει εκ νέου μια ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά.

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με τη δική του πανεπιστημιούπολη στα περίχωρα της πόλης της Πάτρας. Εκτός από τη διακεκριμένη πορεία του στην εκπαίδευση, το Παναπιστήμιο Πατρών έχει διαπρέψει στους τομείς της Βασικής και Εφαρμοσμένης Έρευνας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αποκτήσει διεθνή προβολή για την πρωτοποριακή και ευρείας εμβέλειας Έρευνα σε τομείς, όπως το Περιβάλλον, η Υγεία, η Βιοτεχνολογία, η Μηχανική, η Ηλεκτρονική, η Πληροφορική και οι Βασικές Επιστήμες. Ορισμένα Τμήματα, Εργαστήρια και Κλινικές έχουν οριστεί ως Κέντρα Αριστείας, με βάση τη Διεθνή Αξιολόγηση. Το Πανεπιστήμιο παρουσιάζει αποτελεσματική συμμετοχή σε πληθώρα Ερευνητικών Προγραμμάτων, Επιστημονικών Οργανισμών και Ερευνητικών Ομάδων. Ο Όμιλος Αρχιτεκτονικής και Διαχείρισης Δικτύων, που ιδρύθηκε το 2005, ανήκει στον Τομέα Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής. Ο όμιλος Αρχιτεκτονικής και Διαχείρισης Δικτύων έχει δημιουργήσει την τεχνογνωσία του σε διάφορους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς ως αποτέλεσμα διεθνών και εθνικών συνεργασιών με βιομηχανικά και ερευνητικά έργα, κυρίως ευρωπαϊκά. Οι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας περιστρέφονται γύρω από τις τεχνολογίες δικτύωσης, τις δικτυωμένες υπηρεσίες και το πως αυτές εφαρμόζονται σε διάφορους τομείς.

Σχετικά με το LIVE U

Η LiveU Ltd (LIVEU) είναι μια ιδιωτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2006 στο Ισραήλ. Η LIVEU θέτει τα πρότυπα για υψηλής ποιότητας και αξιόπιστη λήψη live βίντεο, διαχείριση και διανομή μέσω IP. Η βραβευμένη τεχνολογία της LIVEU επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση βίντεο από οποιαδήποτε τοποθεσία σε όλο τον κόσμο με ελαφρύ, εύχρηστο εξοπλισμό. Με πελάτες κορυφαίας κατηγορίας σε περισσότερες από 70 χώρες, οι λύσεις της LIVEU χρησιμοποιούνται για την κάλυψη έκτακτων και εξελισσόμενων ειδήσεων και εκδηλώσεων υψηλού προφίλ, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA™, τους Χειμερινούς και Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τις Προεδρικές Εκστρατείες, τα Super Bowls, τα Συλλογικά Πρωταθλήματα των ΗΠΑ, καθώς επίσης και τις εκδηλώσεις απονομής κινηματογραφικών βραβείων. Η δημόσια ασφάλεια και άλλες κρατικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν επίσης λύσεις σύνδεσης LiveU. Οι λύσεις χρησιμοποιούνται από κινούμενα οχήματα, τρένα, μετρό, drones, ελικόπτερα και πλοία κοντά στην ξηρά, παρέχοντας αξιόπιστες συνδέσεις υψηλού εύρους ζώνης για ανοδική σύνδεση βίντεο και αμφίδρομη παράδοση δεδομένων. Η βασική ικανότητα της LIVEU να δημιουργεί ποιοτική και αξιόπιστη ευρυζωνική σύνδεση είναι πρωταρχικός στόχος των KPI 5G. Κάτι που επιβεβαιώνεται από αρκετούς κλάδους που εξυπηρετούν οι συγκεκριμένες λύσεις, όπως Media & Entertainment.