ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

END OF AN ERA Κοινωνική Ασπρόμαυρη Διάρκεια: 98'
Παραγωγή: Ελληνική Σκηνοθεσία: Αντώνης Κόκκινος
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Καζανάς, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Γιώργος Πυρπασσόπουλος, Δέσποινα Κούρτη, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Βαγγέλης Καζάν
20/08/2004

περίληψη

Το «Τέλος εποχής», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Αντώνη Κόκκινου, είναι μια ταινία μελέτης της εφηβείας με χρονικό πλαίσιο την δεκαετία του 60, δεκαετία που κατέληξε στη επιβολή της επτάχρονης δικτατορίας, κοιταγμένης αναδρομικά με τον τρόπο του φλας μπακ. 

Η εφηβική παρέα, οι υπαρξιακές αναζητήσεις και οι επαναστατικές ορμές εναντίον του κοινωνικού κατεστημένου, κατατίθενται μέσα στο πολιτικό, ιστορικό και μουσικό τοπίο της εποχής. Ο Αντώνης Κόκκινος με βιωματική νοσταλγία δημιουργεί την ιστορία του σε ασπρόμαυρο φιλμ. Το παρόν, έγχρωμο, έρχεται κατά διαστήματα να σηματοδοτήσει τις εξελικτικές πορείες των ηρώων, να δώσει διαχρονικότητα, να κλείσει τον κύκλο της ζωής των ηρώων. 

Η φωτογραφία του Σταύρου Χασάπη, οι ερμηνείες των ηθοποιών και η ουσιαστική απλότητα της δραματουργίας συνετέλεσαν στην εκπληκτική για τα ελληνικά δεδομένα του καιρού της εμπορική επιτυχία της ταινίας.

υπόθεση

Στα τέλη της δεκαετίας του 60, η οικογένεια του Χρήστου μετακομίζει από την Πάτρα στην Αθήνα, προκειμένου αυτός να ολοκληρώσει το γυμνάσιο στην πρωτεύουσα και να προετοιμαστεί καλύτερα για τις εξετάσεις του πανεπιστημίου. Στο σχολείο αρρένων στο οποίο εγγράφεται, κερδίζει γρήγορα τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη μιας παρέας συμμαθητών του. Ροκ μουσική και πειρατικό ραδιόφωνο, ταινίες στον κινηματογράφο, πρόβες για μια θεατρική παράσταση και βέβαια, οι αδιάκοπες ερωτικές ανησυχίες είναι αυτά που τους φέρνουν κοντά και ταυτόχρονα, αυτά που εκτονώνουν την πίεση από την αυστηρότητα στο σχολείο και την ανελευθερία στην κοινωνία της εποχής τους. Η τελευταία σχολική χρονιά σημαδεύεται από τα αισθήματα μιας δυνατής φιλίας που ποτέ πια δε θα είναι ίδια και ποτέ ξανά δε θα επαναληφθεί. Σε λίγο ξεκινάει η δεκαετία του 70 και η εποχή της εφηβείας, αλλά και της ελπίδας για έναν διαφορετικό κόσμο, περνάει στο παρελθόν.