Αφιέρωμα στα γεγονότα που στιγμάτισαν τη σύγχρονη ιστορία στο Τριανόν

camera-documento-2
ΤΡΙΤΗ, 09 ΜΑΙΟΥ 2017

Μια άλλη ματιά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ΠΠ, την γενοκτονία στην Ινδονησία και την ζωή του Amos Oz.

Η Filmcenter Τριανόν σε συνεργασία με τον Θάνο Λαμπρόπουλο παρουσιάζουν το αφιέρωμα «Camera Documento», με τις προβολές τεσσάρων ντοκιμαντέρ που τεκμηριώνουν γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία.

Το πολυβραβευμένο «Θα πέσει η νύχτα» του Andre Singer, μια  συγκλονιστική εμπειρία με φόντο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το «Άμος Οζ» ένα συναρπαστικό και ιδιαίτερα προσωπικό πορτρέτο του ισραηλινού εικονοκλάστη και διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, καθώς και τα δύο υποψήφια για Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Joshua Oppenheimer - «Η όψη της σιωπής» και

«Η πράξη του φόνου» - για την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ινδονησίας, το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1965.

Τις προβολές πλαισιώνουν συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή κριτικών και θεωρητικών του κινηματογράφου, ακαδημαϊκών και συγγραφέων. Το πρόγραμμα του αφιερώματος έχει ως εξής:

  • «Θα πέσει η νύχτα» του : από την Πέμπτη 20 Απριλίου
  • «Άμος Οζ» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου: μια αποκλειστική προβολή την Δευτέρα 24 Απριλίου
  • «Η όψη της σιωπής» του Joshua Oppenheimer: από την Παρασκευή 28 Απριλίου
  • «Η πράξη του φόνου» των Joshua Oppenheimer, Christine Cynn και Ανώνυμου: από Παρασκευή 12 Μαΐου

Βασισμένο στο μοναδικό ντοκιμαντέρ του Alfred Hitchcock «Τεκμηριωμένη έρευνα για τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» που γυρίστηκε το 1945, το «Θα πέσει η νύχτα» αποτελεί μια συγκλονιστική εμπειρία με φόντο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέσα από τη χρήση εξαιρετικού αρχειακού υλικού και μαρτυριών από τους επιζώντες, αλλά και τους απελευθερωτές, η ταινία μιλάει για τις απόπειρες τεκμηρίωσης των σχεδόν απίστευτων σκηνών με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι Σύμμαχοι κατά την απελευθέρωση.
Το ντοκιμαντέρ καταγράφει πώς μία ομάδα από κορυφαίους σκηνοθέτες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κάνουν μια ταινία που θα παρείχε αδιάψευστα στοιχεία για όσα ανακάλυψαν οι Σύμμαχοι.

Το ντοκιμαντέρ «Άμος Οζ» αποτελεί το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Οι κεραίες της εποχής μας - Δέκα διάσημοι συγγραφείς μας ανοίγουν την πόρτα τους» για την ΕΤ-1. Ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος δημιούργησε ένα συναρπαστικό και ιδιαίτερα προσωπικό πορτρέτο του ισραηλινού εικονοκλάστη και διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα Άμος Οζ, που προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης το 2009. Γυρισμένο στην πόλη Αράντ, την Ιερουσαλήμ και τη Θεσσαλονίκη, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα ίχνη του Άμος Οζ: από την παιδική του ηλικία, την εφηβεία του στο κιμπούτς, όπου γνώρισε τη σύζυγό του, τον μοναδικό εκδότη των έργων του έως τις οικογενειακές του τραγωδίες, όπως την αυτοκτονία της μητέρας του.

Μέσα από την κινηματογραφική δουλειά του Joshua Oppenheimer «Η όψη της σιωπής», με θέμα τους αυτουργούς της γενοκτονίας στην Ινδονησία, μια οικογένεια που επέζησε ανακαλύπτει πώς δολοφονήθηκε ο γιος τους και την ταυτότητα των ανδρών που τον δολοφόνησαν. Ο νεότερος αδελφός είναι αποφασισμένος να διαλύσει το ξόρκι της σιωπής και του φόβου, κάτω από το οποίο βρίσκονται οι επιζήσαντες, κι έτσι αντιπαρατίθεται με τους άνδρες που είναι υπεύθυνοι για το φόνο του αδελφού του – κάτι αδιανόητο για μια χώρα στην οποία οι δολοφόνοι παραμένουν στην εξουσία.

«Η πράξη του φόνου» των Joshua Oppenheimer, Christine Cynn και ανώνυμου σκηνοθέτη είναι ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ευρωπαϊκά ντοκιμαντέρ της τελευταίας δεκαετίας. «H πράξη του φόνου» έχει προκαλέσει θόρυβο στους κύκλους της διεθνούς βιομηχανίας ντοκιμαντέρ, έχοντας ως πρωταγωνιστές πρώην εκτελεστές που έδρασαν στην Ινδονησία στα μέσα της δεκαετίας του ’60, όταν η κυβέρνηση της χώρας ανατράπηκε με πραξικόπημα. Στο ντοκιμαντέρ αναπαριστούν με τη μορφή ταινίας και θεατρικού έργου τους φόνους που διέπραξαν.