Robert De Niro: «Με τον Trump ο Charlie Chaplin δεν θα ερχόταν στις ΗΠΑ»

tsarli-tsaplin
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΜΑΙΟΥ 2017

Επέκρινε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη μεταναστευτική πολιτική και την «εχθρική στάση» της κατά των τεχνών.

Ο Robert De Niro ξεσπάθωσε κατά του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, τη μεταναστευτική πολιτική του, τα «εναλλακτικά δεδομένα», καθώς και την «έχθρα» της κυβέρνησης για τις τέχνες. Σύμφωνα με το Deadline, ο ηθοποιός έκανε τις δηλώσεις σε φιλανθρωπικό gala προς τιμήν του στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης. «Όλοι μας στον κινηματογράφο – σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς, μέλη του προσωπικού και κοινό – έχουμε ένα τεράστιο χρέος στον Charlie Chaplin, έναν μετανάστη ο οποίος πιθανότατα θα κοβόταν κατά τις ακραίες διαδικασίες εξέτασης. Ελπίζω να μην κρατάμε έξω τον επόμενο Chaplin», υπογράμμισε ο 73χρονος ηθοποιός.

Ο Chaplin ταξίδεψε από τη γενέτειρα του, Βρετανία, στις ΗΠΑ το 1910, όπου παρέμεινε για περίπου 40 χρόνια. Το 1952, όμως, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ από ένα ταξίδι στη Μεγάλη Βρετανία, δεν του επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα, λόγω των υποτιθέμενων συμπαθειών του Chaplin για τον κομμουνισμό. Ο Chaplin τότε εγκαταστάθηκε στην Ελβετία και επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά από πολλά χρόνια, το 1972, για να παραλάβει ένα τιμητικό βραβείο από την Ακαδημία για την προσφορά του στις τέχνες.

Συνεχίζοντας, ο De Niro επέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης του Trump να καταργήσει μια σειρά ιδρυμάτων και υπηρεσιών, όπως το Εθνικό Κληροδότημα για τις Τέχνες, κατηγορώντας την για «εχθρική στάση» απέναντι στις τέχνες και για διχαστικές πολιτικές. «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως τα χρήματα για όλα αυτά τα all-inclusive προγράμματα πηγαίνουν στην πλούσια φιλελεύθερη ελίτ. Είναι αυτό που τώρα λένε εναλλακτική είδηση, αλλά εγώ το λέω ανοησία», δήλωσε ο ηθοποιός. Όπως εξήγησε, η στάση της κυβέρνησης ως προς τις τέχνες είναι ενδεικτική της στάσης της προς «όσους υποστηρίζουν την τέχνη και την ψυχαγωγία, όσους επιθυμούν και αξίζουν αξιοπρεπείς μισθούς, δίκαιο φορολογικό σύστημα, ασφαλές περιβάλλον, εκπαίδευση για τα παιδιά τους και ιατρική κάλυψη για όλους».

Καταλήγοντας, ο βετεράνος ηθοποιός ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για την έμπρακτη στήριξη τους στις τέχνες. «Υποστηρίζετε το slapstick του Charlie Chaplin, το σημαντικό έργο των Marty Scorsese και Barry Levinson, τις χαζοχαρούμενες κωμωδίες του Robert De Niro και τις υπερεκτιμημένες ερμηνείες της Meryl Streep, καθώς και τα δικά σας γούστα και ανάγκες».