«Ο ταξιτζής» σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια

o-taksitzis-se-psifiaka-apokatestimeni-kopia

ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ο «Ο ταξιτζής» του Σκορσέζε, σε νέα ψηφιακή επεξεργασία, αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επανεκδόσεις αυτής της εβδομάδας.

«Ο ταξιτζής» (1976)

Υπάρχουν δύο καλοί λόγοι για να ξαναδείτε το γνωστό αριστούργημα του Μάρτιν Σκορσέζε: ο πρώτος είναι ότι το φιλμ παρουσιάζεται σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια από τη Sony Pictures Entertainment και αλλάζει τελείως η οπτική της. Ο δεύτερος είναι ότι η επανέκδοση αυτή φιλοξενείται σε έναν από τους ωραιότερους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο Γκρόβερ Κρισπ, αντιπρόεδρος της Sony Pictures: «Για τους φανατικούς του Ταξιτζή που έχουν δει την ταινία σε VHS ή DVD, η καινούρια ψηφιακά αποκατεστημένη βερσιόν θα είναι μια αποκάλυψη. Υπάρχουν πολλά σημεία που φαίνονται πολύ διαφορετικά απ’ ό, τι στις υπάρχουσες εμπορικές βερσιόν που κυκλοφορούν. Ανακαλύψαμε κοιτώντας τις κόπιες και δουλεύοντας με τον διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας Μάικλ Τσάπμαν πως η τελευταία φορά που μεταγράφτηκε ψηφιακά η ταινία ήταν πριν από δέκα περίπου χρόνια, χωρίς την επίβλεψη ειδικών», λέει ο Κρισπ και προσθέτει: «η παλιά μεταγραφή, που χρησιμοποιήθηκε για DVD επί σειρά ετών, μειονεκτούσε κατά πολλούς τρόπους. Ήταν πολύ φωτεινή σε κάποια σημεία και κάποιες σκηνές ήταν τελείως λάθος από άποψη χρωματικής ανάλυσης. Σε πολλές σκηνές επικρατούσε υπερβολικά το κυανό, ενώ το καδράρισμα δεν ήταν ακριβές λόγω επανειλημμένων ζουμ στις μεταγγραφές». Η ψηφιακή επεξεργασία έγινε με σκοπό την κυκλοφορία της πολυβραβευμένης ταινίας σε blu- ray dvd.

Ο «Ταξιτζής» συγκαταλέγεται στα κορυφαία έργα της φιλμογραφίας του Μάρτιν Σκορσέζε και απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ. Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο στον πρωταγωνιστικό ρόλο και η ανήλικη τότε Τζόντι Φόστερ που απέδειξε με τη συγκλονιστική ερμηνεία της το μέγεθος του ταλέντου της, αποτελούν ένα από τα πιο πετυχημένα κινηματογραφικά ζευγάρια. Η Τζόντι Φόστερ τιμήθηκε με το βραβείο Bafta της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ την αντίχοιχη διάκριση έλαβε και ο συνθέτης Bernard Herrmann. Για το σάουντρακ του Ταξιτζή ο Bernard Herrmann πήρε και το βραβείο Grammy. Την ίδια χρονιά η ταινία βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

Η υπόθεση του έργου, είναι γνωστή: ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ενσαρκώνει έναν ευέξαπτο βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ που οδηγεί ταξί στη νυχτερινή Νέα Υόρκη, έχοντας έναν εντελώς προσωπικό κώδικα αξιών. Στη ζωή του εισβάλλει ξαφνικά μια ανήλικη πόρνη που κακοποιείται από το αφεντικό της. Προσπαθώντας να την υπερασπιστεί ο ήρωας θα γνωρίσει μια πρόσκαιρη δόξα…

Πρωταγωνιστούν οι : Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τζόντι Φόστερ, Σίμπιλ Σέπαρντ, Άλμπερτ Μπρουκς, Χάρβεϊ Καϊτέλ κ.α.

Η ταινία προβάλλεται στον κινηματογράφο «Λαϊς» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.