Who is who: Έμα Στόουν

who-is-who-ema-stooun

Πηγή φωτογραφιών:ΙΜDb

ΤΡΙΤΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Η ανερχόμενη αμερικανίδα ηθοποιός, Έμα Στόουν, μετά την κομεντί «Crazy, stupid, love» που έστρεψε τα βλέμματα επάνω της και την επιτυχία της στις «Υπηρέτριες», έκλεψε την καρδιά του…Σπάιντερμαν.

Νέα, ωραία και ανερχόμενη, η Έμιλι Τζιν «Έμα» Στόουν έκλεισε πρόσφατα μόλις 23 χρόνια ζωής, βλέποντας μαζί με την ηλικία της, να μεγαλώνει και η φήμη της. Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1988 στην Αριζόνα, όπου και μεγάλωσε με τον μικρότερο αδερφό της και τους γονείς της, τη νοικοκυρά μητέρα της και τον εργολάβο πατέρα της, από την πλευρά του οποίου έχει και σουηδικές ρίζες.

Ενώ ήταν μικρή ακόμη, ήταν μέλος του θεάτρου της περιοχής της, Valley Youth theatre, στο Φοίνιξ της Αριζόνα κι έπαιρνε μέρος σε διάφορες παραστάσεις, ξεκινώντας από την ηλικία των 11. Για ένα διάστημα βρέθηκε και στο ιδιωτικό σχολείο θηλέων Xavier College Preparatory, η αγάπη της, όμως, για την υποκριτική ήταν τόσο μεγάλη, που η ίδια ήταν ανυπόμονη να ξεκινήσει τη λαμπρή της καριέρα.

Αφού προσπάθησε να πείσει τους γονείς της ότι αυτό είναι που θέλει στη ζωή της, κάνοντάς τους μια… παρουσίαση στο powerpoint με τη συνοδεία του τραγουδιού «Hollywood» της Μαντόνα, στα 15 τα κατάφερε, παράτησε το σχολείο και μετακόμισε με τη μητέρα της στο Λος Άντζελες, συνεχίζοντας με ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι, αντί να πηγαίνει σε σχολείο. Και κάπως έτσι, μπαίνει δειλά-δειλά στον σκληρό, αλλά λαμπερό κόσμο του θεάματος.

Μια μικρή ηθοποιός, στη μικρή οθόνη

Με τη γενέθλια τούρτα της να γεμίζει με μόλις 17 κεράκια, η Έμιλι Στόουν το 2005 κι έχοντας περάσει από διάφορες οντισιόν, κερδίζει τον πρώτο της ρόλο στην τηλεταινία «The new Partridge family» με θέμα ένα οικογενειακό συγκρότημα. Το 2006 περνάει από διάφορες τηλεοπτικές σειρές σαν γκεστ σταρ, ενώ περνάει από οντισιόν και για τη γνωστή και στη χώρα μας τηλεοπτική σειρά «Heroes», κρυφακούοντας, όμως, τους υπεύθυνους του κάστινγκ να εκθειάζουν την Χέιντεν Πανετιέρ, κάτι που στιγμάτισε τη μικρή Στόουν. Δεν το βάζει, όμως, κάτω, αντιθέτως οσονούπω ξεκινάει την καριέρα της στον κινηματογράφο, αφού πρώτα πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά «Drive», η οποία, όμως, δε συνεχίζεται μετά την πρώτη σεζόν.

Στο μεταξύ, η Στόουν, αλλάζει το όνομά της από Έμιλι σε Έμα, καθώς το Έμιλι Στόουν ήταν ήδη καταχωρημένο στο Screen Actors Guild (Αμερικανική Ένωση ηθοποιών) και βάφει τα μαλλιά της καστανά, ενώ είναι φυσική ξανθιά. Προς έκπληξη όλων, το σημερινό κοκκινωπό της χρώμα, δεν είναι φυσικό, όπως δηλώνει η ίδια και πολλές φορές την κάνει να νιώθει πως φοράει… περούκα.

Ένα (κινηματογραφικό) αστέρι γεννιέται

Έχοντας τρέξει σε αρκετές οντισιόν κι έχοντας περάσει από τηλεοπτικές δουλειές, η 19χρονη, τότε, Στόουν κατακτά τον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο στη νεανική κωμωδία «Superbad» του Γκρεγκ Μοτόλα, παίζοντας την όμορφη Τζουλς την οποία ερωτεύεται ο πρωταγωνιστής Σεθ (Τζόνα Χιλ). Το σενάριο υπογράφουν οι Σεθ Ρόγκεν και Έβαν Γκόλντμπεργκ, οι οποίοι δίνουν στους πρωταγωνιστές τα ονόματά τους, αφήνοντας τους πάντες να πιστεύουν ότι πρόκειται για τη δική τους εφηβική ζωή. Με budget 20 εκατομμυρίων, η ταινία σημειώνει εισπράξεις σχεδόν 170 εκατομμυρίων δολαρίων και θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες εφηβικές κωμωδίες όλων των εποχών, λαμβάνοντας θετικά σχόλια, με τη Στόουν να αποκτά αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια της καριέρας της, το βραβείο Young Hollywood, αλλά και ένα καλό φίλο, το συμπρωταγωνιστή της Τζόνα Χιλ.

Στη συνέχεια βρίσκεται στη μουσική κομεντί «The rocker» του Πίτερ Κατανέο, παίζοντας τη μπασίστρια ενός συγκροτήματος και λίγο αργότερα πρωταγωνιστεί στην κομεντί «The house bunny», όπου υποδύθηκε την πρόεδρο μιας φοιτητικής αδελφότητας και τραγούδησε για τις ανάγκες της ταινίας.

To 2009 βρίσκεται στην κομεντί «Τα φαντάσματα των πρώην» του Μαρκ Γουώτερς, με τον Μάθιου Μακ Κόναχι και την Τζένιφερ Γκάρνερ, με τις κριτικές να πιάνουν… πάτο, αλλά τα κέρδη να είναι υψηλά και την ίδια χρονιά βρίσκεται σε άλλες δύο ταινίες: την κομεντί… τρόμου «Zombieland» και τη δραματική κομεντί «Paper man».

Για το «Zombieland» η Στόουν βρέθηκε υποψήφια για το βραβείο Teen Choice, ερμηνεύοντας πλάι στον Γούντι Χάρελσον και τον Τζέσι Άιζενμπεργκ, μια… πονηρή κοπέλα σε ένα κόσμο που κυριαρχούν τα… ζόμπι. Η ταινία θεωρήθηκε εισπρακτική επιτυχία ξεπερνώντας τα 100 εκατομμύρια δολάρια και οι κριτικές αυτή τη φορά ήταν θετικές, δίνοντας κουράγιο στη νεαρή ηθοποιό. Στο «Paper man» του Κίραν και της Μισέλ Μαλρόνι, όμως, η χαρά της δεν είναι η ίδια, καθώς η ταινία δεν λαμβάνει καλές κριτικές, ούτε σημειώνει επιτυχία. Τη χρονιά αυτή μετακομίζει και από το Λος Άντζελες, στο Γκρίνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης.

Ανεβαίνοντας τη σκάλα της επιτυχίας

Το 2010 κυκλοφορεί η νεανική κωμωδία «Εύκολη… κατά λάθος» σκηνοθεσίας Γουίλ Γκλακ, με το σενάριο ελαφρώς εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα «The Scarlet letter», όπου η Στόουν πρωταγωνιστεί στο ρόλο μιας μαθήτριας λυκείου που ξαφνικά γίνεται δημοφιλής όταν διαδίδεται μια… πονηρή φήμη γι’ αυτήν. Η ταινία ξεπερνάει κατά πολύ το budget των 8 εκατομμυρίων και οι κριτικές είναι θετικές, με τη Στόουν να χαίρεται που βρήκε εξ αρχής το σενάριο και το χαρακτήρα που υποδύθηκε αστείο και χαριτωμένο. Ιδιαίτερα ευτυχής έγινε, μάλιστα, όταν βρέθηκε και υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα, ενώ κέρδισε βραβείο Mtv καλύτερης κωμικής ερμηνείας και Teen choice award. Στις Χρυσές Σφαίρες, μάλιστα, η Στόουν δήλωσε πως είχε μια στιγμή αμηχανίας, όταν η μητέρα της ρώτησε το διάσημο ζευγάρι Μπραντ Πιτ-Αντζελίνα Τζολί αν έχει παιδιά…

Παρ’ όλο που συνήθως πρωταγωνιστεί σε ανάλαφρες κομεντί, η Στόουν φαίνεται να είναι λάτρης του παλιού σινεμά και δηλώνει ότι ανάμεσα στις αγαπημένες της ταινίες είναι το «Manhattan» (1979), το «Network» (1976), το «Harold and Maude» (1971) και το «City Lights» (1931), ενώ σύγχρονο είδωλό της από το χώρο του κινηματογράφου είναι η Νταιάν Κίτον.

Μέσα στο 2011, η Έμα Στόουν απέκτησε ακόμη περισσότερη φήμη, αφού συμμετείχε είτε ως πρωταγωνίστρια ή σε δεύτερο ρόλο σε 3 ταινίες. Στο «Friends with benefits» συνεργάζεται και πάλι με τον σκηνοθέτη Γουίλ Γκλακ, ενώ βρίσκεται στο ίδιο καστ με τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και τη Μίλα Κούνις, ξανασυναντώντας και τον Γούντι Χάρελσον, σε μια ταινία που οι εισπράξεις φτάνουν σχεδόν τα 150 εκατομμύρια δολάρια και οι κριτικές είναι ευνοϊκές.

Ακολουθεί η κομεντί «Crazy, stupid, love» με τον Στιβ Καρέλ, τη Τζούλιαν Μουρ και τον Ράιαν Γκόσλινγκ, όπου πέφτει στα… «δίχτυα» του τελευταίου, συμμετέχοντας σε άλλη μια εμπορική επιτυχία με θετική αντιμετώπιση από τους κριτικούς και κερδίζοντας υποψηφιότητα για βραβείο People’s choice αγαπημένου ηθοποιού σε κωμωδία, ενώ αξιόλογη είναι και η δουλειά της στις «Υπηρέτριες» του Τέιτ Τέιλορ.

Η ταινία αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «The help» της Κάθριν Στόκετ και η Στόουν βρίσκεται σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ως η νεαρή συγγραφέας που θέλει να καταγράψει τις μαρτυρίες μαύρων υπηρετριών, οι οποίες θα περιγράφουν τη ζωή τους στα σπίτια των λευκών. Η Αμερικανίδα ηθοποιός φαίνεται να ωριμάζει μέσα από το νέο της ρόλο και οι κριτικές είναι θετικές, ενώ οι εισπράξεις ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια.

Η ίδια δηλώνει ότι δεν γνώριζε λεπτομέρειες για τη ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στους μαύρους υπηρέτες το ’60 και ντρέπεται γι’ αυτό, όμως, ένας από τους λόγους που έγινε ηθοποιός είναι και τ’ ότι μέσα από τους ρόλους της μαθαίνει και εξελίσσεται και σαν άνθρωπος. Όσο για τη συμπρωταγωνίστριά της, Βαϊόλα Ντέιβις, έχει να πει τα καλύτερα, δηλώνοντας με σιγουριά ότι στο μέλλον θα μας κάνει να παραμιλάμε.

Μέσα στο 2009, η Στόουν βρέθηκε στο νούμερο 99 της λίστας των top 100 γυναικών του online περιοδικού Ask Men, στο νούμερο 93 του αντρικού περιοδικού FHM των 100 πιο σέξι γυναικών του κόσμου και στο νούμερο 66 του περιοδικού Maxim των πιο «hot» γυναικών. Θαυμαστής της φαίνεται να είναι και ο Τζιμ Κάρεϊ, ο οποίος ανέβασε στο διαδίκτυο ένα βίντεο με τίτλο «Jim Carrey's message to Emma Stone» αναφέροντας πόσο όμορφη και έξυπνη τη βρίσκει κι ότι αν ήταν στην ηλικία της θα την… παντρευόταν.

Η Έμα Στόουν προς το παρόν βρίσκεται στα γυρίσματα του «Gangster squad» με τον Γκόσλινγκ ξανά στο καστ και τον Σον Πεν, ενώ θα τη δούμε και στην κομεντί «Movie 43», αλλά και στην περιπέτεια δράσης σκηνοθεσίας Μαρκ Γουέμπ «The amazing Spiderman», όπου υποδύεται τη Γκουέν Στέισι, συμμαθήτρια και ερωτικό ενδιαφέρον του alter ego του Σπάιντερμαν, βάφοντας τα μαλλιά της στο φυσικό της χρώμα. Η ίδια δηλώνει ότι δεν ήξερε πολλά για τον Σπάιντερμαν, μέχρι να παίξει στην ταινία και είχε δει μόνο τις 3 ταινίες του Σαμ Ράιμι.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «The new Partridge family» (2005), «Superbad» (2007), «The rocker» (2008), «The house bunny» (2008), «Ghosts of girlfriends past» (2009), «Paper man» (2009), «Zombieland» (2009), «Easy A» (2010), «Friends with benefits» (2011), «Crazy, stupid, love» (2011), «The help» (2011), «Τhe amazing spiderman 3D» (2012).