Κριτική ταινίας: «Κυνηγοί κεφαλών-Headhunters»

kritiki-tainias-kunigoi-kefalon-headhunters

ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ένα θρίλερ σκανδιναβικής καταγωγής φθάνει αυτή την εβδομάδα στις αθηναϊκές αίθουσες, υποσχόμενο να ταρακουνήσει συθέμελα το κοινό με ευφάνταστες εκπλήξεις και απίστευτες περιπέτειες.

«Κυνηγοί κεφαλών-Headhunters»

Κυνηγοί Κεφαλών, μια ιστορία με σφιχτοδεμένη πλοκή που αιχμαλωτίζει το βλέμμα του θεατή μέχρι την τελευταία στιγμή και του «κόβει την ανάσα» με τη θεαματική δράση του.

Η ιστορία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο-μπεστ σέλερ του Τζο Νέσμπο, συγγραφέα βραβευμένου και ιδιαίτερα γνωστού στη Βόρεια Ευρώπη για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Ρότζερ (Άξελ Χένι) που παρουσιάζεται ως στέλεχος σε μια εταιρία. Αρμοδιότητα του είναι η ανεύρεση κορυφαίων leader, διευθυντικών στελεχών, κάτι που δικαιολογεί αρχικά τον τίτλο.

Πίσω από το επιτυχημένο πρόσωπο του Ρότζερ κρύβεται μια συμπλεγματική προσωπικότητα, με έντονο το αίσθημα κατωτερότητας απέναντι στην πανέμορφη και επιτυχημένη γυναίκα του. Για να αποσοβήσει τα κόμπλεξ του, της χαρίζει πανάκριβα δώρα και γενικά της προσφέρει μια ζωή μέσα στην πολυτέλεια και τις ανέσεις. Όμως, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα έξοδα μιας τέτοιας ζωής, αναγκάζεται να ληστεύει πανάκριβους πίνακες, ει δυνατόν αυθεντικούς, επωνύμων ζωγράφων. Άλλη μια ένδειξη μέσα στην πλοκή που δικαιολογεί τον τίτλο της ταινίας. Η λέξη κεφαλή ή κεφάλι, εκτός από την κυριολεκτική της σημασία -δηλωτική ενός μέρους του σώματος-έχει και μια μεταφορική σημασία: «αυτός είναι κεφάλι σε έναν τομέα» σημαίνοντας ότι κάποιος έχει αναγνωρισθεί και βρίσκεται στην κορυφή για τις ξεχωριστές του ικανότητες. Ο Ρότζερ, λοιπόν, ειδικεύεται όχι μόνο στην κατάκτηση σημαντικών κεφαλών στον επιχειρηματικό τομέα αλλά και στο κυνήγι κορυφαίων έργων ζωγράφων-«κεφαλών».

Σε αυτή τη δύσκολη πορεία του, θα προσκρούσει πάνω στον Κλας Γκρεβ, έναν «εντοπιστή-κυνηγό» ανθρώπων, άλλης φύσεως, εκπαιδευμένο επιπλέον στη Βολιβία. Ο Κλας Γκρεβ αποτελεί το στόχο του Ρότζερ γατί συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω: εκτός από διευθυντικό στέλεχος στην ηλεκτρονική είναι και κάτοχος ενός πίνακα του Ρούμπενς. Όταν, όμως, ο Ρότζερ διαπιστώσει ότι ο Γκρεβ προτίθεται να του «κλέψει» την πολυαγαπημένη σύζυγο, τότε τα πράγματα παίρνουν μια ανεξέλεγκτη τροπή, παρασύροντας το θεατή σε ένα στρόβιλο έντονης δράσης και σασπένς, με πλάνα που οικειοποιούνται τη συναισθηματική κατάσταση του ήρωα. Οι ρόλοι συγχέονται καθώς εξελίσσεται η ιστορία και ο θύτης βαθμιαία μετατρέπεται σε θύμα αλλά και το αντίστροφο. Όπως συμβαίνει και στη ζωή.

Ο σκηνοθέτης Μόρτεν Τίλντουμ, δικαίως χαρακτηριζόμενος το 1999 ως «κινηματογραφικό ταλέντο της χρονιάς» από την εφημερίδα Dagbladet, βυθίζει το θεατή σε μια ατμόσφαιρα που παραπαίει μεταξύ φιλμ-νουάρ και σύγχρονης ταινίας τρόμου. Γρήγορες κινήσεις της κάμερας, ξαφνικές αλλαγές οπτικής γωνίας και ευρηματικές τεχνικές προ-οικονομίας, που εικάζουν τη συνέχεια σε έναν παρατηρητικό θεατή, σηματοδοτούν μερικές από τις σκηνές της ταινίας του. Χαρακτηριστική σκηνή προ-οικονομίας είναι αυτή που δείχνει το συνεργάτη του Ρότζερ στις κλοπές να «παίζει πόλεμο» με ψεύτικα, βέβαια, όπλα με τη ρωσίδα φιλενάδα του. Λίγα λεπτά αργότερα θα δούμε αυτό το πρόσωπο να «πέφτει ηρωικά μαχόμενο» έπειτα από ένα παιχνίδι με αληθινά όπλα, αυτή τη φορά.

Ακραία περιστατικά και αλλόκοτες καταστάσεις εκτίθενται στην οθόνη με μια παγερή τεχνική γραφής που μόνο οι Σκανδιναβοί ξέρουν να χειρίζονται. Μερικά αντικείμενα, επίσης, (όπως το κινητό τηλέφωνο, η δηλητηριώδης καρφίτσα...) παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής «κλείνοντας» έντεχνα «το μάτι» σε χιτσκοκικά ευρήματα.

Με αναφορές στην τριλογία Millenium του σουηδού Stieg Larsson, οι Κυνηγοί Κεφαλών εγγράφονται στα πλαίσια μιας βόρειο-ευρωπαϊκής κουλτούρας που διαδίδεται και ανταλλάσσει στοιχεία.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η παρεμβολή του γνωστού Νικολάι Κόστερ Γουόλνταου, που μεταπηδά έντεχνα από το ρόλο του κακού Jaime Lannister της σειράς Game of Thrones στον εκδικητικό Κλας Γκρεβ.

Με όλα τα παραπάνω εφόδια και με το Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Αστυνομικών Ταινιών της Μπον (Festival du Film Policier de Beaune 2012) οι Κυνηγοί Κεφαλών συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία ενός θρίλερ που αξίζει να δει κανείς.

Παραγωγή: Νορβηγία – Γερμανία Σκηνοθεσία: Μόρτεν Τίλντουμ

Πρωταγωνιστούν: Αξελ Χένι, Νικολάι Κόστερ Γουόλνταου, Σινόβ Μακόντι Λαντ.Η ταινία προβάλλεται από την Odeon.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ