Μόργκαν Φρίμαν: «Μισώ την έκφραση αφρο-αμερικανός»

morgkan-friman-miso-tin-ekfrasi-afro-amerikanos

Πηγή φωτογραφιών:ΙΜDb

ΤΡΙΤΗ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ο Μόργκαν Φρίμαν, με αφορμή τη νέα του κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν «The dark knight rises», σχολιάζει σε συνεντεύξεις του τα προβλήματα φυλετικών διακρίσεων.

Είναι γνωστή η εκτίμηση που τρέφει ο διάσημος ηθοποιός για τον Μπάρακ Ομπάμα και σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην Guardian, για άλλη μια φορά υπερασπίστηκε τον αμερικανό πρόεδρο, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά και στο ζήτημα του ρατσισμού.

Στην ερώτηση κατά πόσο η εκλογή ενός αφροαμερικανού προέδρου κατόρθωσε να μεταφέρει τους αμερικανούς σε μια ουτοπική «μετα-φυλετική» κοινωνία, ο Μόργκαν Φρίμαν απάντησε όλο οργή: «Αντίθετα», υποστήριξε με πάθος ο διάσημος ηθοποιός, «αποκαλύφθηκε το όλο πράγμα. Πολλά σκουλήκια ακόμη στριφογυρίζουν κάτω από την πέτρα».

Όπως δηλώνει, αυτό που τον εξοργίζει είναι ότι οι επικριτές του Ομπάμα επικεντρώνονται κυρίως στο σκούρο δέρμα του, χωρίς να αναφέρουν ποτέ τη λευκή μητέρα του. «Όλο αυτό σου θυμίζει ότι, εάν έχεις γονείς από διαφορετική φυλή, το λευκό μισό σου δεν μετράει για κανέναν, εκτός από εσένα τον ίδιο. Μη νομίσεις ότι είσαι λευκός, επειδή ποτέ κανείς εκεί έξω δεν θα σε αφήσει να ξεχάσεις ότι είσαι μαύρος».

Όπως οι δύο προηγούμενες ταινίες του Μπάτμαν, η νέα περιπέτεια «The dark Knight rises» θεωρείται ότι διαθέτει πολιτικές αιχμές. Αν στο φιλμ «The league of shadows» πολλοί θεώρησαν ότι οι κακοί έχουν κάτι από την αύρα της Αλ-Κάιντα, όταν θέλουν να εξολοθρεύσουν μια βαθιά διεφθαρμένη πόλη, τώρα στο τελευταίο μέρος της τριλογίας, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και πάλι στον «κακό» που αποκτά χαρακτηριστικά δημαγωγού και η ρητορική του θυμίζει μεταξύ άλλων και τους συντηρητικούς του «Tea party».

Ο Μόργκαν Φρίμαν όταν κλήθηκε να σχολιάσει τέτοιου είδους επισημάνσεις για ενδεχόμενους κρυμμένους πολιτικούς συμβολισμούς, τόνισε: «κάποιος είχε ρωτήσει και τον Κρίστοφερ Νόλαν και εκείνος απάντησε πως δεν είχε την πρόθεση να σκεφτεί κάτι πολιτικό κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της ιστορίας. Οπότε πιστεύω ότι η πολιτική στην προκειμένη περίπτωση-εάν υπάρχει-είναι σαν την τέχνη ή την ομορφιά», εξαρτάται δηλαδή από αυτόν που την παρατηρεί.

Ο ίδιος ωστόσο στρέφεται ενάντια σε πολιτικά ορθές εκφράσεις. «Μισώ την έκφραση αφρο-αμερικανός. Κι αυτό γιατί το μαύρο είναι όμορφο». Το ίδιο ισχύει και για τις «ιερές αγελάδες» όπως για παράδειγμα τον «Μήνα μαύρης ιστορίας» που τον θεωρεί σαν ένα ακόμη διαχωρισμό, με τους μαύρους να γκετοποιούνται. «Όπως το έχω πει και στο παρελθόν, η μαύρη Ιστορία είναι η Αμερικάνικη Ιστορία, πρόκειται για έννοιες συνυφασμένες».

Η κινηματογραφική καριέρα του 75χρονου Μόργκαν Φρίμαν δεν έχει τελειώσει, καθώς νέες, αξιόλογες συνεργασίες προστίθενται. Οι πιο πρόσφατες εμφανίσεις του στο «RED» αλλά και στην κωμωδία «The bucket list», όπου πραγματοποίησε το όνειρό του να συνεργαστεί με τον Τζακ Νίκολσον, τον κράτησαν απασχολημένο το προηγούμενο διάστημα, ενώ η συμμετοχή του στο «Las Vegas» τον έφερε κοντά στους Ρόμπερτ ντε Νίρο, Κρίστοφερ Γουόκεν και Μάικλ Ντάγκλας.