Το θύμα του Polanski θέλει να τελειώνει η δίκη

roman-polanski Mateusz Skwarczek
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης βρίσκεται αυτοεξόριστος στην Ευρώπη από το 1978, όταν φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά την 13χρονη Samantha Geimer.

Η Samantha Geimer, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των δικαστικών περιπετειών του Roman Polanski, εμφανίστηκε στα δικαστήρια του Λος Άντζελες την περασμένη εβδομάδα και ζήτησε από τον δικαστή να τερματίσει τη δίκη. Όπως αναφέρει το ABC News, η 54χρονη Geimer τόνισε στον δικαστή Scott Gordon ότι έχει υποφέρει περισσότερο από την παρατεταμένη δικαστική διαμάχη, παρά από τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την υπόθεση ως μια «σαραντάχρονη ποινή». Η Geimer υπογράμμισε στο δικαστήριο πως μια καταδίκη ερήμην ή ο τερματισμός της υπόθεσης θα αποτελέσει «πράξη ελέους» για την ίδια και την οικογένειά της.

Reuters / Mike Blake

Η Samantha Geimer αποκάλυψε στο δικαστήριο πως ο Polanski της ζήτησε συγνώμη για τις πράξεις του μέσω email.

Σύμφωνα με τις σχετικές καταθέσεις, ο Polanski φέρεται να έδωσε ναρκωτικά και στη συνέχεια να βίασε την Geimer όταν ήταν 13 χρονών, κατά τη διάρκεια φωτογράφισης στο σπίτι του Jack Nicholson. Ο σκηνοθέτης αντιμετώπισε κατηγορίες για τις πράξεις του, αλλά την παραμονή της απόφασης του δικαστηρίου, το 1978, διέφυγε στη Γαλλία. Έκτοτε, η Geimer αντιμετωπίστηκε με καχυποψία από μερίδα του Τύπου και τις αρχές, με έναν δικαστή μάλιστα να την ρωτά εάν είχε στήσει κύκλωμα πορνείας με τη μητέρα της. «Το τραύμα της δοκιμασίας ήταν τόσο μεγάλο που η σύντομη, δυσάρεστη συνάντηση μαζί του εκείνο το βράδυ ξεθώριασε και έσβησε…Απλά προσπαθούσαμε να επιβιώσουμε ως οικογένεια και να ξεπεράσουμε το συμβάν. Δεν καταλάβαμε τι επρόκειτο να συμβεί» δήλωσε η ίδια στο δικαστήριο.

Ο Polanksi διέφυγε στην Γαλλία το 1978 για να να αποφύγει καταδίκη για βιασμό ανηλίκου.

Στο παρελθόν η Geimer έχει συγχωρήσει δημόσια τον Polanski και έχει στηρίξει τις προσπάθειές του να λήξει την εξορία του, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να καταθέσει υπέρ του. Η ίδια μάλιστα αποκάλυψε πως ο σκηνοθέτης έχει απολογηθεί για τις πράξεις του, σε ανταλλαγή email που είχαν τα τελευταία χρόνια. «Δεν ήταν τόσο τραυματικό για εμένα όσο όλοι θα ήθελαν να νομίζουν. Ήμουν μια νεαρή, σεξουαλικά ενεργή έφηβη και ήταν ένα τρομακτικό πράγμα. Αλλά δεν ήταν ασυνήθιστο. Πολύ χειρότερα πράγματα συνέβησαν σε ανθρώπους» εξήγησε η Geimer. Ο δικαστής Gordon από την πλευρά του συνεχάρη την Geimer για το σθένος και το κουράγιο της να εμφανιστεί ενώπιόν του, τονίζοντας πως η ίδια και η οικογένεια της αξίζουν λύτρωση, χωρίς όμως να πάρει μια τελική απόφαση. Όπως σχολίασε, είναι στο χέρι τού Polanski να λήξει η υπόθεση, αρκεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την ποινή του.