Ξεκίνησε η δίκη του Bill Cosby

bill-cosby-court
ΤΡΙΤΗ, 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Ο βετεράνος κωμικός αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και το ενδεχόμενο πολυετούς φυλάκισης.

Η πολύκροτη δίκη του Bill Cosby ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, με τον δικηγόρο του, Brian McMonagle, να κάνει λόγο για ψέματα και απληστία των κατηγόρων, ενώ στράφηκε κατά των μέσω μαζικής ενημέρωσης για μεροληψία. Εφόσον βρεθεί ένοχος ο Cosby για τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πολυετή φυλάκιση. Στη δίκη της Δευτέρα,  ο McMonagle καταφέρθηκε εναντίον την «υπευθύνων» για το γεγονός ότι ο πελάτης του έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων, ο 79χρονος Cosby καθόταν αμίλητος σε μια δερμάτινη καρέκλα, ενώ λίγο πιο πίσω στο ακροατήριο, καθόταν η σύζυγός του, Camille Cosby. Στο δικαστήριο παραβρέθηκαν και δυο γυναίκες που είχαν κατηγορήσει τον Cosby στο παρελθόν, η Victoria Valentino και η Linda Kirkpatrick.

Reuters

Ο Bill Cosby καταφτάνει στο δικαστήριο με τη σύζυγό του, Camille.

Σε αντίθεση με την εκτεταμένη αγόρευσή του, όπου ισχυρίστηκε πως οι κατηγορίες εναντίον του Cosby για σεξουαλική επίθεση είναι κατασκευασμένες, ο McMonagle φώναξε μόλις έναν μάρτυρα υπεράσπισης, έναν αστυνομικό ερευνητή ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη μιας αστυνομικής αναφοράς. Την περασμένη εβδομάδα, κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου η Andrea Constand, η οποία εργαζόταν στο τμήμα γυναικείου μπάσκετ του Temple University. Σύμφωνα με την Constand, ο κωμικός εκμεταλλεύτηκε την θέση του και της έδωσε χάπια τα οποία την άφησαν «παγωμένη» και ανήμπορη να τον σταματήσει από το να τη θωπεύσει. Ο McMonagle κατηγόρησε την Constand ότι ψεύδεται, ισχυριζόμενος ότι υπήρξε «ερωμένη» του ηθοποιού και όχι θύμα. Η πλευρά του Cosby εστίασε στις ασυμφωνίες των καταθέσεων της Constand στην αστυνομία και αργότερα τόνισε πως ο ηθοποιός έχει βρεθεί κατηγορούμενος επειδή μια ομάδα γυναικών θέλουν να εμφανιστούν στην τηλεόραση και στις ειδήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Cosby είχε παραδεχτεί τότε πως είχε δώσει χάπια Benadryl στην Constand, για τη βοηθήσει να χαλαρώσει, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης.

Η Constand κατέθεσε αγωγή εναντίον του Cosby η οποία διευθετήθηκε εξωδικαστικά το 2006, όταν οι εισαγγελικές αρχές της Πεσυνλβανίας αποφάσισαν να μην ασκήσουν ποινική δίωξη κατά του ηθοποιού. Η Constand φέρεται να είχε επικοινωνήσει με δικηγόρο που ειδικεύεται σε υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων την περίοδο που κατέθεσε στην αστυνομία, κάτι το οποίο, σύμφωνα με την πλευρά του Cosby, δείχνει πως η Constand είχε απώτερο σκοπό να εκβιάσει τον ηθοποιό για χρηματική αποζημίωση. Μετά το τέλος των καταθέσεων την περασμένη εβδομάδα, η πλευρά του ηθοποιού υπονόησε πως ο Cosby μπορεί τελικά να εμφανιστεί στο δικαστήριο για να καταθέσει, κάτι το οποίο όμως αποδείχτηκε μπλόφα. Στην έναρξη της δίκης τη Δευτέρα, οι δικηγόροι του Cosby ξεκαθάρισαν πως ο ηθοποιός δεν θα καταθέσει τελικά. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, σημαίνει πως θα έπρεπε να απαντήσει σε δύσκολα ερωτήματα των εναγόντων.