Τίτλοι τέλους για τον Φρανκ Πίρσον

titloi-telous-gia-ton-frank-pirson

ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Σε ηλικία 87 ετών, «έφυγε» από την ζωή ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης του αμερικανικού κινηματογράφου, Φρανκ Πίρσον, ο οποίος το 1975 είχε αποσπάσει Όσκαρ, για το σενάριο του στην ταινία «Dog Day Afternoon» με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο.

Η οικογένεια του δήλωσε στον Τύπο, ότι ο βραβευμένος καλλιτέχνης πέθανε από φυσικά αίτια σε νοσοκομείο του Λος Aντζελες, εξαιτίας μιας σύντομης ασθένειας από την οποία υπέφερε πρόσφατα.

Ο Πίρσον, ήταν επίσης, υποψήφιος για το βραβείο Όσκαρ για το σενάρια του γουέστερν «Cat Ballou» (1965) με τους Τζέιν Φόντα - Λι Μάρβιν, και για το «Cool Hand Luke» (1967) με πρωταγωνιστή τον Πολ Νιούμαν. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες δουλειές του, ήταν η συγγραφή σεναρίων και η παραγωγή των τηλεοπτικών σόου «Mad Men» και «The Good Wife».

Ο Πίρσον μπορεί να έγινε κυρίως γνωστός για το σενάριο του στην ταινία «Dog Day Afternoon», η οποία είναι βασισμένη στο αληθινό γεγονός της ληστείας μιας τράπεζας στο Μπρούκλιν, ωστόσο, ο ίδιος έγραψε, επίσης, το σενάριο και ανέλαβε τη σκηνοθεσία του κινηματογραφικού μιούζικαλ «A Star is Born», με πρωταγωνιστές τους Μπάρμπρα Στρέιζαντ και Κρις Κριστόφερσον.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο δραστήριος σεναριογράφος και σκηνοθέτης υπήρξε δύο φορές πρόεδρος του σωματείου σεναριογράφων στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, για το χρονικό διάστημα από το 2001 ως το 2005 υπήρξε πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία απονέμει κάθε χρόνο τα βραβεία Όσκαρ.