Η θρυλική Cinecitta επιστρέφει σύντομα ανανεωμένη

cinecitta-eisodos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Το ιταλικό κράτος έχει αναλάβει την κατασκευή νέων χώρων στο στούντιο της Ρώμης και ενός μουσείου αφιερωμένου στον ιταλικό κινηματογράφο.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει βάλει μπρος τα σχέδια αναπαλαίωσης και αναβάθμισης του θρυλικού στούντιο Cinecitta, το οποίο έκανε διάσημο ο Federico Fellini, με στόχο να προσελκύσει περισσότερες διεθνείς παραγωγές. Μετά από σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το «εργαστήριο ονείρων» περάσε σε χέρια ιδιωτών πριν από εννέα περίπου χρόνια, οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να το «αναστήσουν». Έτσι, η ιταλική κυβέρνηση απέκτησε ξανά τον έλεγχο του στούντιο, μέσω του Istituto Luce Cinecittà.

Cinecittà Studios

Οι ιδιώτες είχαν επιχειρήσει να προσελκύσουν παραγωγές από το Χόλυγουντ, αλλά, δυστυχώς, οι λιγοστές ταινίες που γυρίστηκαν στον χώρο – όπως το πρόσφατο ριμέικ του «Μπεν Χουρ» και η συνέχεια του «Zoolander» – αποδείχτηκαν εμπορικές αποτυχίες. Αντίθετα, οι τηλεοπτικές παραγωγές που γυρίστηκαν στα στούντιο της Ρώμης, όπως το «The Young Pope» του HBO και του «Diabolik» του Sky, τα πήγαν καλύτερα.

Cinecittà Studios

Στα σχέδια αναπαλαίωσης και αναβάθμισης του στούντιο βρίσκεται η κατασκευή δυο soundstage 3.000 τ.μ., στο πνεύμα του φημισμένου «Teatro 5» του Fellini, καθώς και ενός «ψηφιακού εργοστασίου» για post-production και αναπαλαίωση ταινιών. Το Istituto Luce Cinecittà έχει αναλάβει τη διαφύλαξη και προώθηση του ιστορικού αρχείου του ιδρύματος Luce, ενώ θα κατασκευάσει ένα μουσείου αφιερωμένο στις μεγάλες ιταλικές παραγωγές του 20ού και 21ου αιώνα. Παράλληλα, το ίδρυμα που διαχειρίζεται το στούντιο θα ξεκινήσει εντατική διαφημιστική καμπάνια για να προσελκύσει νέες παραγωγές εκτός Ιταλίας.

Cinecittà Studios

Το εγχείρημα ανανέωσης της Cinecitta έγινε εφικτό μετά την προώθηση νέας νομοθεσίας για τον κινηματογράφο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, 400 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν σε ιταλικές παραγωγές, ενώ θα δοθούν φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα σε τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές παραγωγές. Η ιταλική κυβέρνηση ακόμα επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, αλλά παράγοντες της βιομηχανίας του θεάματος ευελπιστούν ότι αμερικάνικες και άλλες διεθνείς παραγωγές θα επιλέξουν το στούντιο της Ρώμης, έναντι των φθηνότερων χώρων της Ανατολικής Ευρώπης και των υπερσύγχρονων στούντιο του Λονδίνου.