Who is who: Μπράντλεϊ Κούπερ

who-is-who-mprantlei-kouper

ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Διάσημος από τα πολλά… hangover που έχει περάσει, ο Μπράντλεϊ Κούπερ αποτελεί άλλο ένα δυνατό χαρτί του Χόλιγουντ κι απ’ ό,τι φαίνεται ετοιμάζεται να… ξαναμεθύσει.

Ο Μπράντλεϊ Τσαρλς Κούπερ γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1975 στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών και ήταν το δεύτερο παιδί της ιταλο-αμερικανίδας Γκλόρια και του ιρλανδο-αμερικανού χρηματιστή Τσαρλς Τζ. Κούπερ.

Μεγάλωσε με καθολικές αρχές και μετά το σχολείο συνέχισε τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο Βιλανόβα κι έπειτα στο Τζόρτζταουν, απ’ όπου αποφοίτησε με πτυχίο στην Αγγλική φιλολογία το 1997.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο Μπράντλεϊ Κούπερ έμαθε καλά γαλλικά και πέρασε μάλιστα 6 μήνες σε ανταλλαγή προγράμματος φοιτητών στη Γαλλία, ενώ αμέσως μετά την αποφοίτησή του μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και γράφτηκε στο πρόγραμμα Masters of Fine Arts στο στούντιο δραματικής τέχνης στο Πανεπιστήμιο New School, όπου ανέπτυξε τις ικανότητές του στην υποκριτική και ξεκίνησε να γνωρίζει καλυτερα τη δραματική τέχνη.

Μάλιστα, το διάστημα αυτό ο Κούπερ ενσάρκωσε και τον άνθρωπο-ελέφαντα Τζον Μέρικ (ο ίδιος δηλώνει μάλιστα ότι το «Elephant man» του Ντέιβιντ Λιντς είναι μια από τις ταινίες που τον ενέπνευσε να γίνει ηθοποιός), ενώ όσο ακόμη σπούδαζε, εμφανίστηκε στην πασίγνωστη αμερικάνικη σειρά «Sex and the city» με την Τζέσικα Πάρκερ, αλλά και στην αμερικάνικη σειρά «Beat».

Το πάθος του για την τέχνη ήταν τόσο μεγάλο που πέρναγε όλα του τα σαββατοκύριακα μαθαίνοντας όσο περισσότερα μπορούσε για την υποκριτική μέσω ενός προγράμματος μη κερδοσκοπικού οργανισμού που δίδασκε υποκριτική και κινησιολογία σε φοιτητές.

Το 2000 έγινε παρουσιαστής στην ταξιδιωτική εκπομπή του Lonely Planet «Treks in a wild world» του Discovery Channel και είχε την ευκαιρία να γυρίσει σε αρκετά μέρη του κόσμου, ζώντας ξεχωριστές εμπειρίες, όπως το να σκαρφαλώνει στον πάγο στις Περουβιανές Άνδεις και να κάνει καγιάκ στη Βρετανική Κολομβία.

Έτσι άνοιξε σιγά-σιγά το δρόμο προς την αναγνωρισιμότητα και το 2001 ήρθε και η ώρα για το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, το οποίο έγινε στην κομεντί «Wet hot American summer» σκηνοθεσίας Ντέιβιντ Γουέιν, όπου είχε ένα μικρό ρόλο. Μάλιστα, για να βρεθεί σε αυτή την ταινία, αναγκάστηκε να χάσει την τελετή αποφοίτησής του από το στούντιο δραματικής τέχνης, αφού τα γυρίσματα συνέπεσαν με την τελετή.

Τη χρονιά αυτή είναι που κατακτά και το ρόλο του αναλυτή της CIA στην επιτυχημένη αμερικάνικη δραματική σειρά «Alias» με την Τζένιφερ Γκάρνερ, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος και μετακομίζοντας αργότερα στο Λος Άντζελες, περνάει και από διάφορες άλλες τηλεοπτικές δουλειές, λιγότερο επιτυχημένες.

Το 2002 βρίσκεται για πρώτη φορά στο πρωταγωνιστικό καστ ταινίας και συγκεκριμένα στη δραματική «Bending all the rules» και για τα επόμενα 3 χρόνια η τηλεόραση αποτελεί τη μοναδική του ενασχόληση, αφού βρίσκεται σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές και τηλεταινίες, μεταξύ των οποίων και σε κάποια επεισόδια της επιτυχημένης σειράς «Νόμος και τάξη».

Την ίδια χρονιά γύρισε και κάποιες σκηνές για το θρίλερ «Σε αντίθετο ρεύμα» με τον Μπεν Άφλεκ και τον Σάμιουελ Τζάκσον, τελικά όμως οι σκηνές του κόπηκαν στο μοντάζ.

Σκαρφαλώνοντας τη σκάλα της επιτυχίας

Το 2005 τον βρίσκουν «Γαμο-μπελάδες» με τον Όουεν Γουίλσον και τον Βινς Βον, όπου υποδύεται τον ενοχλητικό, ανταγωνιστικό και γεμάτο… τεστοστερόνη Σακ Λοτζ, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ντέιβιντ Ντόμπκιν σε μια ταινία που σημειώνει εμπορική επιτυχία και αντιμετωπίζεται θετικά από τις κριτικούς, ενώ στη συνέχεια υποδύεται έναν από τους κολλητούς του… «Τριαντάρη από σπίτι», Μάθιου Μακ Κόναχι.

Στο μεταξύ έχει κερδίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμερικάνικη κωμική σειρά «Kitchen confidential» υποδυόμενος τον σεφ Τζακ Μπουρντέν, από το διάσημο βιβλίο του Άντονι Μπουρντέν «Kitchen Confidential: adventures in the culinary underbelly», η σειρά, όμως, ακυρώνεται μετά από λίγα επεισόδια, παρά τη θερμή αποδοχή της από τους κριτικούς.

Μαζί με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ο Κούπερ ασχολείται και με το θέατρο και το 2006 βρίσκεται με τη Τζούλια Ρόμπερτς και τον Πολ Ραντ στο Μπρόντγουεϊ, στην παράσταση «Three days of rain».

Τη χρονιά αυτή είναι που κάνει και ένα σημαντικό βήμα στην προσωπική του ζωή και παντρεύεται την επίσης ηθοποιό Τζένιφερ Εσποζίτο, το 2007, όμως, αργότερα ανακοινώνεται ότι η Εσποζίτο κάνει αίτηση διαζυγίου και ο γάμος τους λήγει άδοξα.

Το 2007 έχει ένα πολύ μικρό ρόλο στην αθλητική κομεντί «The comebacks», ενώ και οι επόμενες δύο ταινίες του, η δραματική «Older than America» και η μουσική κομεντί «The rocker», δεν έχουν καμία ιδιαίτερη επίδραση στην καριέρα του.

Το διάστημα αυτό βρέθηκε και σε 6 επεισόδια της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Nip/Tuck», ενώ το 2008 δοκιμάζει τον εαυτό του και σε ταινία τρόμου, στο «Τρένο του μεσονυχτίου» του Ιάπωνα Ρουχέι Κιταμούρα, μαζί με τον Βίνι Τζόουνς στο καστ, το οποίο παρά τη θετική αντιμετώπιση από τους κριτικούς, δεν πηγαίνει πολύ καλά εμπορικά

Στο «Ναι σε όλα» του Πέιτον Ριντ υποδύεται έναν από τους φίλους του Τζιμ Κάρεϊ, σε μια ταινία που αποδεικνύεται εμπορική επιτυχία συγκεντρώνοντας 225 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία και το 2008 βρίσκεται κι αυτός στη δραματική κομεντί «New York, I love you», μαζί με πλήθος άλλων ηθοποιών (Νάταλι Πόρτμαν, Σία ΛεΜπούφ, Άντι Γκαρσία, Ορλάντο Μπλουμ, Ίθαν Χοκ κ.ά).

Μέσα στο 2009 τον βλέπουμε σε άλλες 4 ταινίες: το «Απλώς δεν σε γουστάρει», που είναι μια αισθηματική κομεντί που τον βρίσκει με την Τζένιφερ Κόνελι, την Τζένιφερ Άνιστον (τα δημοσιεύματα, μάλιστα, τους θέλουν να φλερτάρουν) κ.ά., το θρίλερ «Υπόθεση 39» όπου συναντά τη Ρενέ Ζελβέγκερ στο καστ και οι δυο τους γίνονται ζευγάρι μέχρι το 2011, το «All about Steve» που χαρίζει σε αυτόν και τη Σάντρα Μπούλοκ το Χρυσό Βατόμουρο και το «Hangover», το οποίο αποτελεί σταθμό στη μέχρι στιγμής καριέρα του.

Ένα μεθύσι του χαρίζει τη δόξα

Το 2009, λοιπόν, υποδύεται ένα δάσκαλο, ο οποίος δεν μοιάζει με τους άλλους δασκάλους. Μαζί με τους φίλους του Στου (Εντ Χελμς), Νταγκ (Τζάστιν Μπάρθα) και Άλαν (Ζακ Γαλιφιανάκης) πίνει μερικά ποτηράκια (κι όχι μόνο) παραπάνω προκειμένου να γιορτάσει, στο μπάτσελορ πάρτι του φίλου του, και μπλέκει σε διάφορες ιστορίες με κλεμμένες τίγρεις, μωρά, ξεριζωμένα δόντια αλλά κι ένα φίλο που αγνοείται, τον... γαμπρό.

Το «Hangover» σκηνοθεσίας Τοντ Φίλιπς σημειώνει τεράστια επιτυχία με εισπράξεις της τάξεως των 467 εκατομμυρίων δολαρίων, θετικές κριτικές, ενώ ο ίδιος ο Κούπερ βρίσκεται υποψήφιος για βραβείο Satellite και αμείβεται με 600 χιλιάδες δολάρια (τα οποία σύντομα θα… αβγατίσουν), βλέποντας, τη φήμη του να εξαπλώνεται παγκοσμίως, καθώς η παλιοπαρέα του «Hangover» προκαλεί γέλια σε όλο τον πλανήτη.

Και το πιο περίεργο; Ο Μπράντλεϊ Κούπερ στην πραγματικότητα εφαρμόζει πλήρη αποχή από το αλκοόλ.

Το 2011 βγήκε και η δεύτερη ταινία «Hangover II» με την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Οι εισπράξεις φτάνουν τα 581 εκατομμύρια αυτή τη φορά, ενώ οι αμοιβές όλων και του Μπράντλεϊ Κούπερ, φυσικά, πολλαπλασιάστηκαν και ο ίδιος έλαβε 5 εκατομμύρια ως αμοιβή, συν μια βέσπα δώρο από τον σκηνοθέτη, ο οποίος τις έκανε δώρο στα μέλη του καστ.

Ο διάσημος, πλέον, ηθοποιός δηλώνει ότι σίγουρα η φήμη που του χάρισε το «Hangover» του ανοίγει περισσότερες πόρτες, αλλά ο ίδιος συνεχίζει να κυνηγάει δουλειές περνώντας από οντισιόν και να στέλνει βίντεο σε υπεύθυνους κάστινγκ, όπως και πριν – μάλιστα, το 2009 έστειλε κασέτα προκειμένου να περάσει από οντισιόν για το ρόλο του γιου του Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην ταινία «Είναι όλοι τους καλά», τελικά, όμως, έχασε το ρόλο από τον Σαμ Ρόκγουελ.

Την ίδια χρονιά, ψηφίστηκε και ως ο πιο σέξι άντρας από το περιοδικό People, ενώ τη δόξα του «Hangover» θα ζήσει και τρίτη φορά, με το «Hangover part III» και την ίδια παρέα, το οποίο θα βγει στη μεγάλη οθόνη το 2013.

Με το hangover έρχεται… πονοκέφαλος;

Στην περίπτωση του Κούπερ όχι, αφού τα πράγματα κυλούν καλά μέχρι στιγμής και στην μετέπειτα καριέρα του πέραν του «Hangover». Το 2010 βρίσκεται κι αυτός στο υπέρλαμπρο καστ της αισθηματικής κομεντί «Valentine’s day» σκηνοθεσίας Γκάρι Μάρσαλ, μαζί με τον Άστον Κούτσερ, τη Τζούλια Ρόμπερτς, τη Τζέσικα Άλμπα, την Αν Χάθαγουεϊ κ.ά., γεμίζοντας τα ταμεία, με τους κριτικούς, όμως, να «θάβουν» την ταινία και στη συνέχεια ξεκινάει γυμναστική για δύο ώρες την ημέρα και «κόβει» τη ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι, για τις ανάγκες της ταινίας «The A-Team» σκηνοθεσίας Τζο Κάρναχαν.

Το 2011 συναντά με επιτυχία την «Απόλυτη ευφυΐα» στα χέρια του σκηνοθέτη Νιλ Μπέργκερ (μια ταινία στην οποία είναι και παραγωγός), ενώ η τελευταία του ταινία είναι το θρίλερ «The words» στο οποίο συμπρωταγωνιστεί με την πρώην του (πλέον) Ζόι Σαλντάνα και θα βγει στη μεγάλη οθόνη από το φθινόπωρο.

Ανάμεσα σε επόμενες δουλειές του, εκτός από την τρίτη ταινία του «Hangover» βρίσκουμε και το «The place beyond the pines» όπου θα τον απολαύσουμε στο πλευρό του επίσης ανερχόμενου Ράιαν Γκόσλινγκ, όπως και την κομεντί «The silver linings playbook» σκηνοθεσίας Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο επίσης στο καστ. Προς το παρόν βρίσκεται στα γυρίσματα της ταινίας «Serena» με την Τζένιφερ Λόρενς από τους «Αγώνες πείνας» και φαίνεται να συνεχίζει να ψάχνει για την πραγματική αγάπη, αφού οι προηγούμενες σχέσεις του (ανάμεσα στις οποίες βρίσκουμε και τη Τζένιφερ Λόπεζ) δεν καρποφόρησαν.

Ο διάσημος ηθοποιός εκτός από την υποκριτική ασχολείται πολύ και με τη μαγειρική, ενώ τον ελεύθερό του χρόνο βλέπει πολλές ταινίες. Μερικές από τις αγαπημένες του είναι το «New York stories» (1989) των Γούντι Άλεν, Φράνσις Φορντ Κόπολα και Μάρτιν Σκορτσέζε, το «The conversation» (1974) του Κόπολα με τον Τζιν Χάκμαν, η δανο-σουηδική δραματική «Festen» (1998) και η γαλλο-αμερικάνικη παραγωγή «Le scaphandre et le papillon» (2007), ενώ ένας από τους αγαπημένους του ηθοποιούς είναι ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Wet hot American summer» (2001), «My little eye» (2002), «Bending all the rules» (2002), «Wedding crashers» (2005), «Failure to launch» (2006), «The comebacks» (2007), «Older than America» (2008), «The rocker» (2008), «The midnight meat train» (2008), «Yes man» (2008), «New York, I love you» (2009), «He’s just not that into you» (2009), «The hangover» (2009), «Case 39» (2009), «All about Steve» (2009), «Valentine’s day» (2010), «The A-team» (2010), «Limitless» (2011), «The hangover II» (2011), «The words» (2012).