Ο Tom Hanks αγαπάει τις γραφομηχανές

tom-hanks-california-typewriter
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Το ντοκιμαντέρ «California Typewriter» θα κάνει την πρεμιέρα του φέτος το καλοκαίρι.

Οι γραφομηχανές μπορεί πλέον να φαντάζουν ολότελα απαρχαιωμένες στην εποχή των υπολογιστών και του Internet, αλλά όπως πολλά άλλα «ξεπερασμένα» πράγματα (βλέπε βινύλιο), έχουν ακόμα φανατικούς θαυμαστές. Ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο Tom Hanks, ο οποίος εμφανίζεται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ με θέμα τις γραφομηχανές, το «California Typewriter». Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ εδώ.

Ο ίδιος ο ηθοποιός έχει πάνω από 250 γραφομηχανές, με το 90% να δουλεύουν ακόμα, ενώ έχει κυκλοφορήσει και μια δωρεάν εφαρμογή εξομοίωσης γραφομηχανών για smartphones. Στο «California Typewriter» εμφανίζονται και άλλοι διάσημοι λάτρεις της γραφομηχανής, όπως ο John Mayer, ο οποίος εξηγεί στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ πως «η γραφομηχανή δεν σε κρίνει, απλά λέει “αμέσως, όπως το θέλεις”». Επίσης εμφανίζονται ο ιστορικός David McCullough και ο θεατρικός συγγραφέας Sam Shepard, οι οποίο εξηγούν γιατί προτιμούν να χρησιμοποιούν την γραφομηχανή.

Πέραν όσων επιλέγουν τις γραφομηχανές έναντι των υπολογιστών για τις συγγραφικές τους ανάγκες, το ντοκιμαντέρ του  Doug Nichol εστιάζει και πάνω στους τεχνικούς, αλλά και τους καλλιτέχνες που δημιουργούν έργα από κομμάτια γραφομηχανών. Το «California Typewriter» θα προβληθεί σε περιορισμένο αριθμών αιθουσών των ΗΠΑ στις 18 Αυγούστου, ενώ θα γίνει διαθέσιμο μέσω iTunes των Οκτώβριο.