O Alec Guinness είχε προειδοποιήσει τον James Dean πριν πεθάνει

alec-guinness-freud
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Οι δυο ηθοποιοί γευμάτισαν μαζί μόλις μια εβδομάδα πριν τον τραγικό θάνατο του Dean σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Η πρώτη και τελευταία συνάντηση του Alec Guinness με τον James Dean, τον Σεπτέμβριο του 1955, έμεινε αξέχαστη στον Βρετανό ηθοποιό και τον στοίχειωσε για πολλά χρόνια. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή Parkinson Talk Show του BBC το 1977, ο Guinness μίλησε για εκείνη τη συνάντηση και για το ότι είχε προειδοποιήσει τον νεαρό ηθοποιό πως άμα οδηγήσει την καινούρια Porsche θα βρει τον θάνατο. Η συνάντηση των δυο έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1955, μόλις μια εβδομάδα πριν το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του Dean στην ηλικία των 24 ετών. Μπορείτε να δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης εδώ.

AP Photo

Ο Dean είχε παίξει σε λίγες μόνο ταινίες, αλλά είχε ήδη καταφέρει να αφήσει το στίγμα του.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Guinness και ένας φίλος του δεν κατάφεραν να βρουν τραπέζι σε ένα μικρό ιταλικό εστιατόριο του Χόλυγουντ, οπότε έψαξαν για κάποιο άλλο. «Τότε άκουσα κάποιον να τρέχει στον δρόμο και ήταν ο James Dean» διηγήθηκε ο Guinness, λέγοντας στη συνέχεια πως ο νεαρός ηθοποιός τους κάλεσε να κάτσουν στο τραπέζι του. Ο Guinness και ο φίλος του αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Dean, ο οποίος επιστρέφοντας στο εστιατόριο, θέλησε να κάνει επίδειξη του καινούριου του αυτοκινήτου, μιας Porsche 550 Spyder.

«Στην αυλή αυτού του μικρού εστιατορίου βρισκόταν αυτό το μικρό ασημένιο πράγμα, πολύ κομψό, καλυμμένο με σελοφάν και με ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα δεμένο στο καπό» αφηγήθηκε ο Guinness. Καθώς περιεργαζόταν το αυτοκίνητο, ρώτησε τον Dean πόσο γρήγορα πάει και εκείνος απάντησε πως μπορεί να πιάσει τα 240 χιλιόμετρα την ώρα. Ο Guinness τον ρώτησε εάν το είχε οδηγήσει ποτέ, με τον Dean να απαντάει αρνητικά. Τότε ένα περίεργο συναίσθημα «κατέλαβε» τον Guinness και με μια «σχεδόν διαφορετική φωνή» τον παρακάλεσε να «μην μπει» στο αυτοκίνητο «γιατί εάν το κάνεις, είπα κοιτώντας το ρολόι μου, εάν μπεις σε εκείνο το αυτοκίνητο τώρα, δέκα το βράδυ της Πέμπτης (Παρασκευή στην πραγματικότητα), μέχρι τις δέκα το βράδυ της άλλης Πέμπτης θα έχεις πεθάνει». Όπως αποκαλύπτει η συνέντευξη του Guinness, η συνάντηση τον στοίχειωσε.

YouTube

Ο Alec Guinness συνάντησε τον Dean την πρώτη του μόλις βραδιά στο Χόλυγουντ.

Ο Dean αγνόησε την παρότρυνση του Guinness και οι τρεις έφαγαν μαζί στο εστιατόριο. Μια εβδομάδα αργότερα όμως, το απόγευμα της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου, ο James Dean σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, κοντά στο Χολάμ της Καλιφόρνια. Μέχρι τις μέρες μας αρκετοί θαυμαστές του νεαρού ηθοποιού επισκέπτονται το σημείο του δυστυχήματος – γνωστό ως «Blood Alley» για τον μεγάλο αριθμό θανατηφόρων δυστυχημάτων που έχουν συμβεί στην περιοχή – και αφήνουν διάφορα ενθύμια και αφιερώσεις, όπως φωτογραφίες, αλκοόλ και γυναικεία εσώρουχα.