H Sofia Coppola απαντά στην κριτική για την «Αποπλάνηση»

sofia-coppola Francois Mori
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Η απόφασή της να μη συμπεριλάβει μια σκλάβα από το μυθιστόρημα προκάλεσε αντιδράσεις.

Η τελευταία ταινία της Sofia Coppola «Η αποπλάνηση» είναι βασισμένη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Thomas Cullinan, το οποίο είχε μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη το 1971. Στην εκδοχή της Coppola πρωταγωνιστούν η Nicole Kidman, η Kirsten Dunst, η Elle Fanning και ο Colin Farrell. Η απόφαση της Coppola να παραλείψει τον χαρακτήρα της Mattie – μιας σκλάβας που εμφανίζεται στο μυθιστόρημα – προκάλεσε αντιδράσεις, με τη σκηνοθέτιδα να δίνει την εξήγησή της σε ένα άρθρο που έγραψε στο IndieWire.

«Ήθελα να πω την ιστορία της απομόνωσης αυτών των γυναικών, που ζουν αποκομμένες από τον κόσμο και αρνούμενες να αποδεχτούν τον κόσμο που αλλάζει. Ήθελα επίσης να εστιάσω στο πώς αντιμετωπίζουν την καταπίεση και την επιθυμία όταν ένας άνδρας εμφανίζεται στον εγκαταλειμμένο κόσμο τους και πώς αυτή η κατάσταση επηρεάζει την καθεμιά, με όλες να βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της ζωής και ανάπτυξής τους». «Πίστευα ότι πρόκειται για παγκόσμιες θεματικές για την επιθυμία και τη δυναμική εξουσίας ανδρών και γυναικών, που θα μπορούσαν να αφορούν όλες τις γυναίκες».

Διαβάστε τη γνώμη μας για την ταινία 

Συνεχίζοντας, η Coppola ισχυρίζεται πως οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρωταγωνίστριες της ταινίας έχουν ιστορική ακρίβεια, παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο. Η ίδια τονίζει πως θα ήταν «προσβλητικό» να αντιμετωπίσει το θέμα της σκλαβιάς ως «παράπλευρη ιστορία» στην ταινία της.

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για τον τρόπο σφετερισμού των σκλάβων που ”βρήκαν φωνή” από λευκούς καλλιτέχνες. Η απόφασή μου να μη συμπεριλάβω την Mattie στην ταινία έγινε από σεβασμό και όχι από άρνηση» τόνισε η Coppola στο άρθρο της. Καταλήγοντας, η σκηνοθέτης υπογράμμισε πως είναι απογοητευτικό που οι καλλιτεχνικές της επιλογές, βασισμένες σε ιστορικά γεγονότα, έχουν χαρακτηριστεί ως απερίσκεπτες, όταν οι προθέσεις της ήταν ακριβώς αντίθετες. «Πραγματικά ελπίζω πως αυτή η κουβέντα θα επιστήσει στη βιομηχανία την προσοχή για την ανάγκη περισσότερων έγχρωμων κινηματογραφιστών και να συμπεριληφθούν περισσότερες απόψεις και ιστορίες» σημειώνει η Coppola.