Ο νέος Doctor Who είναι γυναίκα και αυτό είναι ένα υπέροχο νέο

jodie-whittaker
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Και το όνομα του 13ου... Jodie Whittaker.

Διανύουμε μια σημαντική εβδομάδα για την ποπ κουλτούρα. Εκτός από την πρεμιέρα της έβδομης σεζόν του «Game of Thrones», είχαμε την ανακοίνωση του 13ου ηθοποιού που θα υποδυθεί τον Doctor Who που για πρώτη φορά στα χρονικά του franchise θα είναι γυναίκα. Τα δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση υπήρχαν όλες τις προηγούμενες μέρες και περιστρέφονταν γύρω από τη φήμη ότι ο νέος Time Lord θα είναι η Phoebe Waller-Bridge την οποία και λατρέψαμε μέσα από το «Fleabag». Τελικά οι προσδοκίες μας να αναλάβει η Waller-Bridge το ρόλο δεν ευοδώθηκαν, αλλά δεν έχει σημασία γιατί δεν είναι μόνο ότι τελικά επιλέχθηκε μια άλλη γυναίκα για να πάρει τη σκυτάλη από τον Peter Capaldi, αλλά γιατί η Jodie Whittaker που θα γίνει τελικά ο 13ος Doctor Who φαίνεται να πληροί όλα τα κριτήρια και γιατί άξιζε μια ευκαιρία για να κάνει το ξεπέταγμα στην καριέρα της.

Ποια είναι η Jodie Whittaker; Το πιθανότερο είναι να την γνωρίζετε μέσα από το «The Entire History of You», το επεισόδιο του «Black Mirror» που μοιάζει ως μια παράλληλη ιστορία στο σύμπαν της «Αιώνιας λιακάδας ενός καθαρού μυαλού» και που δικαίως θεωρείται από τα καλύτερα της σειράς του Charlie Brooker, αφού συνδυάζει το καυστικό σχόλιο για τις αρνητικές επιπτώσεις της εξέλιξης της τεχνολογίας με ένα ισχυρό συναισθηματικό υπόβαθρο που δεν αφήνει το δάχτυλο που κουνάει επιδεικτικά η σειρά να υπερισχύσει. Και αν θυμόμαστε κάτι από όλο αυτό σήμερα, είναι σίγουρα η χειμαρρώδης ερμηνεία της Whittaker, από αυτές που βρίσκουν την τομή ανάμεσα στην επίκληση στο συναίσθημα και στην εξυπνάδα της ιδέας.

Η σημαντικότερη σε διάρκεια όμως δουλειά της Whittaker ως τώρα είναι η συμμετοχή της στο «Broadchurch», στο οποίο όχι μόνο βρέθηκε στο πλευρό του 10ου Doctor Who, David Tennant, αλλά και βρισκόταν υπό τις οδηγίες του Chris Chibnall, ο οποίος ανέλαβε και χρέη νέου showrunner για το «Doctor Who», αντικαθιστώντας έτσι τον Steven Moffat, σε μια αναγκαία κίνηση για την ανανέωση της σειράς. Η Whittaker είχε το σημαντικότερο ρόλο σε όλη τη σειρά, όντας η μητέρα του 11χρονου αγοριού γύρω από το θάνατο του οποίου περιστράφηκε όλη η πρώτη σεζόν και ως τραγική φυσιογνωμία κατάφερε να αποδώσει με λεπτότητα όλα τα στάδια του αγνού σοκ, της βαθιάς λύπης και της ασυγκράτητης οργής που πέρασε ο χαρακτήρας της. Και ήταν εν τέλει και ο λόγος που η πρώτη σεζόν παρέμεινε η καλύτερη της σειράς, η οποία στη συνέχεια αν και παρέμεινε αξιοπρεπής έχασε το κέντρο βάρους της.

Το σημαντικότερο είναι ότι ο Chibnall ξέρει πώς να διαχειριστεί την Whittaker και τι να πάρει από αυτή και αυτή είναι μια καλή βάση για να πατήσει από τώρα η νέα εποχή του «Doctor Who». Αφήνοντας όμως στην άκρη την τηλεόραση, η Whittaker έχει μια ενδιαφέρουσα πορεία και στο σινεμά. Χωρίς να έχουμε δει τις περισσότερες ταινίες που έχει συμμετάσχει, τη θυμόμαστε στο ντεμπούτο της στο «Venus» πλάι στον Peter O’Toole που σίγουρα δεν περνούσε απαρατήρητη ως παρουσία, στη δραμεντί «One Day» ως φίλη της Anne Hathaway, στην πάρα πολύ διασκεδαστική και ευφάνταστη κωμική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Attack the Block», καθώς και στο συγκινητικά όμορφο μέσα στις ατέλειές του «Good Vibrations», με την εικόνα της ίδιας να χοροπηδάει αγκαλιά με τον Richard Dormer την πρώτη φορά που παίζεται το «Teenage Kicks» στο ραδιόφωνο να μας έχει μείνει αναλλοίωτη.

Αυτό που φαίνεται πως διαθέτει η 35χρονη Whittaker είναι την ικανότητα να συνδυάσει την παιχνιδιάρικη φύση του Doctor και τις καυστικές ατάκες του με το σκοτεινό υπόβαθρο της μοναχικότητάς του μέσα στην απεραντότητα του χρόνου και του σύμπαντος. Είναι σίγουρα η ιδανική συνέχεια μετά τον Doctor του Capaldi και πέρα από το ότι πιστεύουμε στην Whittaker, ανοίγονται τόσοι νέοι δρόμοι για τη σειρά τώρα που διαθέτει γυναίκα πρωταγωνίστρια, ώστε σε βάζει σε σκέψεις και για άλλα franchise και για το πόσο η αλλαγή του φύλου ίσως να είναι η πιο εύκολη λύση για να ξεφύγει η ποπ κουλτούρα από ένα τέλμα που μερικές φορές δημιουργεί η ίδια.

Η ανδροκεντρική θεώρηση που θεωρούνταν θέσφατο μέχρι πριν από μερικά χρόνια έχει αρχίσει να αμφισβητείται και έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου όχι μόνο για την αλλαγή της οπτικής σε δημοφιλή franchise τύπου «Doctor Who», αλλά για τη δημιουργία καινούριων που θα χτιστούν από την αρχή με μια γυναικεία ματιά στο επίκεντρο και που θα φέρουν ισορροπία στον τρόπο που αφηγούμαστε τις ιστορίες στο mainstream. Και όσοι αντιδρούν σε αυτό ή το παραβλέπουν είναι απλά μέρος ενός προβλήματος που ευτυχώς τους προσπερνά χωρίς να τους δίνει καν σημασία. Η Jodie Whittaker έχει όλα τα φόντα να γίνει μια φανταστική Doctor Who.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]