O James Cameron χτίζει την «Πανδώρα» του στη Νέα Ζηλανδία

o-James-cameron-xtizei-tin-pandora-tou-sti-nea-zilandia

Φωτογραφία:imdb

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Η Πανδώρα, ο φανταστικός πλανήτης - δημιούργημα του James Cameron στο «Avatar» του 2009, «ζωντανεύει» στην έκταση που αγόρασε ο Καναδός δημιουργός στη μακρινή Νέα Ζηλανδία…

Το Pounui Ridge, στην κοιλάδα του Wairarapa της Νέας Ζηλανδίας, είναι το πλησιέστερο υπαρκτό περιβάλλον στον μυθοπλαστικής έμπνευσης του σκηνοθέτη James Cameron πλανήτη της «Πανδώρας», που αποτέλεσε το υπόστρωμα για το επιτυχημένο «Avatar» του 2009.

Στα νότια, τα νερά του ανοιχτού Ειρηνικού οδηγούν, σε απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων, απευθείας στην Ανταρκτική. Τα κύματα του Cook Strait βρίσκονται στα δυτικά, με τα «οδοντωτά» βουνά της Νότιας Νήσου να υψώνονται από απόσταση.

Η «Πανδώρα» ήταν κυριολεκτικά γεμάτη με τις πιο πλούσιες και περίεργες ομορφιές και όντα της άγριας φύσης, κι έτσι ακριβώς είναι και το Pounui. Η πορεία των χελιών από τα γλυκά νερά των λιμνών στα αλμυρά νερά της θάλασσας και πάλι πίσω, είναι ένα από τα φαινόμενα που κάνουν ξεχωριστή την περιοχή. Ο ίδιος ο Cameron μάλιστα σχεδιάζει καταδύσεις με ειδική κάψουλα και βυθο-εξερευνήσεις στη λίμνη.

Νωρίτερα φέτος, και πριν τη μοναχική του «κάθοδο» στην Τάφρο των Μαριάννων, ο σκηνοθέτης από τον Καναδά δαπάνησε 16 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά 2.500 στρεμμάτων γης γύρω από τη λίμνη Pounui. Τώρα θέλει να «απορροφήσει» δημιουργικά μέρος της μαγείας του τοπίου, για τη δημιουργία της «συνέχειας» του μύθου της Πανδώρας.

Τα «Avatar 2» and «Avatar 3» τα αναμένουν και χιλιάδες Νεοζηλανδοί, που πρόκειται να δουλέψουν γι’ αυτά και έχουν πάρει το ζήτημα εξόχως «πατριωτικά». Αλλά και η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας βλέπει την υψηλού budget χολυγουντιανή δημιουργία ως μέσο ανάπτυξης της χώρας. Άλλωστε, και μέρος του αυθεντικού, πρώτου «Avatar» είχε γυριστεί στο Wellington.

Πέρα βέβαια από κάποιους σκεπτικιστές, που βλέπουν τη γη της Νέας Ζηλανδίας να περνά σε ξένα χέρια, πολλοί φοβούνται μήπως ο σκηνοθέτης αλλοιώσει, ηθελημένα ή αθέλητα, το φυσικό κάλλος του τοπίου.

Από την πλευρά του, ο Cameron έχει διατηρήσει τον αγροτικό και κτηνοτροφικό χαρακτήρα μέρους της περιοχής, όρος που του τέθηκε για να αγοράσει την έκταση. Τώρα ωστόσο, προσπαθεί να αλλάξει την έμφαση από την… κτηνοτροφία στις καλλιέργειες, αφού η σύζυγός του έχει επιβάλλει στην οικογένεια… αποχή από την κατανάλωση κρέατος.