Η Amazon προσεγγίζει τον «Τελευταίο Μεγιστάνα» του F. Scott Fitzgerald

the-last-tycoon
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Mat Bomer και Kelsey Grammer διασταυρώνουν τα ξίφη τους στηvμεταφορά του ημιτελούς έργου του μεγάλου συγγραφέα.

Ο «Τελευταίος Μεγιστάνας» είναι το ημιτελές πέμπτο μυθιστόρημα του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα Francis Scott Fitzgerald, το οποίο θα μεταφερθεί στη μικρή οθόνη από την Amazon σε μια μίνι σειρά εννέα επεισοδίων. Η σειρά διαδραματίζεται στο Χόλυγουντ της δεκαετίας του 1930, με την Amazon να ευελπιστεί πως θα κλέψει λίγη από τη λάμψη (και εμπορική επιτυχία) του «Mad Men». Άλλωστε, περίπου 40 μέλη του συνεργείου – από σκηνοθέτες και ειδικούς σε διαλέκτους έως σχεδιαστές κουστουμιών και μακιγιέρ – έχουν προϋπηρεσία στην πολυβραβευμένη σειρά της AMC.

Amazon / Adam Rose

Kelsey Grammer και Matt Bomer πρωταγωνιστούν στην σειρά.

Η ιστορία επικεντρώνεται σε δυο συνεργάτες με έντονη αντιζηλία, οι οποίοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν ένα στούντιο ανοιχτό, καθώς αναπτύσσονται συνδικαλιστικές συνειδήσεις και η χρηματοδότηση αρχίζει να στερεύει. Όπως ο «Πολίτης  Κέιν» του Orson Welles αφηγήθηκε αλληγορικά τη ζωή του William Randolph Hearst, έτσι και οι κεντρικοί χαρακτήρες του «Μεγάλου Μεγιστάνα» Monroe Stahr και Pat Brady είναι βασισμένοι στους παραγωγούς Irving Thalberg και Louis B. Mayer.

Amazon / Adam Rose

Η Lily Collins παίζει τον ρόλο της Celia Brady.

Τα έργα του Fitzgerald, όπως «Ο υπέροχος Γκάτσμπυ», «Τρυφερή είναι η Νύχτα» και οι ιστορίες από τις συλλογές διηγημάτων του, έχουν αποτελέσει θέμα για τουλάχιστον 20 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Το δυνατό σημείο των διηγημάτων του συγγραφέα είναι πως δίνουν τη δυνατότητα σε σεναριογράφους να επεκτείνουν και να εμπλουτίσουν τις ιστορίες και τους χαρακτήρες. Κάτι αντίστοιχο επιχειρεί η Amazon με τον «Τελευταίο Μεγιστάνα», όπου έχει προσλάβει τον υποψήφιο για Όσκαρ Billy Ray («Captain Phillips») και τον Christopher Keyser για να δημιουργήσουν έναν κόσμο βασισμένο στο ημιτελές έργο του Fitzgerald.

Amazon

Ο Matt Bomer ενσαρκώνει τον παραγωγό Monroe Stahr.

Αυτό που κάνει την αποστολή του «Τελευταίου Μεγιστάνα» πιο δύσκολη είναι η επιθυμία των παραγωγών για τη σειρά να σχολιάσει τη σύγχρονη πραγματικότητα του Χόλυγουντ αλλά και της Αμερικής γενικότερα. «Όλα αυτά τα πράγματα που κορυφώνονται τώρα στη χώρα μας – μετανάστες, σεξισμός και η πάλη των γενεών – είναι πραγματικά μεγάλα στοιχεία στη σειρά μας. Υπάρχουν τόσα πολλά αμερικάνικα ιδανικά με τα οποία πάλευε ο Fitzgerald και τα οποίο ακόμα δυσκολευόμαστε να τελειοποιήσουμε» σχολίασε ο πρωταγωνιστής της σειράς Matt Bomer στους New York Times. Ο «αντίζηλος» του Bomer στην σειρά είναι ο Kelsey Grammer, ενώ πλάι τους εμφανίζονται η Lily Collins και η Dominique McElligott.

Amazon / Adam Rose

Ο μεγάλος Κelsey Grammer παίζει τον επικεφαλής του στούντιο, Pat Brady.

Ο ίδιος ο Fitzgerald ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με τις μεταφορές των έργων του και δε δίστασε να χαρακτηρίσει το «Όμορφοι και καταραμένοι» της Warner που κυκλοφόρησε το 1922 ως «τη χειρότερη ταινία που έχω δει στη ζωή μου – φτηνή, χυδαία, κακοσχεδιασμένη και κακογυρισμένη». Το πρόβλημα, εξηγεί ο κινηματογραφικός μεγιστάνας και σύμβουλος παραγωγής Samuel Goldwyn είναι τα ίδια τα γραπτά του Fitzgerald, τα οποία είναι μεν λογοτεχνικά αριστουργήματα, αλλά δεν μπορούν να κινηματογραφηθούν. «Μπορείς ασφαλώς να χρησιμοποιήσεις αφήγηση, αλλά είναι κάτι που προστίθεται σε μια ταινία όταν η οπτική αφήγηση είναι προβληματική» σημειώνει ο Goldwyn. Η κινηματογραφική μεταφορά του «Μεγάλου Μεγιστάνα» από τον Elia Kazan το 1976, με τους Robert De Niro και Tony Curtis, απέτυχε εν πολλοίς στην αποστολή του, αποσπώντας μέτριες κριτικές. Το κατά πόσο θα τα καταφέρει η Amazon με τη φιλόδοξη παραγωγή της, θα φανεί στις 28 Ιουλίου, όταν το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα κάνει την πρεμιέρα του.