Το «Insecure» είναι η πιο κουλ σειρά στην αμερικανική τηλεόραση

insecure
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Μια από τις αγαπημένες μας νέες σειρές του 2016 επιστρέφει για να γεμίσει το καλοκαίρι μας.

Μια από τις αγαπημένες μας σειρές της περασμένης χρονιάς ήταν το «Insecure». Η Issa Rae πάτησε πάνω στη διαδικτυακή της σειρά, το «Awkward Black Girl», για να χτίσει μια από τις πιο δυνατές γυναικείες φιλίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην τηλεόραση, ενώ ταυτόχρονα παρέδωσε σημαντικό σχολιασμό για κοινωνικά ζητήματα και για την εμπειρία του να είσαι μαύρη γυναίκα γύρω στα 30 στην σύγχρονη Αμερική. Και όλα αυτά τα πέτυχε σε οκτώ μισάωρα επεισόδια, τα οποία αν και περιέχουν τόση αλήθεια, σε έκαναν να θέλεις κι άλλο. Για αυτό το λόγο η σειρά της Rae επιστρέφει στο HBO σε λιγότερο από ένα χρόνο από τότε που τελείωσε η πρώτη σεζόν, με την πρεμιέρα της δεύτερης να είναι προγραμματισμένη για τις 23 Ιουλίου.

Σε ένα κείμενο που είχαμε γράψει προλογίζοντας τη σειρά, αναρωτιόμασταν αν αυτή θα καταφέρει να βρει το κοινό της. Και για τα δεδομένα της το πέτυχε και με το παραπάνω, αφού υπάρχει αρκετός κόσμος που αυτή τη στιγμή περιμένει την επιστροφή της. Αυτό συνέβη γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα να αγαπήσεις σε αυτή, ξεκινώντας πόσο αυθεντικές είναι οι ιδέες της Rae και όλων των εμπλεκομένων. Κομβική είναι η παρουσία της Melina Matsoukas, γνωστή ως σκηνοθέτρια των πιο γνωστών μουσικών βίντεο της ποπ σήμερα. Η σύγχρονη αισθητική της έδεσε με το όραμα της Rae και δεν είναι τυχαίο ότι τα τέσσερα επεισόδια που σκηνοθέτησε ήταν και τα καλύτερα της σεζόν και αυτά που είχαν κάτι σημαντικό να πουν.

Μια από τις σκηνές που μας έχουν μείνει περισσότερο από την πρώτη σεζόν είναι το μοντάζ της σχέσης της Issa με τον Lawrence πάνω στον καναπέ τους. Ο Lawrence καθαρίζει έναν λεκέ που έχει πέσει πάνω στον καναπέ και τότε μπροστά από τα μάτια της Issa περνάει όλη η σχέση τους, από τον ενθουσιασμό της αρχής, τα σκαμπανεβάσματα και την ρουτίνα στην οποία νομοτελειακά μπήκαν και αν και ως ιδέα μπορεί να φαντάζει κλισέ, η Matsoukas καταφέρνει και την κάνει μια αφοπλιστικά ανθρώπινη, εγκάρδια όσο και σκληρή στιγμή, μεταφέροντας μέσα σε μερικά πλάνα τη σταδιακή διάλυση μιας σχέσης, κάτι που η σειρά χρειάστηκε οκτώ επεισόδια για να δείξει. Εκτός από τη σημασία που έχει το «Insecure» για την μαύρη κουλτούρα, δεν περιορίζεται σε αυτή και ο τρόπος που προσεγγίζει τις ανθρώπινες σχέσεις δεν έχει χρώμα. Αν έχεις βιώσει μια αντίστοιχη κατάσταση, τις τελευταίες στιγμές του φινάλε θα νιώσεις το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια σου κοιτάζοντας αποσβολωμένος την οθόνη, αλλά για αυτό υπάρχει η φιλία της Issa με την Molly για να σώσει την κατάσταση.

Η αποκάλυψη της πρώτης σεζόν ήταν η Yvonne Orji στο ρόλο της Molly, μιας δικηγόρου που όσο επιτυχημένη είναι στην επαγγελματική της ζωή, άλλο τόσο ακατάστατη και επιπόλαιη είναι στην προσωπική της, αδυνατώντας να βρει την προσωπική σύνδεση σε κάποια σχέση που επιθυμεί. Δεν είχαμε δει την Orji πουθενά αλλού και πέρα από το πόσο καλά αποτυπώνει τα ψυχολογικά αδιέξοδα του χαρακτήρα της, ταιριάζει εντελώς φυσικά με την Rae και οι δύο τους μαζί είναι η καρδιά και η ψυχή της σειράς, αφού ό,τι και αν συμβεί, ό,τι και αν ειπωθεί ξέρεις πως στο τέλος η μια θα είναι εκεί για την άλλη. Η τελευταία εικόνα με την οποία μας άφησε η πρώτη σεζόν, με την Molly να παρηγορεί την Issa πάνω στον περίφημο καναπέ που αναφέραμε παραπάνω είναι χρυσός.

Το «Insecure» εξερευνά ζητήματα ρατσισμού, διακρίσεων και σεξισμού μέσα από τη φιλία της Issa με την Molly και ακόμη και όταν γίνεται σοβαρό, δε χάνει το κωμικό υπόβαθρο που άλλωστε αποτέλεσε και τη βάση της σειράς. Η Rae είναι μια εξαιρετική κωμική ηθοποιός και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται. Ένα θέμα στο οποίο όμως αξίζει να σταθούμε είναι η απεικόνιση της σεξουαλικότητας στη σειρά, η οποία δε διστάζει να γίνει «βρώμικη» και άκρως ρεαλιστική όταν πρέπει. Οι δύο πρωταγωνίστριες είναι ενεργές σεξουαλικά γυναίκες και ως τέτοιες αντιμετωπίζονται και αυτές αλλά και ο περίγυρός τους. Το σεξ στη σειρά είναι από τα πιο δυνατά της κομμάτια, όχι επειδή βλέπουμε τόσο συχνά τέτοιες σκηνές, αλλά γιατί όταν συμβαίνει δε γίνεται για να προκαλέσει και είναι πάντοτε κατανοητό τι σημαίνει.

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στη μουσική της σειράς που τόσο καθοριστική είναι για την δημιουργία της ατμόσφαιρας και για την υπογράμμιση των εξελίξεων. Υπεύθυνη για τη μουσική που ακούγεται στη σειρά είναι η Solange Knowles, αδερφή της Beyoncé, η οποία αποδεικνύει γιατί ο περσινός της δίσκος, «A Seat at the Table» ήταν ένας από τους καλύτερους της χρονιάς. Ντύνει τη σειρά με την αφρόκρεμα της σύγχρονης R&B και του hip hop και δεν επιδεικνύει τις γνώσεις και τις διασυνδέσεις της, αλλά κάθε τραγούδι είναι το σωστό τη στιγμή που ακούγεται, σε σημείο να αντιμετωπίζουμε το «Insecure» ως μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική εμπειρία. Την επαφή ανάμεσα στην Rae και την Solange την έκανε η Matsoukas, κάτι που δείχνει πόσο σημαντική είναι η συμβολή της στη σειρά (αξίζει να αναζητήσετε τα τραγούδια που ακούγονται στη σειρά σε μια από τις λίστες στο Spotify).

Χαιρόμαστε πραγματικά που θα περάσουμε το υπόλοιπο του φετινού καλοκαιριού με το «Insecure», μια σειρά που απέδειξε ότι η μαύρη γυναίκα είναι άνθρωπος και όχι στερεότυπο, κάτι που καθόλου δεδομένο δεν είναι στην σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Στη δεύτερη σεζόν η κλίμακα αναμένεται να ανοίξει και να εξερευνηθούν ακόμη περισσότερα σημαντικά καθημερινά θέματα και με την αυτοπεποίθηση της Rae ως δημιουργού να είναι πλέον μεγαλύτερη, περιμένουμε μόνο σπουδαία τηλεόραση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]