Η ερμηνεία της Emilia Clarke κρατάει την Daenerys προσγειωμένη

game-of-thrones
ΔΕΥΤΕΡΑ, 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Η Daenerys είναι από τις πιο αγαπητές παρουσίες στο «Game of Thrones», αλλά ας παραδεχτούμε την αλήθεια και για τον χαρακτήρα της αλλά και για την ηθοποιό που την υποδύεται.

Μπορεί να πέρασε έξι σεζόν μακριά από τις εξελίξεις στο Westeros, αλλά σίγουρα η Daenerys είναι η μεγάλη μασκότ του «Game of Thrones». Από τη μία οι τρεις δράκοι που έχει στην κατοχή της και η ανθεκτικότητά της στη φωτιά, από την άλλη ο ρόλος της επαναστάτριας που έχει αποκτήσει, συσπειρώνοντας γύρω της όλους που ονειρεύονται έναν κόσμο μακριά από την κυριαρχία των Lannister, η «μητέρα των δράκων» έχει καταφέρει να είναι κεντρικό πρόσωπο στη μυθολογία της σειράς και να είναι ιδιαίτερα αγαπητή από τους οπαδούς της, αλλά διανύοντας πλέον την έβδομη σεζόν πρέπει να μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο που είναι οι υποκριτικές ικανότητες της Emilia Clarke.

Στην πρώτη σεζόν η Clarke ήταν 24 ετών και τουλάχιστον εμφανισιακά, φαινόταν πολύ σωστό κάστινγκ για αυτό τον χαρακτήρα και ό,τι εκπροσωπούσε. Ήμαστε μαζί της και όταν η Daenerys άρχισε να παίρνει τα πάνω της και να φέρνει τα πάνω-κάτω σε πατριαρχικά δομημένες κοινωνίες του Essos, προσφέροντας τα περισσότερα πανηγυρικά ενσταντανέ της σειράς. Τώρα όμως βρισκόμαστε στην έβδομη σεζόν, η Daenerys βρίσκεται στο Westeros και η Clarke είναι αισίως 30 ετών. Και αυτό που βλέπουμε είναι πως πρόκειται για την πιο στάσιμη ηθοποιό του «Game of Thrones», χωρίς να έχει εξελιχθεί όπως επιτάσσει ο χαρακτήρας της, δίχως να μπορεί να αποδώσει το απαιτούμενο εύρος, καταφεύγοντας πολύ συχνά στην υπερβολή.

Μιας και οι περιπέτειες της Daenerys βρίθουν από μαξιμαλιστική διάθεση και από πομπώδεις ατάκες, η Clarke ακολούθησε ένα ανάλογο ύφος αυθάδειας και υψηλών τόνων στην ερμηνεία της, το οποίο λειτουργεί μια χαρά όταν πρέπει να ικανοποιηθεί το κοινό, αλλά δε δουλεύει το ίδιο όταν τα σχέδιά της δεν πάνε όπως περίμενε και πρέπει να αποδώσει χαμηλόφωνα αυτές τις μεταπτώσεις και τις αναποδιές. Προφανώς και η Daenerys είναι μια δύναμη της φύσης μέσα στη σειρά και πουλάει αυτόν τον δυναμισμό της, αυτή τη στιγμή πάντως είναι και ο πιο μονοδιάστατος χαρακτήρας, κάτι που χτυπάει πιο άσχημα αν αναλογιστεί κανείς ότι όλοι γύρω της έχουν διανύσει μια μεγάλη απόσταση και έχουν αποκτήσει μια πολυπλοκότητα.

Ίσως κάποιος να κατηγορήσει και τη σειρά που δεν έχει δώσει στην Clarke τη δυνατότητα να εμβαθύνει, αλλά βλέποντας την Αγγλίδα ηθοποιό και στην κινηματογραφική καριέρα που έχει χτίσει πάνω στην επιτυχία του «Game of Thrones», απλά επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη ξέραμε, ότι δηλαδή έχει πολύ περιορισμένη ερμηνευτική γκάμα. Τόσο στο «Terminator Genisys» όσο και στο «Me Before You» φαίνεται πως αγαπά την υπερβολή στο παίξιμό της και το εύκολο μελό όταν της δίνεται η ευκαιρία, δίνοντάς σου την εντύπωση ότι έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις υποκριτικές της ικανότητες από ό,τι ίσως θα έπρεπε.

Μπορεί να τις χωρίζουν 13 χρόνια, αλλά η Lena Headey έχει αναλάβει τον πολύ δύσκολο ρόλο να αποδώσει την Cersei, δηλαδή τον πιο μισητό χαρακτήρα στη σειρά, και όχι μόνο έχει καταφέρει να την κάνει έναν από τους πιο περίπλοκους στη σειρά, αλλά την έχει μετατρέψει και σε ισχυρό φεμινιστικό πρότυπο μέσα σε αυτήν. Η Cersei της Headey έχει σαιξπηρικές προεκτάσεις, την ίδια ώρα που συγκριτικά η Daenerys της Clarke είναι σαν να βρίσκεται σε σειρά του CW.

Ίσως ένα κοινό στόρι της Daenerys με τον Jon Snow, το οποίο χτίζει η σειρά να είναι αυτό που χρειάζεται τόσο η Daenerys όσο και η Clarke για να αποκτήσουν αληθινό ενδιαφέρον. Και η αλήθεια είναι ότι μιας και γύρω της έχει τόσους ενδιαφέροντες χαρακτήρες που τυγχάνει να τους ερμηνεύουν και καλοί ηθοποιού, όπως για παράδειγμα ο Tyrion του Peter Dinklage και (ειδικά) ο Varys του Conleth Hill, αλλά και επειδή μας αρέσει να βλέπουμε και τους δράκους, δεν ενοχλούμαστε από τις φορές που η ιστορία της Daenerys έχει πάρει χρόνο στην κεντρική ροή της αφήγησης χωρίς να έχει να προσθέσει κάτι ουσιαστικό. Σε ατομικό επίεπδο είναι ωστόσο η πιο υπερεκτιμημένη χαρακτήρας και ηθοποιός που διαθέτει η σειρά και στην έβδομη σεζόν αυτό δεν κρύβεται.

H Νova είναι ο απόλυτος προορισμός για το GOT. Τώρα μπορείς να απολαύσεις για 1η φορά όλους τους προηγούμενους κύκλους μαζεμένους σε box set στο Nova On demand όποτε θελήσεις αλλά και τον νέο καταιγιστικό 7ο κύκλο του Game of Thrones αποκλειστικά στη Nova και ταυτόχρονα με την Αμερική.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]