Πέθανε ο Tobe Hooper, σκηνοθέτης της ταινίας «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι»

tobe-hooper
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Η ταινία-σταθμός στον τρόμο άνοιξε τις πόρτες για μια ολόκληρη γενιά κινηματογραφιστών.

Ένας από τους πιο σημαντικούς και πρωτοποριακούς σκηνοθέτες ταινιών τρόμου, ο Tobe Hooper, πέθανε το Σάββατο 26 Αυγούστου, στην ηλικία των 74 ετών από φυσικά αίτια. Ο Hooper γεννήθηκε στο Όστιν του Τέξας το 1943 και από νεαρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο, δημιουργώντας τις πρώτες του ταινίες με την κάμερα 8 χιλιοστών του πατέρα του.

Οι σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Τέξας επικεντρώθηκαν στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ αργότερα σπούδασε δράμα στο Ντάλας. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε ως κάμεραμαν σε ντοκιμαντέρ και διδάσκοντας στο πανεπιστήμιο.

Η πρώτη του μεγάλη σκηνοθετική δουλειά ήταν «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι» που κυκλοφόρησε το 1974. Αξιοποιώντας την εμπειρία του στα ντοκιμαντέρ και εμπνευσμένος από την πραγματική ιστορία του Ed Gein – ενός εκ των πιο διαβόητων μανιακών δολοφόνων στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ – ο Hooper δημιούργησε μια ταινία τρόμου με απαράμιλλο ρεαλισμό.

Η ταινία γυρίστηκε με μικρό μπάτζετ (μόλις 300.000 δολάρια) και έσπασε τα box office, με εισπράξεις άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία της ταινίας κέντρισε το ενδιαφέρον των στούντιο, τα οποία με τη σειρά τους έδωσαν την ευκαιρία σε πολλούς νεαρούς κινηματογραφιστές να πειραματιστούν, σε ένα είδος το οποίο βρισκόταν στο περιθώριο.

Το 1982, ο Hooper συνεργάστηκε με τον Steven Spielberg και σκηνοθέτησε το «Πόλτεργκαϊστ», ενώ έβαλε την υπογραφή του σε ταινίες όπως «Το τούνελ του τρόμου», «Γυμνή απειλή» και «Νύχτες τρόμου». Τελευταία του σκηνοθετική δουλειά ταινία ήταν η ταινία τρόμου «Djinn», η οποία γυρίστηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και κυκλοφόρησε το 2013.

Παράλληλα με τον κινηματογράφο, ο Hooper ασχολήθηκε και με τη μικρή οθόνη, σκηνοθετώντας την τηλεοπτική μεταφορά του «Salem’s Lot» του Stephen King, καθώς και επεισόδια για σειρές όπως «Tales from the Crypt», «Freddy’s Nightmares», «Dark Skies», «Taken» και «Masters of Horror».