Το «American Made» είναι μια περιπέτεια-θεματικό πάρκο για τον Tom Cruise

american-made
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ο Tom Cruise πρωταγωνιστεί σε μια βιογραφική περιπέτεια που θα μπορούσε να είχε γυριστεί οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 30 χρόνια της καριέρας του.

Ο Tom Cruise είναι ο τελευταίος αληθινά σπουδαίος action star του σινεμά. Εδώ και 30 χρόνια έχει μια τρομακτική σταθερότητα στους ρόλους που επιλέγει και ακόμη και την τρέχουσα δεκαετία που δε βρίσκεται πια στο απόγειο της δόξας του, με εξαίρεση μόνο το κάκιστο «The Mummy» διατηρεί μια αξιοζήλευτη ποιότητα στις ταινίες του, αφού με όλες καταφέρνεις και περνάς καλά. Δεν υπάρχει κανείς άλλος με τέτοια διαχρονικότητα και αυθεντικότητα στο σινεμά δράσης και τι και αν έχει πατήσει πια τα 55, διατηρεί ακόμη αμείωτη τη φόρμα του.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεργασίες του τα τελευταία χρόνια ήταν αυτή με τον σκηνοθέτη Doug Liman στο «Edge of Tomorrow», μια από τις πολύ καλές ταινίες δράσης/επιστημονικής φαντασίας που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και που δεν έχει αναγνωριστεί όσο θα άξιζε. Οι δρόμοι των δύο συναντώνται λοιπόν ξανά για χάρη του «American Made», μια βιογραφική ταινία που στηρίζεται στην απίστευτη αληθινή ιστορία του πιλότου Barry Seal, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές του ’80 είχε καταφέρει να εργάζεται ταυτόχρονα ως πληροφοριοδότης της CIA στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, αλλά και ως διακινητής κοκαΐνης για χάρη του περίφημου καρτέλ του Πάμπλο Εσκομπάρ, με τον ίδιο να αποκτά ξαφνικά μια αμύθητη περιουσία. Και ήταν τόσο βαθιά και σημαντική η εμπλοκή του Seal στη διπλή ζωή του ώστε αποτέλεσε την αφετηρία ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της προεδρίας του Ronald Reagan.

Ο Liman προσεγγίζει την ιστορία με χιούμορ, ανοίγοντας το κάδρο για να χωρέσει τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις της εποχής που αναβιώνει. Ο σκοπός του είναι να διατηρήσει μια αμεσότητα εφάμιλλη με αυτή που είχε ας πούμε το «Argo» και για αυτό η κουνημένη κάμερα, το αστραπιαίο μοντάζ και η αισθητική του βίντεο της εποχής μπλέκουν και σε συνδυασμό με την ωμή κινηματογραφική ενέργεια του Cruise, δίνουν τα απαραίτητα γκάζια στην ταινία η οποία για το μεγαλύτερο μέρος της αποτελεί μια έκρηξη αδρεναλίνης. Περισσότερο από την απληστία για τα χρήματα, ο Seal παρουσιάζεται ως ένας λάτρης της περιπέτειας που του άρεσε να ζει στα όρια, αλλά την ίδια στιγμή αγαπούσε την οικογένειά του. Έχοντας σκηνοθετήσει το πυκνό «The Bourne Identity», ο Liman ξέρει πώς να αναδεικνύει στο ευρύ κοινό κατασκοπικές περιπέτειες και αυτό κάνει και εδώ, με έναν πολύ πιο απλό τρόπο, όπως επιτάσσει άλλωστε και αυτή η ιστορία.

Το παράδοξο βρίσκεται στην παρουσία του Tom Cruise στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Όλη η ταινία είναι στημένη πάνω του και είναι τέτοιο το εκτόπισμά του και ο μύθος του ώστε δεν είναι και τόσο εύκολο να τον φανταστείς ως κάποιον άλλο. Αν εξαιρέσουμε το κούρεμά του, δε μοιάζει ούτε στον Barry Seal, ο οποίος είχε και τα παραπάνω κιλά του και ως πιλότος δεν έμοιαζε τόσο με το πρότυπο του Tom Cruise στο «Top Gun». Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως με τον Cruise στο τιμόνι, είναι πολύ εύκολο να αποσυντονιστείς από την ιστορία πίσω από αυτόν και τι αυτή σημαίνει. Ο Cruise έχει φτάσει στο σημείο να είναι υπεράνω όλων των υπόλοιπων στοιχείων σε κάθε ταινία, υπερβαίνοντας τις εκάστοτε μόδες. Το «American Made» σου δίνει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να γυριστεί οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 30 χρόνια. Με τον Cruise να αναβιώνει την κλασική του φιγούρα ως macho πιλότος με τα κλασικά γυαλιά ηλίου ως αναπόσπαστο αξεσουάρ, το φιλμ είναι ένα θεματικό πάρκο της μεγάλης κινηματογραφικής καριέρας του.

Ας το θέσουμε πιο απλά: όσα εκπροσωπεί ο Cruise στις ταινίες του είναι σε μεγάλο βαθμό η έκφραση του αμερικανικού ονείρου, συνεπώς για μια ιστορία που το επιμύθιό της είναι η αποδόμησή του, είναι αδύνατο να πετύχει αυτό το σκοπό. Αυτός είναι όμως ο Cruise και η larger than life προσωπικότητά του κατευθύνει την ταινία η οποία είναι εξαιρετικά διασκεδαστική και πιο έξυπνη από ό,τι μπορεί να φαίνεται και μόνο προς το τέλος ξεμένει από καύσιμα, όταν θα έπρεπε να τονίσει την πτώση του Seal κάνοντας τον παραλληλισμό με την απληστία του κίβδηλου αμερικανικού ονείρου και δεν έχει τα απαραίτητα εφόδια ή δεν ξέρει πώς να το κάνει. Από την άλλη όμως σκέφτεσαι ποιος θα πέρναγε καλά με αυτή την ταινία αν στη θέση του Cruise βρισκόταν κάποιος άλλος και η προσέγγιση ήταν πιο ρεαλιστική. Η αύρα του δημιουργεί μια άχρονη περιπέτεια, από αυτές που θες για να περάσεις καλά στο σινεμά και που κανείς άλλος πλην του Cruise δεν παραδίδει με τέτοια συνέπεια.

Ως περιπέτεια, το «American Made» διαθέτει μια αστείρευτη πηγή ενέργειας που σπάνια συναντάς αλλού και για αυτό ελάχιστα μετράει αν δεν είναι μια σημαντική ταινία ή αν δύσκολα θα επανέλθεις σε αυτή. Τίποτα από ό,τι συμβαίνει γύρω από τον Cruise δεν έχει ιδιαίτερη σημασία και αυτό όχι απαραίτητα επειδή κάτι δε γίνεται καλά, αλλά γιατί αυτός είναι που μαγνητίζει ο,τιδήποτε άλλο. Όσο συνεχίζει και διοχετεύει το άσβεστο πάθος του για την περιπέτεια σε ταινίες σαν αυτή, εμείς θα συνεχίσουμε να τον ακολουθούμε. Γιατί περισσότερο από κάθε άλλο, με κάθε ταινία του ο Cruise αποδεικνύει την άδολη αγάπη του για το σινεμά.

Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από την UIP.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]