Σεμινάριο και διαγωνισμός σεναρίου από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος

senario1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Μαθαίνουμε την τέχνη του σεναρίου και μετά παίρνουμε μέρος στον σχετικό διαγωνισμό.

Στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2017 θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων επί της οδού Ακαδημίας 50 (είσοδος και από Σόλωνος), το νέο σεμινάριο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος με θέμα «Μύηση στην τέχνη του σεναρίου».

Θα μετάσχουν ως εισηγητές ο Βασίλης Σπηλιόπουλος (Τμήμα ηθών (TV), Αθώος ή ένοχος (TV), Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο (TV), Πολυκατοικία (TV), Ουζερί Τσιτσάνης (F),η Ρένα Ρίγγα (Καραμπόλα(TV), Άκρως οικογενειακό(TV), Ευτυχισμένοι μαζί(TV), Φίλα τον βάτραχό σου(TV), Τα πέντε κλειδιά(TV), διασκευή του βιβλίου της Λένας Μαντά, The Bachelor (F) κ.ά.), η Άννα Χατζησοφιά (Οι μεν και οι δεν(TV) -Βραβείο Καλύτερης Κωμικής Σειράς στα Τηλεοπτικά Βραβεία 'Πρόσωπα', Κωνσταντίνου και Ελένης(TV), Γυναίκες δηλητήριο (F), Το καφέ της Χαράς(TV)- Βραβείο Κοινού Αγαπημένης Σειράς στα Τηλεοπτικά Βραβεία 'Πρόσωπα' 2004 και 2005, Δεληγιάννειο παρθεναγωγείο(TV) κ.ά.), ο Γιάννης Μαρούδας (Βότκα πορτοκάλι (TV), Μέχρι τρεις είναι δεσμός (TV), Safe sex (TV), Σκλάβοι στα δεσμά τους (F) (διασκευή του έργου του Κ. Θεοτόκη) - Βραβείο διασκευασμένου σεναρίου στα Κρατικά βραβεία, Illusion (F) κ.ά.), και o Αλέξανδρος Κακαβάς (Τέλος εποχής (F) - Βραβείο πρωτότυπου σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τα Κρατικά βραβεία ποιότητας), Κόκκινος κύκλος (TV) - Βραβείο κοινού καλύτερης δραματικής σειράς -Τηλεοπτικά βραβεία "Πρόσωπα", Η υπόσχεση (F) (βραβείο ποιότητας στα Κρατικά βραβεία), Deep end (F), Αλέξανδρος ο μέγας (D), Μνήμες Χαράς (Όταν η Ελλάδα μεγάλωνε...)(D) κ.ά.) και φυσικά αρχικός εισηγητής, ως συνήθως, ο Πάνος Κοκκίδης που θα μιλήσει για τις Βασικές Αρχές του Σεναρίου.

Το πρόγραμμα 
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα προσέλευσης 10.00

10.15 έως 12.30 Εισαγωγή στο σενάριο. Παρουσίαση των βασικών αρχών του σεναρίου. Από την αρχική ιδέα στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση μιας ιστορίας. Οι διαφορές μεταξύ του κινηματογραφικού και του τηλεοπτικού σεναρίου.

12.30 έως 14.45 Πλοκή και δομή στο κινηματογραφικό και το τηλεοπτικό σενάριο. Οι παράλληλες υποθέσεις. Η σημασία της σύνοψης.

Διάλειμμα

15.15 έως 17.30 Χαρακτήρες και διάλογοι. Η σημασία των χαρακτήρων, κυρίων και δευτερευόντων. Η προϊστορία του ήρωα, το πρόβλημά του, ο στόχος του, τα εμπόδια, οι αλλαγές κατά την εξέλιξη της ιστορίας. Κάθε χαρακτήρας και διαφορετική προσέγγιση διαλόγου. Η διαφορετική χρήση του διαλόγου στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα προσέλευσης 10.00

10.15 έως 12.30 Το τηλεοπτικό σενάριο (καθημερινή και εβδομαδιαία σειρά / αυτοτελή επεισόδια συνεχείας/ τηλεταινίες). Ιδιαιτερότητες και στερεότυπα. Η ευθύνη του τηλεοπτικού σταθμού.

12.30 έως 14.45 Τα είδη(genre): Από την κωμωδία στο δράμα. Μια κοινή αρχή με διαφορετική προσέγγιση. Πρωτότυπο και διασκευασμένο σενάριο στον κιν/φο και την τηλεόραση. Μικρού και μεγάλου μήκους. Τα είδη της ελληνικής οπτικοακουστικής αγοράς.

Διάλειμμα

15.15 έως 17.30 Χρήσιμες πληροφορίες για την προβολή και προώθηση των σεναρίων, τα πνευματικά δικαιώματα, σπουδές κινηματογράφου και σεναρίου, η σχέση σεναριογράφων με τους υπόλοιπους συντελεστές του οπτικοακουστικού έργου ιδίως παραγωγούς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, τα ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, μύθοι και πραγματικότητα.

Info
Αν υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα θα ανακοινωθούν, με ανάρτηση στο site της Ε.Σ.Ε. www.senariografoi.gr, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017.
Συμμετοχή 20 ευρώ.
Κατάθεση στην τράπεζα Πειραιώς IBAN GR3701718390006839135579922.
Αποστείλετε το παραστατικό της τραπέζης και τα στοιχεία σας στο [email protected].
Σε όλους όσοι παρακολουθήσουν όλο το σεμινάριο θα σταλεί ονομαστική ψηφιακή βεβαίωση παρακολούθησης.

Ο διαγωνισμός
Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προκηρύσσει τον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Σεναρίου για Ταινία Μικρού και Μεγάλου Μήκους:
1. Πρωτότυπου Έργου
2. Διασκευασμένου Ελληνικού Λογοτεχνικού Έργου

Σενάρια μπορείτε να αποστείλετε μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017. Για πλήρη ενημέρωση, επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της Ένωσης και για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις, επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Κακαβά στη διεύθυνση [email protected] ή στο τηλέφωνο 6932.089.819.