Το «American Horror Story: Cult» μεταφέρει τη βία της καθημερινότητας της Αμερικής του Trump

american-horror-story-cult
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η επιστροφή του Twisty έχει πολιτικό χαρακτήρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]

Η εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ ήταν ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα αστάθειας, μισαλλοδοξίας και φόβου που έχει επιφέρει σύννεφα αβεβαιότητας και τρομολαγνείας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Ευρώπη έδειχνε έτσι κι αλλιώς παραδομένη στα τυφλά χτυπήματα του ISIS και με την εκλογή του Trump ακροδεξιές και φιλοναζιστικές δυνάμεις έχουν ισχυροποιηθεί, την ίδια στιγμή που το φάσμα του πυρηνικού πολέμου πλανάται καθημερινά πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, με τις απειλές ανάμεσα στην Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Από όπου κι αν το δεις, ο κόσμος πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και δεν υπάρχει πια κάποιο ταξίδι που να μην εμπεριέχει κάποιον φόβο.

Η βία έχει μπει στην ρουτίνα της καθημερινότητας και σε όποια μορφή και αν τη συναντάμε και όση δυσφορία και αν μας προκαλεί, το βέβαιο είναι πως έχουμε αρχίσει να τη συνηθίζουμε. Το «American Horror Story» ανέκαθεν πειραματιζόταν με τα όρια της βίας, αφού ένα από τα βασικά στοιχεία της σειράς είναι η αίσθηση σοκ που επιχειρεί να προκαλέσει, με το gore να είναι ένα ακόμη τρικ του δημιουργού της, Ryan Murphy ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή. Και αν κρίνουμε από το πόσο έχει μακροημερεύσει, μάλλον αυτή η τακτική βρίσκει ανταπόκριση σε μεγάλη μερίδα του κοινού. Η έβδομη σεζόν τιτλοφορείται «Cult» και περιστρέφεται γύρω από την Αμερική μετά την εκλογή του Trump, ξεκινώντας από την βραδιά της εκλογής του και επικεντρώνεται σε μια βίαιη αίρεση από κλόουν που σπέρνουν το φόβο και τρομοκρατούν κόσμο.

Στις έξι πρώτες σεζόν του «American Horror Story» τα προτερήματα είναι λιγότερα από τα ελαττώματα και οι κακές σεζόν περισσότερες από αυτές που ήταν καλές ή που τέλος πάντων κατάφεραν να μας κρατήσουν το ενδιαφέρον μέχρι τέλους. Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι όμως είναι ότι η σειρά δε διαθέτει καθόλου λεπτότητα και πολύ εύκολα καταλήγει σε ένα αχταρμά από ακρότητες που μπορεί κάποιες φορές αυτό να λειτουργεί απελευθερωτικά, αλλά αν θες εύστοχο κοινωνικό σχόλιο και διακριτική διαχείριση σοβαρών ζητημάτων, το «American Horror Story» δεν είναι ο προορισμός που θα επιλέξεις. Όταν λοιπόν ανακοινώθηκε ότι η νέα σεζόν της σειράς θα έχει ως βάση την σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, αντιμετωπίσαμε αυτή την απόφαση με μια κάποια επιφυλακτικότητα.

Δεν είναι ότι ο Ryan Murphy δεν έχει καταπιαστεί σε διάφορες παραγωγές του με σοβαρά θέματα, εδώ όμως τίθεται ένα άλλο ζήτημα. Η ίδια η καθημερινότητα είναι τόσο σκληρή και βίαια ώστε να κρίνεται αυτομάτως αχρείαστο να την αναπαράγεις. Και αν το κάνεις, θα πρέπει να χειριστείς το θέμα με τέτοιον τρόπο ώστε να αναχθεί στο επίπεδο των συμβολισμών και να ξεφύγει από την απλή απεικόνιση όσων συμβαίνουν γύρω σου. Και χωρίς να προκαλεί καμία εντύπωση, τουλάχιστον στην πρεμιέρα του, το «American Horror Story: Cult» το μόνο που καταφέρνει είναι να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στη βία που στηλιτεύει, δίχως να μπορεί να αναδειχθεί πάνω από αυτήν. Δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις του Ryan Murphy και το γεγονός ότι ο ίδιος νιώθει σοκαρισμένος με την σύγχρονη πραγματικότητα στη χώρα του. Αυτός ίσως είναι όμως και ο λόγος που το δημιούργημά του μοιάζει να μην ξύνει κάτω από την επιφάνεια. Λειτουργεί με το θυμικό και έτσι αναπαράγει την εστία κριτικής του για να καταλήξει να γίνει ένα μέρος της ίδιας της αλυσίδας της ωμής βίας που έχει γίνει κυρίαρχη μορφή αφήγησης.

Κεντρικό πρόσωπο αυτής της σεζόν είναι ο Evan Peters στο ρόλο ενός υποστηρικτή του Trump ο οποίος μετά την εκλογή του αποκτά αυτοπεποίθηση και εξαπολύει με κάθε πιθανό τρόπο το μίσος του προς ο,τιδήποτε διαφορετικό από το πρότυπο του λευκού άνδρα. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η Sarah Paulson, η οποία μένει με τη σύζυγό της (Alison Pill) και τον γιο τους και μετά τη νύχτα της εκλογής όλες οι φοβίες που διαθέτει επιστρέφουν στο μέγιστο βαθμό τους, επηρεάζοντας άμεσα την καθημερινή ζωή της. Και τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν εμφανίζεται μια ομάδα από τρομακτικούς δολοφόνους κλόουν που σπέρνουν τον τρόμο και σκοτώνουν όσους αντιτίθενται με την πολιτική του Trump. Στη σεζόν επιστρέφει και ο φονικός κλόουν Twisty (John Carroll Lynch) από το «Freak Show» για να πετσοκόψει νεαρά ζευγάρια που βρίσκονται σε πικ νικ και να διαδραματίσει σίγουρα κάποιον σημαντικό ρόλο στη συνέχεια.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν με κάποιον τρόπο να προκαλέσουν έναν κάποιο ενδιαφέρον, έτσι όμως όπως το βλέπουμε αυτή τη στιγμή, αμφιβάλλουμε αν η σεζόν αποφύγει τον εκτροχιασμό. Γιατί ακόμη και αν δώσει μια λυτρωτική λύση στο τέλος, στο ενδιάμεσο θα έχει σπείρει τέτοια ωμή βία προς τις μειονότητες που θα έχει χάσει οποιοδήποτε νόημα μπορεί να είχε στην αρχή, για να μην αναφέρουμε πόσο κουραστικοί δείχνουν ήδη από τόσο νωρίς οι χαρακτήρες. Η τέχνη στην Αμερική του Trump και στον σύγχρονο φοβικό κόσμο μας θα πρέπει να ξεχωρίζει από την ανακύκλωση της ίδιας της κατάστασης. Είναι τέτοια η πραγματικότητα ώστε να μη θες να δεις τις ίδιες σκηνές σε υπερθετικό βαθμό. Θα δώσουμε μια ευκαιρία στο «American Horror Story: Cult», αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει διπλά σε σύγκριση με άλλες σεζόν της σειράς.