Αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη από το ΚΠΙΣΝ

afieroma-ston-niko-nikolaidi-apo-to-kpisn
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Το αφιέρωμα θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τιμά έναν από τους Έλληνες δημιουργούς, τον πολυβραβευμένο κι ασυμβίβαστο Νίκο Νικολαΐδη. Το έργο του που συγκινεί κάθε γενιά, από εκείνη «της πρώτης αμφισβήτησης και της φυγής» της δεκαετίας του ’50 ως τα νέα παιδιά του σήμερα, θα παρουσιαστεί σε ένα γεμάτο με εκδηλώσεις τριήμερο, 5-7 Οκτωβρίου 2017.

Το αφιέρωμα καθώς και όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Σχεδιασμός αφιερώματος και καλλιτεχνική επιμέλεια:
Έφη Παπαζαχαρίου
Δημοσιογράφος
 

Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου στις 10 μ.μ.
Πρωινή Περίπολος (1987, Έγχρωμη, 108’
Παρουσίαση: Στέργιος Πάσχος, σκηνοθέτης
Πανοραμικά σκαλιά

Σε μια έρημη και κατεστραμμένη πόλη, μια γυναίκα βαδίζει ολομόναχη. Προσπαθεί να διασχίσει την απαγορευμένη ζώνη και να φτάσει στη θάλασσα. Παντού παραμονεύουν παγίδες και η Πρωινή Περίπολος την παρακολουθεί. Οι μηχανισμοί της πόλης λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Ηλεκτρονικές φωνές καλούν τους ανύπαρκτους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη. Το σύστημα επικοινωνίας δουλεύει, οι κινηματογράφοι προβάλουν ταινίες, οικεία πρόσωπα μιας περασμένης εποχής γεμίζουν τις τηλεοπτικές οθόνες. Ένας άντρας, από τους λίγους επιζώντες, που τώρα φρουρεί την πόλη, εμφανίζεται ξαφνικά κοντά της. Θα πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, θα προσπαθήσουν να θυμηθούν το παρελθόν. Θα ξετυλίξουν μαζί το κουβάρι της μνήμης που μπλέχτηκε στη διάρκεια ενός ολέθρου και θα την βοηθήσει να φτάσει εκεί απ’ όπου κανείς δεν γύρισε για να πει αν στ’ αλήθεια υπάρχει... η θάλασσα. Μια σχέση βίας και θανάτου, μια ιστορία αγάπης σ’ έναν αβάσταχτο κόσμο, τι νόημα μπορεί να έχει...

Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαΐδης Σενάριο: Νίκος Νικολαΐδης – με αποσπάσματα από έργα των Daphne Du Maurier, Phillip K. Dick, Raymond Chandler, Herman Raucher Παραγωγή: Νίκος Νικολαΐδης, ΕΚΚ Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος Δ/νση Φωτογραφίας: Ντίνος Κατσουρίδης Μοντάζ: Ανδρέας Ανδρεαδάκης Ήχος: Ηλίας Ιονέσκο, Σίβυλλα Κατσουρίδη Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου Ηθοποιοί: Michele Valley, Τάκης Σπυριδάκης, Πάνος Θανασούλης 

Διακρίσεις: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1987: Βραβείο Σκηνοθεσίας. Κρατικά Βραβεία: Σκηνογραφίας (Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου), Φωτογραφίας (Ντίνος Κατσουρίδης). Επίσημη Ελληνική συμμετοχή στα Φεστιβάλ του Αβοριάζ και της Πορτογαλίας.