Σε ρωσικούς μπελάδες το «It» για αθέμιτο ανταγωνισμό

it
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η Burger King θέλει απαγόρευση του Pennywise επειδή θυμίζει τον Ronald McDonald.

Παρά τις ενστάσεις και τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει ο εφιαλτικός κλόουν του Stephen King, ο Pennywise στο «It», η μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος έχει σπάσει τα ταμεία και θεωρείται πλέον ως η πιο πετυχημένη ταινία τρόμου όλων των εποχών. Στη Ρωσία, όμως, η πορεία της ταινίας ενδέχεται να διακοπεί απότομα.

Σύμφωνα με άρθρο του Newsweek, η ρωσική θυγατρική της αλυσίδας fast food, Burger King, έχει ζητήσει από τις αρχές της χώρας να απαγορεύσουν την κυκλοφορία της ταινίας, με το σκεπτικό ότι αποτελεί δωρεάν διαφήμιση για τον μεγάλο αντίπαλό της, McDonald’s. Όπως αναφέρει το άρθρο, η Burger King Russia ισχυρίζεται πως ο «πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ένα ακριβές αντίγραφο» της μασκότ της McDonald’s, τον Ronald McDonald. Στη αίτησή της η εταιρεία σημειώνει πως οι δυο κλόουν έχουν τα ίδια χρώματα και χρησιμοποιούν μπαλόνια για να προσελκύσουν παιδιά. Συνεπώς, η Burger King θεωρεί πως η ταινία παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία της χώρας για διαφήμιση και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σαν δυο σταγόνες νερό.

Εκπρόσωπος της ρωσικής ομοσπονδιακής αντιμονοπωλιακής υπηρεσίας σχολίασε τη Δευτέρα πως θα εξεταστεί εάν υπάρχει αθέμιτη τοποθέτηση προϊόντων ή διαφήμιση της McDonald’s στην ταινία. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της υπηρεσίας, Andrey Kashevarov, δεν θα εξεταστεί το περιεχόμενο της ταινίας, αφού ο σεναριογράφος και ο συγγραφέας έχουν τη δική τους «καλλιτεχνική αντίληψη» του Pennywise. Με αυτόν τον τρόπο ο Kashevarov άφησε να εννοηθεί πως δεν θα λάβει στα σοβαρά την καταγγελία.

Η προβολή της ταινίας του Andy Muschietti στη Ρωσία ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου με εισπράξεις 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο Σαββατοκύριακο κυκλοφορίας.