Νέες καταγγελίες βιασμού κατά του Roman Polanski

roman-polanski Kacper Pempel
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Γερμανίδα ηθοποιός ισχυρίζεται πως ο σκηνοθέτης της επιτέθηκε όταν ήταν έφηβη τη δεκαετία του 1970.

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, η Γερμανίδα ηθοποιός Renate Langer έχει κατηγορήσει τον Roman Polanski για βιασμό, όταν ήταν έφηβη το 1972. Η 61 ετών Langer απευθύνθηκε στην αστυνομία στην Ελβετία, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο για το εάν μπορεί να κινηθούν νομικές διαδικασίες. Η Ελβετία έχει καταργήσει την παραγραφή αδικημάτων για σεξουαλική κακοποίηση σε παιδιά, με εξαίρεση «υποθέσεις που έγιναν πριν από πολλά χρόνια». Λόγω της ασάφειας στον νόμο, η αστυνομία έχει απευθυνθεί στις εισαγγελικές αρχές για να αποφανθούν εάν μπορούν να ενεργήσουν.

Η Langer ισχυρίζεται πως ο Polanski την γνώρισε όταν εργαζόταν σε πρακτορείο μόντελινγκ του Μονάχου, όταν ήταν ακόμα στο Λύκειο. Ο σκηνοθέτης εξέφρασε τον ενδιαφέρον του να την βάλει σε μια από τις ταινίες του και η Langer τον επισκέφτηκε στο σπίτι του με την άδεια των γονιών της. Εκεί, σύμφωνα με την Langer, ο Polanski την βίασε, παρά τις προσπάθειές της να αμυνθεί και την επόμενη μέρα πήγε σπίτι της «γεμάτη ντροπή και σύγχυση». Αργότερα, ο σκηνοθέτης της προσέφερε έναν ρόλο στην ταινία «Τι;», αφού της ζήτησε συγγνώμη και υποσχέθηκε πως θα της συμπεριφέρεται επαγγελματικά. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων δεν έκανε σεξουαλικές προτάσεις, αλλά ένα βράδυ φέρεται να την επισκέφτηκε στο σπίτι όπου έμενε με άλλους και την βίασε ξανά, παρά το γεγονός ότι τον χτύπησε με το μπουκάλι του κρασιού.

Η ταινία «Τι;» του 1972 με τον Marcello Mastroianni και την Sydne Rome είναι μια από τις πιο σπάνιες του Polanski.

Ο λόγος για τον οποίο δεν είχε καταγγείλει τον σκηνοθέτη μέχρι σήμερα είναι επειδή ένιωθε ντροπή για το συμβάν, ενώ δεν το ανέφερε ποτέ στους γονείς της επειδή πίστευε ότι η μητέρα της θα πάθαινε καρδιακή προσβολή. Η ηθοποιός φέρεται να είχε αποκαλύψει την υπόθεση μονάχα σε έναν πρώην σύντροφό της, πολλά χρόνια μετά το συμβάν. Το άρθρο των New York Times εξηγεί πως οι γονείς της Langer έχουν πλέον πεθάνει, κάτι που έκανε την ηθοποιό να νιώσει πιο άνετα και να μπορέσει να μιλήσει ανοιχτά για την εμπειρία της.

Συνολικά, τέσσερις γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Polanksi για βιασμό σε εφηβική ηλικία, με δυο από αυτές – η Langer και άλλη μια γυναίκα από το Λος Άντζελες – να εμφανίζονται στο προσκήνιο φέτος. Το 2010, μια Βρετανίδα ηθοποιός είχε προβεί σε αντίστοιχες καταγγελίες, ενώ η πιο γνωστή υπόθεση είναι αυτή της Samantha Geimer το 1977. Ο σκηνοθέτης είχε παραδεχτεί την ενοχή του τότε, πιστεύοντας πως είχε έρθει σε συμφωνία με το δικαστήριο για να εκτίσει μια μικρή ποινή. Όταν αντιλήφθηκε πως δεν υπήρχε τέτοια συμφωνία, διέφυγε στην Ευρώπη και έκτοτε καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Hollywood Reporter, ο Polanski ισχυρίστηκε ανειλικρινώς πως η υπόθεση της Geimer «έχει λήξει» καθώς «πήγε στην φυλακή» και εξέτισε «τέσσερις ή πέντε φορές παραπάνω» από αυτό που του είχαν «υποσχεθεί». Ο ίδιος μάλιστα προσπάθησε να υποβαθμίσει την σοβαρότητα των καταγγελιών σχολιάζοντας πως είναι «ατυχές» το γεγονός ότι οι κατηγορίες περί βιασμού (και η καταδίκη του) έχουν μολύνει τις ταινίες του.