Το «Star Trek: Discovery» είναι η νέα σειρά επιστημονικής φαντασίας που ψάχναμε

star-trek-discovery
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Το νέο τηλεοπτικό success story έρχεται να αναζωογονήσει το franchise του «Star Trek» και με μια σκοτεινή προσέγγιση να του δώσει νέα πνοή προς καινούριες κατευθύνσεις.

Η επανάσταση που έχει συμβεί στην αμερικανική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε από την καλωδιακή μορφή της και σε συντριπτικό βαθμό έχει παραμείνει εκεί. Αυτό είναι κάπου λογικό. Πέρα από τη διαφορά που υπάρχει στο μπάτζετ ανάμεσα στα καλωδιακά δίκτυα και σε αυτά που ανήκουν στην ανοιχτή broadcast τηλεόραση, εξίσου σημαντική είναι και η δημιουργική ελευθερία που παρέχουν καλωδιακά δίκτυα όπως το HBO, το FX και το AMC, ενώ και διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Netflix έχουν αλλάξει επίσης πολύ το παιχνίδι, προσφέροντας την ίδια carte blanche στους δημιουργούς. Προσπαθώντας να αναζητήσουμε παραδείγματα σειρών στην broadcast τηλεόραση που έχουν συνεισφέρει ουσιαστικά σε αυτή την άνθηση του μέσου, μπορούμε να σταθούμε μονάχα στο «Hannibal» του NBC, το οποίο όμως αν και ξεχώρισε για την μοναδική αισθητική του, δεν βρήκε ποτέ μεγάλη απήχηση, με αποτέλεσμα να κλείσει τον κύκλο του μετά από τρεις εξαιρετικές σεζόν.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι η σημαντικότερη εξέλιξη που έχει συμβεί στην broadcast τηλεόραση εδώ και αρκετά χρόνια ξεκίνησε από τον Bryan Fuller, δημιουργό του τηλεοπτικού «Hannibal». Μιλάμε για το «Star Trek: Discovery» του CBS (για την ακρίβεια του CBS All Access που είναι η καινούρια πλατφόρμα on demand που λάνσαρε το CBS), μια από τις πιο πολυαναμενόμενες σειρές της χρονιάς και που αν και πέρασε από πολλά κύματα μέχρι να βρει το δρόμο της για τις οθόνες μας, φαίνεται πως αυτή η αναμονή άξιζε τον κόπο και με το παραπάνω. Ο Fuller είχε ένα συγκεκριμένο όραμα για τη σειρά, στον βαθμό που ήταν έτοιμος να αλλάξει τον ρου της broadcast τηλεόρασης. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, ήθελε με το «Star Trek: Discovery» να κάνει για το είδος της επιστημονικής φαντασίας ό,τι έκανε το «American Horror Story» για τον τρόμο και ως εκ τούτου να βασιστεί σε αυτοτελείς σεζόν. Το CBS όμως ήθελε πρώτα απ’ όλα μια original σειρά και «μετά βλέπουμε» και μιας και οι δημιουργικές διαφορές επεκτάθηκαν και ο Fuller δεν είναι άνθρωπος που υποχωρεί στο καλλιτεχνικό όραμά του, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το πρότζεκτ, με τους Gretchen J. Berg και Aaron Harberts να αναλαμβάνουν να συνεχίσουν τη δουλειά του, συνεπικουρούμενοι από τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναριογράφο (για το «A Beautiful Mind») Akiva Goldsman.

Αν η παραγωγή της σειράς σας φαίνεται χαοτική, αυτό συμβαίνει γιατί ακριβώς έτσι είναι. Οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί και η προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2017 πρεμιέρα μετατέθηκε για σχεδόν ένα χρόνο μετά. Εν μέσω αυτής της κατάστασης υπήρχαν όλες οι συνθήκες ώστε αυτή η ακαταστασία να μεταφερθεί και στην ίδια τη σειρά και να καταλήξει εξίσου άναρχη, ωστόσο στα πρώτα της βήματα δείχνει να έχει χτίσει πολύ γερές βάσεις και να πετυχαίνει το κάθε τι σωστά, παίρνοντας γενναίες ελευθερίες σε σχέση με το σύμπαν του Star Trek στο οποίο ανήκει. Η πλοκή τοποθετείται χρονολογικά μια δεκαετία πριν από τις περιπέτειες του Captain Kirk και του Spock με το Enterprise και επικεντρώνεται στο πλήρωμα του USS Discovery (φόρος τιμής στο Discovery One από την «Οδύσσεια του διαστήματος» του Kubrick), ενώ εξερευνά τον Ψυχρό Πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στην Ομοσπονδία και τη φυλή των Klingon.

Αυτό που φαίνεται στα πρώτα επεισόδια είναι ότι η επιρροή του Fuller δεν κρύβεται. Σε ένα πρώτο στάδιο ήθελε να αλλάξει το σχεδιασμό των Klingon σε σχέση με τη μορφή που τους είχαμε συνηθίσει. Με έμφαση στη λεπτομέρεια, οι νέοι Klingon είναι εντυπωσιακοί στην όψη και ακόμη και αν το μπάτζετ ξεπέρασε τα αρχικά όρια, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και ξεπερνά κατά πολύ τα στεγανά της broadcast τηλεόρασης, παραπέμποντας περισσότερο σε κινηματογραφικά blockbuster. Η αισθητική είναι πολύ βασικό κριτήριο για τον Fuller και αυτό είναι εμφανές παντού. Τα κοστούμια των χαρακτήρων παραπέμπουν μεν στις κλασικές στολές του Star Trek, αλλά είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην εποχή, ταυτόχρονα ρετρό και σύγχρονα και σίγουρα καθόλου πλαστικοποιημένα. Το ίδιο ισχύει για το production design αλλά και για τα εφέ στο διάστημα που υπερβαίνουν αρκετά τις αρχικές μας προσδοκίες. Περιμέναμε το «Star Trek: Discovery» ως μια σειρά που θα μας κρατήσει για την πλοκή της, αλλά διαθέτει ένα πλήρες ελκυστικό πακέτο που ικανοποιεί και τους πλέον δύσπιστους σε ζητήματα γενικότερης αισθητικής.

Πρωταγωνίστρια είναι η Sonequa Martin-Green (η Sasha του «The Walking Dead») στο ρόλο της Michael Burnham, με τον Fuller να συνεχίζει την παράδοσή του να δίνει ανδρικά ονόματα στους κύριους γυναικείους χαρακτήρες του. Τα πρώτα δύο επεισόδια λειτουργούν ως ένας πρόλογος για τη σειρά, με την Michael να είναι πρώτη αξιωματικός στο USS Shenzhou και να προκαλεί ανταρσία έναντι της Captain Philippa Georgiou (την υποδύεται η Michelle Yeoh για να γίνει ακόμη πιο φανταστικός ο ρόλος) όταν το σκάφος έρχεται αντιμέτωπο με μια ομάδα από Klingon, ξεκινώντας ουσιαστικά τον Ψυχρό Πόλεμο που αφορά τη σειρά. Ο πραγματικός πιλότος του «Star Trek: Discovery» είναι το τρίτο επεισόδιο, όταν η Michael βρίσκεται φυλακισμένη και υπόλογη για τις πράξεις της και μεταφέρεται στο Discovery, χωρίς να γνωρίζει ακριβώς για τι σκοπό την προορίζουν.

Φτάνοντας στο τρίτο επεισόδιο, η Michael είναι ήδη ένας ολοκληρωμένος και αυθεντικός χαρακτήρας με υπαρκτά πάθη και αληθινές συγκρούσεις, πολύ μακριά από οποιονδήποτε στερεοτυπικό ρόλο και ακριβώς για αυτό μπορούμε να ταυτιστούμε μαζί της και να ενδιαφερθούμε για αυτή. Σίγουρα σε αυτό συμβάλλει και η ερμηνεία της Martin-Green που αποτυπώνει κάθε πτυχή της Michael. Καπετάνιος στο Discovery είναι ο μυστηριώδης Gabriel Lorca, ένας άριστος χειριστής στην τακτική πολεμικών ζητημάτων που παράλληλα όμως είναι αρκετά σκοτεινός και φαίνεται ότι είναι αρκετά πιο πολύπλευρος από τους προηγούμενους Καπετάνιους που έχουμε συνηθίσει στο franchise του Star Trek. Τον Captain Lorca υποδύεται ο πολύ καλός σε ό,τι κάνει Jason Isaacs και εδώ είναι εξαιρετικός, αφού ο τρόπος που κινείται και ραδιουργεί αφήνει ασαφή τα κίνητρά του προς το παρόν και θέλουμε πραγματικά να τον μάθουμε καλύτερα.

Η Michael και η Lorca χτίζουν ήδη ένα πολύ δυνατό δίπολο που μπορούμε να το φανταστούμε να μας ενδιαφέρει σε μεγαλύτερη έκταση από τα 15 επεισόδια της πρώτης σεζόν και που η σχέση τους θα περάσει από αρκετά κύματα και θα τους δούμε με ευχαρίστηση και με αληθινό ενδιαφέρον να συμμετέχουν σε διαφόρων λογής περιπέτειες. Το «Star Trek: Discovery» είναι μια σειρά που περιμέναμε με ανυπομονησία και τώρα που ξεκίνησε μπορούμε να πούμε ότι υπερέβη τις προσδοκίες μας με έναν τρόπο που δεν προβλέψαμε και η αναμονή ανάμεσα στα επεισόδια είναι σε αυτό το σημείο μεγάλη και πραγματική. Είναι σίγουρα μια τομή στην ιστορία της σύγχρονης broadcast τηλεόρασης και μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι αρκετά μεγάλο. Το μόνο που ελπίζουμε για να επιτευχθεί αυτό είναι το αρχικό όραμα του Fuller να διατηρηθεί και να μην ξεφτίσει και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους. Το «Star Trek: Discovery» είναι καλή τηλεόραση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]