Το «Halt and Catch Fire» πρωτοπορεί στον τρόπο που βλέπουμε έναν θάνατο στην οθόνη

halt-and-catch-fire
ΤΡΙΤΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ακολουθούν spoiler για το έβδομο και όγδοο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο κλείνει τον κύκλο της μια από τις σπουδαιότερες και συνάμα πιο υποτιμημένες σειρές των τελευταίων ετών. Το «Halt and Catch Fire» θα μπορούσε να κοπεί ήδη από την πρώτη σεζόν, ωστόσο συνεχίστηκε για άλλες τρεις και ενώ είναι εμφανές πως η ιστορία του θα μπορούσε να επεκταθεί για άλλες τόσες, αφού ο χρόνος ανάμεσα στα πολλά άλματα στο χρόνο που έχει κάνει θα μπορούσε να παρουσιαστεί και μπροστά από την οθόνη, ωστόσο ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες κατάφερε να χωρέσει ικανοποιητικά μια ολόκληρη δεκαετία αλλαγών, ξεκινώντας από την επανάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Τέξας των αρχών του 1980 για να φτάσει στον ραγδαία αναδυόμενο κόσμο του ίντερνετ μέχρι τα μισά των 90s.

Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, παρακολουθήσαμε τη ζωή κάποιων χαρακτήρων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ήρθαν κοντά και που η δυναμική που αναπτύχθηκε μεταξύ τους κατέληξε πολύπλοκη και ηλεκτρισμένη. Όλοι τους εξελίχθηκαν μπροστά στα μάτια μας και σεζόν με σεζόν βρήκαν το χώρο τους στη σειρά, ώστε να μην υπάρχει κάποιο ζευγάρωμα ανάμεσά τους που να μην προκαλεί εξαιρετικό ενδιαφέρον. Όλοι έχουν μια προϊστορία και διαθέτουν το απαραίτητο βάθος για να σε απασχολεί η πορεία τους. Αυτό που ξέραμε είναι πως ο Gordon απέκτησε μια σοβαρή εγκεφαλική βλάβη λόγω της διαρκούς ενασχόλησής του με τα μηχανήματα των υπολογιστών, αλλά σε αυτό το σημείο και ενώ η σειρά οδηγείται προς το τέλος της, σχεδόν είχαμε ξεχάσει ότι υπήρχε αφού η κατάστασή του είχε βελτιωθεί αισθητά, στο βαθμό που περιμέναμε ότι τουλάχιστον θα παραμείνει ζωντανός μέχρι το φινάλε. Ωστόσο, όπως ανέφερε μεταγενέστερα και ο Scoot McNairy που υποδύεται τον Gordon, πριν καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της τέταρτης σεζόν, είχε συζητήσει με τους σεναριογράφους της σειράς για την τύχη του χαρακτήρα του και ότι ίσως θα έπρεπε να πεθάνει, όπερ και εγένετο, εντελώς ξαφνικά αλλά και τόσο ποιητικά.

Δεν περιμέναμε για κανένα λόγο ο Gordon να πεθάνει σε αυτή τη φάση της σειράς, ήταν όμως σημαντικό για τους δημιουργούς του «Halt and Catch Fire» να μην κλείσουν αφήνοντάς μας με μια τέτοια γεύση, για αυτό και αποφάσισαν να τον «σκοτώσουν» στο έβδομο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν και ενώ απέμεναν άλλα τρία επεισόδια μέχρι το οριστικό κλείσιμο. Φυσικά και είναι ένα μεγάλο γεγονός από μόνο του για τη σειρά, το σημαντικότερο που έχει διαχειριστεί, μιας και μιλάμε για τον θάνατο ενός από τους πιο κεντρικούς χαρακτήρες που αποτέλεσε κινητήριο μοχλό εξελίξεων από την αρχή. Ακόμη πιο σημαντικός ήταν ωστόσο ο τρόπος που παρουσιάστηκε ο θάνατός του και πώς τον διαχειρίστηκε στη συνέχεια η σειρά.

Σε ολόκληρο το έβδομο επεισόδιο είδαμε τον Gordon να επισκευάζει αρκετά μηχανήματα, σαν να έχει ξεχάσει και ο ίδιος ότι έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, σαν παράλληλα η σειρά να μας προειδοποιούσε για το πoια θα είναι η κατάληξη. Και χωρίς να καταλάβουμε ακριβώς τι συνέβη μέχρι που ακούσαμε την σοκαριστική ανακοίνωση του θανάτου του, είδαμε τον Gordon να έχει παραισθήσεις και να βλέπει την πρώην γυναίκα του, Donna να μπαίνει στο σπίτι και έπειτα να παίρνει αγκαλιά το μωρό τους, σε μια σκηνή από το παρελθόν. Αυτή η παραίσθηση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η ζωή του Gordon που πέρασε μπροστά από τα μάτια του λίγες στιγμές πριν πεθάνει από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δε θυμόμαστε κάποια άλλη περίπτωση που ο θάνατος ενός τόσο πρωταγωνιστικού χαρακτήρα να γίνεται αντικείμενο τέτοιας λεπτής μεταχείρισης, στο βαθμό που δε βλέπουμε ποτέ το πτώμα του. Το βάρος εδώ πέφτει στην αντίδραση στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του από όλους τους υπόλοιπους χαρακτήρες και όχι στο σοκ που προκαλεί από μόνο του το γεγονός. Αρχικά η τελευταία κοπέλα του Gordon, η Katie, είναι αυτή που τον βρίσκει νεκρό και έπειτα πληροφορεί την Donna που αυτή με τη σειρά της θα ενημερώσει τον Joe. Και στη συνέχεια θα δούμε τις αντιδράσεις όλων των υπολοίπων δευτερόλεπτα ακριβώς πριν πληροφορηθούν την είδηση, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι κάτι κακό έχει συμβεί.

Όλη η σπουδαιότητα της σειράς ωστόσο φάνηκε στο αμέσως επόμενο επεισόδιο, το όγδοο της σεζόν. Έως αυτό το σημείο, αν και υπήρχαν μερικές πολύ καλές στιγμές ανάμεσα στις σχέσεις των χαρακτήρων, δεν υπήρχε ακόμη κάτι το μεγαλειώδες, σαν η σειρά να προσπαθεί να προσαρμοστεί στα άλματα στο χρόνο που μας έφεραν στα μέσα των 90s και να διηγηθεί ολόκληρη την ιστορία που θέλει χωρίς να αφήσει κάτι πίσω. Ο θάνατος του Gordon λοιπόν ήταν ό,τι χρειαζόταν για να ξεπεράσει ακόμη και τον ίδιο της τον εαυτό, παραδίδοντας ένα εκ βαθέων ανθρώπινο επεισόδιο που είναι και το καλύτερο της σειράς έως τώρα. Γραμμένο από τον Zack Whedon, αδερφό του Joss, ξεκινά και τελειώνει με ένα στιγμιότυπο από την αρχή της σχέσης του Gordon και της Donna, στοχεύοντας στο να αναδείξει ότι ο Gordon όσο και αν είχε τα δικά του προβλήματα και ήθελε να έχει το χώρο του, πάντοτε επέστρεφε δίπλα στα άτομα που αγαπούσε και στεκόταν δίπλα τους.

Ολόκληρο το επεισόδιο επικεντρώνεται γύρω από τη συνάθροιση των κεντρικών χαρακτήρων μετά από την κηδεία του Gordon και δε χρειάζεται να δούμε την θλίψη στα πρόσωπά τους στην τελετή για να καταλάβουμε τι περνούν εκείνη τη στιγμή. Ξέρουμε ακριβώς πώς θα αντιμετώπιζε ο καθένας αυτό το γεγονός και επικεντρωνόμαστε σε αυτή τη βουβή θλίψη, με το επεισόδιο να οδηγείται σε μια υπόγεια και βραδυφλεγή κορύφωση. Η σειρά εξερευνά τις βαθύτερες σκέψεις και τα αγωνιώδη συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος ενός κοντινού προσώπου, αλλά και πόσο ενωτικά μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια στιγμή, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για να φανείς δυνατός ώστε να δώσεις κουράγιο στους υπόλοιπους, αλλά και να εξομολογηθείς τις βαθύτερες σκέψεις σου και τα ανομολόγητα συναισθήματά σου.

Δεν έχει υπάρξει καμία άλλη σειρά που να έχει διαχειριστεί έναν θάνατο ενός βασικού χαρακτήρα με τέτοια ποίηση αλλά και με ρεαλισμό, κάνοντας το θεατή συναισθηματικά κουρέλι, αλλά κλείνοντας με μια νότα αισιοδοξίας και ζεστασιάς η οποία είναι απόλυτα κερδισμένη και έρχεται μέσα από μια δύσκολη και πολύπλοκη κατάσταση για οποιαδήποτε τηλεοπτική σειρά στο παρελθόν. Το διπλό φινάλε του «Halt and Catch Fire» που θα προβληθεί αυτό το Σάββατο 14 Οκτωβρίου θα κλείσει το κεφάλαιο ενός μεγάλου τηλεοπτικού success story που αν και δεν αναγνωρίστηκε ποτέ τη στιγμή που συνέβη, κάτι μας λέει πως το στάτους του θα δικαιωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]