Η Christina Applegate μιλά ανοιχτά για τον καρκίνο

christina-applegate
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Προέβη σε προληπτικές χειρουργικές επεμβάσεις για να μειώσει το ρίσκο επανεμφάνισης καρκίνου, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για την υγεία της κόρης της.

Η Christina Applegate αποκάλυψε πως υπεβλήθη σε χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών και σάλπίγγων της, ώστε να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνων. Η Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία έκανε διπλή μαστεκτομή το 2008, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, έκανε την επέμβαση πριν από δυο εβδομάδες.

«Η ξαδέρφη μου έφυγε από καρκίνο των ωοθηκών το 2008, εγώ μπορώ να το αποτρέψω» δήλωσε η 45χρονη ηθοποιός στο περιοδικό Today. «Έτσι έχω τον έλεγχο όλων, είναι ανακουφιστικό» συνέχισε, για να συμπληρώσει: «Ας ελπίσουμε πως δεν θα με πατήσει λεωφορείο».

Στη συνέντευξή της η ηθοποιός εξήγησε πως έχει διαγνωστεί με την γενετική μετάλλαξη BRCA1, η οποία υποδηλώνει μια προδιάθεση για καρκίνο. Η μεγάλη της ανησυχία είναι ότι η 6χρονη κόρη της, Sadie, μπορεί να έχει την ίδια γενετική μετάλλαξη. «Οι πιθανότητες να έχει η κόρη μου BRCA είναι πάρα πολλές. Την βλέπω και την ταΐζω τα πιο καθαρά φαγητά. Προσπαθώ να κρατώ τα επίπεδα άγχους της χαμηλά. Κάνω ό,τι μπορώ από την πλευρά μου, γνωρίζοντας πως σε 20 χρόνια θα πρέπει να αρχίσει να εξετάζεται. Ελπίζω να υπάρξουν εξελίξεις μέχρι τότε. Η σκέψη αυτής της πιθανότητας μου ραγίζει την καρδιά» υπογράμμισε η Applegate.

Όπως ανέφερε πριν, η διατροφή της κόρης της είναι εξαιρετικά καλή αφού καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά. Η ίδια αντιλαμβάνεται πως δεν έχουν όλοι αυτήν τη δυνατότητα, αλλά θεωρεί πως κάθε τι σε αυτήν την κατεύθυνση (ακόμα και μια ντοματιά) είναι σημαντικό. «Είμαστε ένα εκατό τοις εκατό βιολογικό σπίτι. Η κόρη μου είναι χορτοφάγος και πρακτικά vegan. Είναι επιλογή της, έτσι τρώει. Είμαστε ιδιαίτερα ευσυνείδητοι με το τι αγοράζουμε» τόνισε η ηθοποιός.

Η μείωση του άγχους στην καθημερινότητα δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση, παραδέχεται η Applegate: «Ζούμε σε μια περίεργη εποχή. Βομβαρδιζόμαστε από το τι γίνεται στον κόσμο μας. Πιο βαθιές ανάσες. Αυτό είναι σημαντικό για εμένα. Παλιά ήμουν ένα στρεσαρισμένο άτομο. Δεν είμαι πια, προσπαθώ να βρω τη θετική πλευρά σε όλα στη ζωή» δήλωσε στη συνέντευξή της η Applegate.

Κάθε έξι μήνες η Applegate κάνει ένα τσεκάπ με τον ογκολόγο της, ενώ παλιά οι συναντήσεις ήταν κάθε τρίμηνο. «Δεν χρειάζομαι μαστογραφίες πια, δεν έχω στήθη. Εξακολουθούν να με εξετάζουν σαν να ήμουν αρτιμελής. Αυτό δεν θα τελειώσει ποτέ. Εάν έχεις υψηλό ρίσκο, πρέπει να ξεκινήσει τον συντομότερο δυνατόν» σχολίασε η ηθοποιός, η οποία έχει ιδρύσει την φιλανθρωπική οργάνωση Right Action for Women, με στόχο να βελτιώσει την πρόσβαση των γυναικών σε γενετικές εξετάσεις.

Το κόστος για τις σχετικές εξετάσεις είναι απαγορευτικό για πολλές γυναίκες και δεν έχουν την απαραίτητη ασφαλιστική κάλυψη. Οι εξετάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αφού έτσι μπορεί κανείς να ενεργήσει προληπτικά, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής.