Η Ακαδημία διέγραψε τον Harvey Weinstein

harvey-weinstein Richard Shotwell
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ο παραγωγός είναι μόλις το δεύτερο μέλος που διαγράφεται από τα μητρώα της Ακαδημίας.

Καθώς ολοένα και περισσότεροι ηθοποιοί μιλούν ανοιχτά για τις σοκαριστικές εμπειρίες τους με τον Harvey Weinstein, το διοικητικό συμβούλιο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο και αποφάσισε, έπειτα από ψηφοφορία, να αποβάλει τον παραγωγό από τις τάξεις της. Πρόκειται μόλις για τη δεύτερη φορά που γίνεται έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Το συμβούλιο – στο οποίο συμμετέχουν μεγάλα ονόματα του Χόλυγουντ όπως η Whoopi Goldberg, η Kathleen Kennedy, ο Tom Hanks και ο Steven Spielberg – εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την απόφασή του. «Πράττουμε έτσι, όχι μόνο για να διαχωριστούμε από κάποιον που δεν αξίζει τον σεβασμό των συναδέλφων, αλλά επίσης για να στείλουμε ένα μήνυμα πως η εποχή της εσκεμμένης άγνοιας και επαίσχυντης συνενοχής στην αρπακτική συμπεριφορά και τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας στην βιομηχανία μας έχει τελειώσει».

Ουσιαστικά η καριέρα του Weinstein καταστράφηκε μέσα σε μια εβδομάδα, μετά τη δημοσίευση άρθρων στους New York Times καi τον New Yorker, όπου δεκάδες ηθοποιοί μίλησαν για τη σεξουαλική κακοποίηση, παρενόχληση και εκφοβισμό που υπέστησαν για δεκαετίες. Ο Weinstein ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες στο Χόλυγουντ και οι δραματικές αποκαλύψεις έχουν δώσει τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερα θύματα να βγουν στο προσκήνιο, ξεκινώντας μια ευρύτερη δημόσια συζήτηση για τον σεξισμό στον χώρο του θεάματος.

Το συμβούλιο Ακαδημίας τόνισε πως πρόκειται για «ένα βαθιά ανησυχητικό πρόβλημα που δεν έχει θέση στην κοινωνία μας» ενώ συμπλήρωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται για τη θέσπιση «δεοντολογικών προτύπων συμπεριφοράς» για όλα τα μέλη της Ακαδημίας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι Bill Cosby και Roman Polanski παραμένουν μέλη της Ακαδημίας, παρά τις δικαστικές τους περιπέτειες και καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό που αντιμετωπίζουν.

Πέραν του Weinstein, η Ακαδημία είχε διαγράψει στο παρελθόν τον ηθοποιό Carmine Caridi επειδή μοιραζόταν screeners των ταινιών που ήταν υποψήφιες για Όσκαρ. Ο Caridi ισχυρίστηκε τότε πως αντέγραφε τις ταινίες για την οικογένειά του και για ανθρώπους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τις δουν. Παρά την διαγραφή του, πάντως, ο ίδιος δεν φαίνεται να άλλαξε συνήθειες, αφού κατά δήλωσή του συνεχίζει να μοιράζεται τα screeners που λαμβάνει μέσω του Screen Actors Guild «με τον γείτονά» του.