Ο «Καυγάς στο μπλοκ 99» δεν αστειεύεται για κανένα λόγο

brawl-in-cell-block-99
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ο Vince Vaughn τσακίζει κόκκαλα. Κυριολεκτικά.

Η βία βρίσκεται πια παντού γύρω μας. Και δε μιλάμε μόνο για την προφανή σωματική βία και την απειλή της που υπάρχει στην καθημερινότητα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι θα περίμενε κανείς για το 2017, αλλά αναφερόμαστε και στη λεκτική εκδοχή της, αυτή που εκτείνεται από το bullying πάσης φύσης στα social media μέχρι τον ρατσισμό, τον σεξισμό και τις εύκολες προσβολές που συναντάμε στην καθημερινή μας ρουτίνα στους δρόμους. Και μιλάμε για αυτή τη βία που δημιουργεί εντάσεις, άγχη και αναταραχές, στο βαθμό που πολλές φορές είναι πιο βολική και ελκυστική η προοπτική του να μείνεις σπίτι σου από το να βγεις στον έξω κόσμο.

Από κάθε άποψη, ο Donald Trump δεν είναι ένα τυχαίο περιστατικό, αλλά η λογική εξέλιξη μιας σειράς διεργασιών που οδηγούν προς την καθιέρωση του λόγου της βίας ως μια κανονικότητα. Και όσο και αν στο παρελθόν έχουμε δοκιμάσει να το αποφύγουμε και να ζήσουμε σε μια δική μας διαφορετική πραγματικότητα, πλέον αυτό είναι αφενός αδύνατον και αφετέρου συνιστά καταφανέστερο στρουθοκαμηλισμό. Η βία είναι εκεί και αν επιλέξεις να την αγνοήσεις, τότε αυτή θα έρθει να σε βρει.

Μπορεί λοιπόν κάποιος εύλογα να αναζητά στο σινεμά μια αχτίδα διαφυγής από αυτή την βίαιη καθημερινότητα, αλλά ο κινηματογράφος δεν έχει αυτή τη δουλειά. Αν πάψει να αποτελεί έναν μεγεθυντικό καθρέφτη του τι συμβαίνει στον κόσμο, τότε έχει ήδη χάσει το παιχνίδι και έχει υπογράψει το τέλος του. Κάτω από αυτή τη συνθήκη, το «Καυγάς στο μπλοκ 99» είναι μια από τις σημαντικότερες ταινίες του 2017 και ένα φιλμ που αναδεικνύει με τρομακτική ευθύτητα και ρεαλισμό μια απρόσμενη και φανταστική ερμηνεία του Vince Vaughn, ο οποίος όταν του δίνεται η ευκαιρία σε πιο «σοβαρούς» ρόλους, ποτέ δεν έχει απογοητεύσει.

Ο S. Craig Zahler, γνωστός στους οπαδούς της metal μουσικής και ως Czar, φαίνεται να βαδίζει προς το σωστό δρόμο και με κάθε του νέα ταινία να ανεβαίνει επίπεδο. Αγαπήσαμε τη δουλειά του στο splatter-horror γουέστερν «Bone Tomahawk» και με το «Καυγάς στο μπλοκ 99» φαίνεται πως πηγαίνει ακόμη πιο πέρα το genre, αφού ταυτόχρονα ενώ διατηρεί τη διάρκεια των 130 λεπτών, περιορίζει τη δράση σε μικρούς και σκοτεινούς χώρους δωματίων φυλακής, με τη βία να γίνεται πιο ακραία, πιο στοχευμένη και πιο δραστική ως προς το τι θέλει να περάσει ο σκηνοθέτης της.

Βρίσκεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον μονοπάτι ο Zahler και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πού θα πάει, αφού είναι από τους σύγχρονους Αμερικανούς δημιουργούς που έχει κάτι ουσιαστικό να πει και που διασχίζει ένα πολύ ξεχωριστό μονοπάτι, στο οποίο δεν υπάρχει κάποιος άλλος μπροστά ή πίσω του αυτή τη στιγμή. Ο «Καυγάς στο μπλοκ 99» είναι η ταινία-εκφραστής της Αμερικής του Trump και διαθέτει μια από τις πιο πειστικές και σπουδαιότερες ερμηνείες της χρονιάς από τον Vince Vaughn για να πετύχει τον σκοπό της. Στις ελληνικές αίθουσες κυκλοφορεί στις 26 Οκτωβρίου από την Weird Wave και υπάρχει λόγος να σημειώσετε από τώρα αυτή την ημερομηνία στο πρόγραμμά σας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]